Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Βραχυχρόνια ενοικίαση μέσω διαδικτύου. Πόσο επηρέασε το Αγρίνιο;

Βραχυχρόνια ενοικίαση μέσω διαδικτύου. Πόσο επηρέασε το  Αγρίνιο;

 

agrinio1Ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας ήταν η τάση βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών. Βραχυχρόνια γιατί μπορούσαν οι ιδιώτες να νοικιάσουν για λίγες μέρες ένα σπίτι και όχι για μήνες ή χρόνια όπως συνηθίζεται. Οι επίδοξοι ενοικιαστές δεν ήταν άνθρωποι που μετακόμιζαν αλλά επισκέπτες που θα έρχονταν για λίγες ημέρες. Επίσης οι επίδοξοι ενοικιαστές δεν έρχονται με τουριστικά γραφεία ούτε ξεπέφτουν στην πόλη με το αυτοκίνητο τους. Η δικτύωση γίνεται μέσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο.  Σε άλλες περιπτώσεις το αντίτιμο της φιλοξενίας “πληρώνεται” με ανταλλαγή σπιτιών (homeExchange), σε άλλες μέσω πληρωμής (airbnb)

Για βραχυχρόνια διαμονή υπάρχουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Φυσικά έχουν τις δικές τους προδιαγραφές, προσφέρουν καθημερινή καθαριότητα στον χώρο και στα κλινοσκεπάσματα καθώς και άλλες υπηρεσίες (Wifi, TV, ζεστό νερό κτλ). Στις περισσότερες πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης  δεν υπάρχει αυτή η κάθετη τυποποίηση των υπηρεσιών και ποικίλει ανάλογη με την περίπτωση.

Πανελλαδικά πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων μπήκαν σε αυτή την διαδικασία. Στην Αθήνα μόνο υπάρχουν 6600 σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα του τύπου.  Κάναμε μια ενδεικτική αναζήτηση για το μήνα Οκτώβριο.Π.χ στο airbnb  για την Λευκάδα υπάρχουν 270 αγγελίες για μια εβδομάδα του Οκτωβρίου ενώ αν γίνει αναζήτηση για θερινή περίοδο μειώνονται στο μισό.

Στην περιοχή του Αγρινίου τα αποτελέσματα διαθεσιμότητας είναι μονοψήφια και δεν αφορούν αποκλειστικά μόνο την πόλη. Ο λόγος είναι προφανής. Φαίνεται ότι ούτε στη βραχυχρόνια παραμονή το Αγρίνιο είναι ελκυστικό., παρόλο που υπάρχουν φυσικές ομορφιές γύρω να επισκεφτεί. Είναι κάτι πιο απλό: Η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι διεθνώς καταγεγραμμένoς τουριστικός προορισμός για να την αναζητά κάποιος στο διαδίκτυο, δεν είναι brand name. 

Ο επισκέπτης έρχεται συνήθως λόγο  σοβαρής συγκυρίας, όταν π,χ,  έχει προγραμματισμένη δουλειά ( συμμετοχή σε εκδήλωση, γάμο ή βάφτιση).

Τις επόμενες δυο εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί η Υπουργική απόφαση που αφορά στον καθορισμό των γεωγραφικών περιοχών όπου θα ισχύουν οι περιορισμοί και αφορούν στο όριο μίσθωσης των 90 ή 60 ημερών, προκειμένου να διευθετηθούν φορολογικά ζητήματα ( δείτε εδώ). Θα έχει ένα ενδιαφέρον σε ποιες γεωγραφικές περιοχές θα ενταχθεί η περιοχή μας.

Μέχρι τότε ας μείνουμε στα μέχρι τώρα συμπεράσματα. Και αυτά είναι ότι στο Αγρίνιο ξεπέφτει κανένας περαστικός μόνο από σπόντα και όχι γιατί το ψαξε.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.