Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020

Ορεινός Βάλτος: ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συναντήσεων της «Συντονιστικής Ομάδας Βάλτου»

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η συνέχιση της προσπάθειας ενημέρωσης και καθορισμού δραστηριοτήτων για την επόμενη διετία της «Συντονιστικής Ομάδας Βάλτου», για την επέτειο των 200 ετών από το ηρωικό 1821,ολοκληρώθηκετην Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019 σε συναντήσεις με προέδρους κοινοτήτων της περιοχής Ορεινού Βάλτου του δήμου Αμφιλοχίας.

Η κυρία Παρθενία Χαρίτου, συντονίστρια πολιτιστικών θεμάτων της Κοιλάδας Αχελώου/Ινάχου, σε ολοήμερη περιοδεία σε Τρίκλινο-Γέφυρα Τατάρνας-Πατιόπουλο και Σταθά, συναντήθηκε με τους προέδρους κοινότητας και πολιτιστικού συλλόγου Τρικλίνου κυρίους Αθανάσιο Σφερδίλα και Θεοφάνη Μπαλαούρα, με τον Δάσκαλο κύριο Κώστα Χαραμή, γραμματέα και εκπρόσωπο του συλλόγου Τριποταμιτών, με τον πρόεδρο του Πατιόπουλουκύριο Κώστα Λαμπράκη, και με τον πρόεδρο του Σταθά κύριο Χρήστο Σιατή.

Όπως και στις προηγούμενες δύο συναντήσεις στον Εμπεσό και το Χαλκιόπουλο, συζητήθηκε η προετοιμασία που θα πρέπει να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την Πανελλήνια εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας, ώστε η περασμένη στα «ψιλά» της ιστορίας περιοχή του Ορεινού Βάλτου, να βρει την θέση που της αρμόζει και να αναγνωριστεί ο καθοριστικός μακροχρόνιος αγώναςκαι οι θυσίεςτων ηρωικών Βαλτινών προγόνων μας για την απελευθέρωση του γένους.

Στην συνάντηση τονίστηκε τι πρέπει να γίνει ώστε να καταγραφούν τα Ιστορικά στοιχεία που αφορούν τους λησμονημένους αγωνιστές προγόνους μας και τις μάχες που έλαβαν μέρος πριν και μετά την 25η Μαρτίου 1821.

Συμφωνήθηκε ότι όλοι θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν στοιχεία και πληροφορίες μέσα από αφηγήσεις ηλικιωμένων, από παλιά ιστορικά βιβλία, αλλά και σύγχρονα, ερευνητών με καταγωγή απ’ την περιοχή, παλιά μητρώα των χωριών,παλιές φωτογραφίες, γράμματα και ενθύμια των αγωνιστών, όχι μόνο του 21 αλλά και των μεταγενέστερων.

Μετά από αξιολόγηση και διασταύρωση των πληροφοριών ότι προκύψει να προωθηθεί στο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο στον Ορεινό Βάλτοκαι στους διοργανωτές της κορυφαίας Εθνικής μας εκδήλωσης των 200 ετών.

Η οργανωτική επιτροπή των ημερίδων θα στελεχωθεί από τις τοπικές κοινότητες, από πολιτιστικούς συλλόγους τοπικούς και των Αθηνών, από απογόνους των αγωνιστών του 21 και από πλήθος εθελοντών.

Καθορίστηκαν κάποιες ημερομηνίες και τα σημεία που θα γίνουν ημερίδες με ευρεία συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών μέσα στο καλοκαίρι του 2020, συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, που είναι μήνας διακοπών και επιστροφής στην ιδιαίτερη πατρίδα των ξενιτεμένων απογόνων των αγωνιστών του 1821.

Μετά τις ημερίδες θα ακολουθήσει αρχές του 2021  Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο με πρακτικά, που θα λάβει χώρα στον Ορεινό Βάλτο.

Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλους αυτούς από την περιοχή μας που συμμετείχαν στους μετέπειτα πολέμους, Ηπείρου, Μακεδονίας, Μικράς Ασίας και Αλβανίας και πότισαν με το αίμα τους μέρη μακρινά.

Είναι καιρός να μνημονευτούν και να σμιλευτούν τα ονόματα των πατριωτών μας που δεν γύρισαν πίσω από τα πεδία των μαχών που έλαβαν μέρος, σε μια ενιαία μαρμάρινη στήλη-μνημείο.

Ο Γάλλος περιηγητής και ιστορικός συγγραφέας Πουκεβίλ που περιηγήθηκε την περιοχή μας το 1809, μεταξύ πολλών άλλων, αναγνωρίζοντας τους αγώνες και τις θυσίες των Βαλτινών γράφει:

……..Των χωριών Σύντεκνο και Βαλμάδα, στο όρος ΦρυσίαςήΆμβρυσσος, τους κατοίκους τους εξόντωσε ο Γιουσούφ Αράπης αξιωματούχος του Αλή Πασά το 1806, γιατί είχαν κρυφές επαφές με την Ρωσία, που πάντα ήταν μάστιγα για  τους Έλληνες. Από εκείνη την εποχή η Αγραΐδα, έχει μόνο 1915 άτομα ορθόδοξους Χριστιανούς, γιατί όσοι δεν σφάχτηκαν πουλήθηκαν σκλάβοι…

Και συνεχίζει:

«Ποιο κράτος θα στήσει επιτάφιο μνημείο για την υστεροφημία αυτών των κατοίκων που πάντα ήταν γενναίοι αλλά και πάντα καταπιεσμένοι;»

VOYAGE DE LA GRECE – LIVRE X – CHAPITRE III  –  ParacheloideAcarnanienne.- Route depuis Arta jusqu’augue de l’ Achelous.- Agraide, on canton de Valtos.Σελίδες497 &498

«Quelle nation élèvera un monument funebre a la posterite de cepeupletoujours brave et toujoursopprime?»

Μήπως έφθασε πλέον η ώρα 200 χρόνια μετά να ορισθεί ένα κοινό σημείο κάπου στην κοιλάδα του Ινάχου για την ανέγερση αυτού του μνημείου;

Έχομε κάστρα-ναούς-μοναστήρια-πανέμορφα τοπία-και τόσο μεγάλη ιστορία με αληθινούς ήρωες και σημαντικά ιστορικά γεγονότα στον Βάλτο, που αν τα προβάλλομε όσο τους πρέπει, θα είναι ένας τεράστιος πόλος έλξης επισκεπτών για την περιοχή.

Κάποιοι λαοί που δεν έχουν ιστορία ούτε ένα χιλιοστό απ’ την δική μας, προβάλλουν και εκμεταλλεύονται μηδαμινά γεγονότα, και εδώ ο ιστορικός μας πλούτος παραμένει στην αφάνεια.

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάδειξη του τόπου μας συμμετέχοντας στις ημερίδες που θα οργανωθούν το προσεχές καλοκαίρι σε επίκαιρα σημεία του Ορεινού Βάλτου, δήμου Αμφιλοχίας, όπως στο Περδικάκι-Πατιόπουλο-Εμπεσό/Σταθά-Χαλκιόπουλο-Τρίκλινο και σε άλλα μέρη.

Όλοι μαζί ας γράψομε την ιστορία που αξίζει αυτός ο τόπος.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Γιατί τόση καθυστέρηση η εκδήλωση για τής 22 Μαρτίου 1821 ; …..και βρήκαν την ευκαιρία άλλη απατεώνες να παρουσιάζουν γεγονότα γιά αυτούς ανιστορητα,διαμόρφωσαν γεγονότα και τα πέρασαν στο κοινό ος πραγματικότητα, και τα πραγματικά γεγονότα τα απέκρυψαν…… Θέλει έρευνα και παρουσίαση του σημαντικού γεγονότος αυτού, σε όλα τα μέσα παρουσίασης,περιοδικά, εφημερίδες,τηλεόραση, εκδηλώσεις, κ τ λ, ….και ο πίνακας γκραβούρα,μάχη γέφυρα Τατάρνας να αντικατασταθεί από το πραγματικό πολιτισμό χρώματα σύμβολα του πολιτισμού, στης φορεσιές,αυτά που φοράνε στό πίνακα φέρουν σύμβολα χρώματα άλλου πολιτισμού….. Κρυφά το λένε τα πουλιά, κρυφά το λεν τα αηδόνια, κρυφά το λέει Κίο γέροντας ,μέσα απ το μοναστήρι….. Εικοσιδύο ημέρα κι άνοιξη, και Μάρτης του εικοσιένα, γλυκολαλουσαν τσ πουλιά, τριγύρω στη τηταρνα…..η Αιτωλία να αντισταθεί στά ορεινά για τής ανεμογεννήτριες,και γενικός τα αιολικά, διότι άν εγκατασταθούν θά επαιρθει ολική καταστροφή, πχ στον υδροφόρο θα μολυνθούν όλες οι πηγές, από τα χημικά τσιμέντα κ τ λ,….τα ορεινά είναι καί αυτά Αιτωλία,από αυτά τα ορεινά αρδεύεται και υδρεύεται,και η Αιτωλία και άλλες περιοχές…. Αν μολυνθούν θα είναι ποιά αργά, τη να αντισταθούν 5-10 γεροντια πού μείναν στά ορεινά, θέλει φωνή βροντερή

  2. Ανώνυμος

    Ας δραστηριοποιηθεί και η υπόλοιπη περιοχή στα γεγονότα, όχι μόνο κάποιοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.