Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Τρίτη δόση: Ποιο εμβόλιο θα κάνουν όσοι είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca και Pfizer

Τρίτη δόση: Ποιο εμβόλιο θα κάνουν όσοι είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca και Pfizer

Την Παρασκευή (5/11) άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό για όλους τους πολίτες στην Ελλάδα από 18 ετών και άνω. Προϋπόθεση για την τρίτη δόση είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολιασμού με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Έτσι οι εμβολιασμένοι με Pfizer και αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση τους, θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση με το ίδιο mRNA εμβόλιο.

Όσοι τώρα έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca δεν έχουν επιλογή να κάνουν το ίδιο εμβόλιο και στην τρίτη δόση, μιας και το εμβόλιο της εταιρείας δεν διατίθεται στους πολίτες στην Ελλάδα. Έτσι οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca που έχουν περάσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση τους, θα μπορούν να εμβολιαστούν με το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα η επαναληπτική δόση να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Η χορήγηση της δεύτερης δόσης για τους εμβολιασμένους με J&J μπορεί να γίνει δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ενώ δίνεται η επιλογή είτε χορήγησης ξανά του ίδιου σκευάσματος είτε εμβολίου mRNA, σε πρώτη φάση του Pfizer. Αμεσα σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα ενταχθεί και το εμβόλιο της Moderna για ενισχυτικές δοσεις.

Τρίτη δόση εμβολίου: Πώς κλείνετε ραντεβού – Τι παρενέργειες έχει

Διαθέσιμα είναι τα ραντεβού της τρίτης δόσης για όλους τους ενήλικες, για τους οποίους έχουν παρέλθει έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr ανοίγει για όλες τις ηλικίες, μετά τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ανοσία του εμβολίου, όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα και τις εξάρσεις της πανδημίας σε πολλές χώρες, φθίνει μετά από τους έξι μήνες, και οι δόσεις ενίσχυσης κρίνονται απαραίτητες για όλους. Με τρίτη δόση εμβολιάζονται σήμερα όλα τα άτομα άνω των 50 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Από τις 5 Νοεμβρίου, στο σύστημα θα μπορούν να μπαίνουν και να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί πριν τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό ισχύει για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca και η τρίτη δόση χορηγείται με το εμβόλιο Pfizer για την ώρα.

Ταυτόχρονα τη δυνατότητα ενισχυτικής δόσης θα έχουν και όσοι πολίτες από 18 και άνω έχουν κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Στην περίπτωση αυτή, η διαφοροποίηση είναι ότι δεν απαιτούνται έξι μήνες για τη δεύτερη δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό, αλλά δύο. Tο συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων και από τα ελληνικά δεδομένα, ότι υστερεί ελαφρώς σε σχέση με τα άλλα εμβόλια όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα.

Η τρίτη δόση φαίνεται πως έχει παρόμοιες με τις συνηθισμένες παρενέργειες της δεύτερης δόσης (πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, ρίγος ή πυρετό), ενδεχομένως και πιο ήπιες, ενώ οι ειδικοί καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος τεστ αντισωμάτων πριν αποφασίσει να προχωρήσει με τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Οσον αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αυτά όπως έχουν εκδοθεί μετά τον πλήρη εμβολιασμό (δύο δόσεις για τα διδοσικά εμβόλια, μία για το μονοδοσικό), εξακολουθούν να έχουν ισχύ χωρίς ημερομηνία λήξης. Στο “τραπέζι” των συζητήσεων είναι, ωστόσο, η διάρκειά τους καθώς η προστασία μετά από μήνες μειώνεται και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο ο πλήρης εμβολιασμός να συνδυαστεί με την τρίτη δόση.

Πώς κλείνεται το ραντεβού για την τρίτη δόση

Για τον προγραμματισμό ραντεβού αναμνηστικής δόσης οι πολίτες λαμβάνουν SMS από το emvolio.gov.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, αρκετοί από όσους έχουν κάνει Johnson & Johnson δεν έλαβαν σήμερα SMS, όμως έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.