Τετάρτη, Αύγουστος 21, 2019

«Οι Βαλτινοί θέλουμε επιτέλους το όνομά μας»

H γέφυρασ Τέμπλας που έχει καταπονηθεί από τη διέλευση βαρέων οχημάτων.

Mεγάλη απήχηση έχει στην περιοχή του Βάλτου η άποψη πως ο δήμος Αμφιλοχίας πρέπει να μετονομαστεί σε δήμο Βάλτου.Σχετική επιστολή προ ημερών απέστειλε ο Οικονομολόγος Δημήτρης Μωραΐτης στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αύριο Παρασκευή 13/7/2018, πρόκειται να ψηφίσετε νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταργώντας και διορθώνοντας διατάξεις του «Καλλικράτειου» νόμου.

Ελπίζω και πιστεύω να «γιατρέψετε» τις τερατογενέσεις του νόμου αυτού, όπως αυτή που έγινε σε βάρος της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της επαρχίας Βάλτου – Ακαρνανίας.

Η μεγαλύτερη, πρώην επαρχία της Ελλάδας, ο Βάλτος – Ακαρνανίας έγινε σε «μια νύχτα», Δήμος Αμφιλοχίας. Η πρώην επαρχία Βάλτου, παρουσιάζει φυσικό ανάγλυφο με ακραίες αντιθέσεις, μεταξύ του βόρειου και νότιου τμήματός της. Το νότιο μέρος της πρώην επαρχίας αυτής είναι παραθαλάσσιο και στη μεγαλύτερη έκτασή του πεδινό ή και ημιορεινό, με οικονομία στραμμένη στις δημόσιες υπηρεσίες, τον τουρισμό και τη βιοτεχνική εκμετάλλευση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (γαλακτοκομικά, ζωοτροφές κ.λ.π.).

Το βόρειο μέρος της πρώην επαρχίας, δηλαδή η κοιλάδα του ποταμού Ινάχου, καθώς και η κοιλάδα του Μέσου και Άνω Αχελώου, είναι περιοχές ορεινές και παράγουν μόνο και κυρίως κτηνοτροφικά προϊόντα. Η επικοινωνία της περιοχής αυτής με την Αμφιλοχία είναι πολύ δύσκολη έως και αδύνατη τον χειμώνα.

Το «αστικό» κέντρο της περιοχής του ορεινού Βάλτου είναι το Χαλκιόπουλο, που είναι και η πνευματική πρωτεύουσα του όλου Βάλτου. Το Χαλκιόπουλο είναι η γενέτειρα των οικογενειών του Κώστα Χατζόπουλου και του Γεωργίου Δροσίνη, λογοτεχνών που τιμούν τα ελληνικά γράμματα.

Ο Κώστας Χατζόπουλος υπήρξε ο πνευματικός εισηγητής της σοσιαλιστικής ιδέας και ιδεολογίας στη χώρα μας, τον 19ο αιώνα. Αυτός ο τόπος συνεχίζει μέχρι την εποχή μας να γεννά διακεκριμένους και πολυβραβευμένους, πανελλήνια, ανθρώπους των γραμμάτων.

Ο ορεινός Βάλτος είναι η πατρίδα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Ίσκου-Καραΐσκου και του Α’ καπετάνιου του νεοελληνισμού, του Γ. Σταθά. Είναι ο τόπος που γεννά μόνο ελεύθερους και ασυμβίβαστους αγωνιστές της ελευθερίας, σε όλη του την ιστορία. Αυτή την περιοχή, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, θα την καταδικάσετε σε αργό θάνατο εάν παραμείνει χωρίς αυτόχθονα τοπική Διοίκηση.

Ο λαός της περιοχής αυτής από την εποχή του Θουκυδίδη, τη Ρωμαϊκή και Οθωμανική κυριαρχία, υπήρξε η μήτρα γενναίων ανταρτών και ανυποχώρητων υπηρετών της Δημοκρατίας. Εάν διατηρήσετε την κατάσταση αυτή, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι τα κόκκαλα του Γεωργίου Καραϊσκάκη- τον οποίο τα παιδιά του Γέρου του Μοριά αποκαλούσαν Πατέρα τους, με κατηγορηματική εντολή του Θόδωρου Κολοκοτρώνη– θα τρίζουν από τον τάφο και θα καταριούνται εσαεί τους βιαστές της Ιστορίας. Όλα τα Πρωτοπαλίκαρα του Καραϊσκάκη ήταν Βαλτινοί και σε Βαλτινούς και μάλιστα από την περιοχή αυτή, παρέδωσε την ιστορική για την πενία του διαθήκη, να την εκτελέσουν.

 

Πιστεύω, αξιότιμε κύριε Υπουργέ και αγαπητέ συνάδελφε Οικονομολόγε, ότι τόσο εσείς όσο και ο αξιότιμος Υπουργός Ναυτιλίας κος Π. Κουρουμπλής, που τιμήθηκε πολλαπλώς και μακροχρόνια από τους Βαλτινούς, θα αγωνισθείτε αύριο, Παρασκευή, η Βουλή να διορθώσει την  ατιμία σε βάρος της Ιστορίας της επαρχίας μας και των αγώνων του λαού της.

Γνωρίζετε, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ότι ο φτωχός και εγκαταλελειμμένος αυτός τόπος, δέχθηκε να χάσει και τα ελάχιστα πεδινά του μέρη προσφέροντάς τα σε όλο τον ελληνικό λαό, για την κατασκευή τεσσάρων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, του Αυλακίου, των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου, χωρίς να εισπράξει και το ελαχιστό ανταποδοτικό όφελος.

ΘΕΛΟΥΜΕ, επιτέλους το όνομά μαςΘΕΛΟΥΜΕ την ιστορική μας ταυτότητα. Ήμασταν και θα είμαστε ΒΑΛΤΙΝΟΙ, φορείς και συνεχιστές της ιστορίας μας και θα τιμούμε, εσαεί, τους προγόνους μας, που ήταν αγωνιστές της ελευθερίας και του πνεύματος.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς και τιμή.

 

Δημήτρης Μωραΐτης

Οικονομολόγος

Ιδρυτής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος &

της Ανωτάτης Οικονομικής Σχολής Αγρινίου.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.