Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Η Τουρκία θεωρεί τις υπερπτήσεις ρουτίνα, αλλά κάποιοι σχεδιάζουν συζήτηση για ΜΟΕ

Η Τουρκία θεωρεί τις υπερπτήσεις ρουτίνα, αλλά κάποιοι σχεδιάζουν συζήτηση για ΜΟΕ

Οι δηλώσεις που αποκαλύπτουν προπαρασκευή στρατιωτικού διαλόγου – Τι είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών – Η αποστροφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου για συμπεριφορές που δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές. Είναι πτήσεις… ρουτίνας, μην δραματοποιείτε την κατάσταση, είπε προκλητικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στο διάβημα διαμαρτυρίας της ελληνικής διπλωματίας για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στις Οινούσσες, την Παναγιά, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Μάλιστα, στη δήλωσή του ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας παρέπεμψε στη συζήτηση για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη εκτέλεσαν πτήσεις ρουτίνας στο Αιγαίο και δεν έχει γίνει παρενόχληση ελικοπτέρου του κυρίου υπουργού Άμυνας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε όφελος δραματοποίησης των πτήσεων ρουτίνας. Αντιθέτως τα θέματα αυτά μπορούν να τεθούν στα πλαίσια ΜΟΕ που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών» υποστήριξε προκλητικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ρουτίνα οι χαμηλές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά; Ρουτίνα και η προσέγγιση ελικοπτέρου που μεταφέρει VIP’s από μαχητικά αεροσκάφη άλλης χώρας; Ρουτίνα η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η προσέγγιση πολεμικών αεροσκαφών πολύ κοντά στις ακτές δεκάδων ελληνικών νησιών, κατά παράβαση ακόμη και της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων που η Άγκυρα αναγνωρίζει αλλά μονομερώς θεωρεί ότι περιορίζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος;

Οι δηλώσεις του Χαμί Ακσόι ότι οι επιθετικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και δίπλα στο ελικόπτερο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αποκαλύπτουν και τη διάθεση της Άγκυρας για τις συζητήσεις που αφορούν την υλοποίηση των λεγόμενων στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τι επιδιώκουν να κερδίσουν οι Τούρκοι από τις συζητήσεις αυτές;

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχεδόν το παραδέχθηκε: Να νομιμοποιήσουν τις παράνομες δραστηριότητες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, να παρουσιάσουν σαν… ρουτίνα τις χαμηλές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και να ψαλιδίσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο στα μέτρα τους.

Το ερώτημα είναι αν υπ’ αυτές τις συνθήκες κάποιοι συζητούσαν για την επανεκκίνηση των συζητήσεων για την υιοθέτηση στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως επιδιώκει η Άγκυρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

«Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το απόγευμα της Κυριακής από το Φαρμακονήσι, λίγη ώρα μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου του από δύο τουρκικά F-16.

Το ερώτημα είναι πώς θα έπρεπε να επιζητούν η Ελλάδα και η Τουρκία την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Άγκυρα; Μήπως με συζητήσεις για στρατιωτικά ΜΟΕ, όπως είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου η γειτονική χώρα επιδιώκει απλώς να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο;

Υπήρχε προπαρασκευή για επανέναρξη των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με επανάληψη των συζητήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών από τις δύο χώρες που θα γινόταν στην Τουρκία, παρά το φιάσκο στις συζητήσεις για τα ΜΟΕ που έγιναν στην Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου του 2020;

Μάκης Πολλάτος

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.