Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

“Η υποκρισία περισσεύει…”

“Η υποκρισία περισσεύει…”

Γράφει ο Βαγγέλης Τσούκας*

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί έναν ολισθηρό δρόμο, έχοντας χάσει την ψυχραιμία της στα εθνικά ζητήματα και το προσφυγικό. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε, αναπόφευκτα, αντιμέτωπος με τον χυδαίο λαϊκισμό που ο ίδιος καλλιέργησε και τώρα θα αναγκαστεί να θερίσει θύελλες. Επιβεβαιώνει καθημερινά το μπάχαλο που δημιούργησε ανακοινώνοντας, για πολλοστή φορά, «σχέδιο» διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Από την μια η παράταξη της ΝΔ πουλάει «πατριωτισμό» με εθνικιστικές κορώνες στο εσωτερικό της χώρας και από την άλλη ακολουθεί μια ζημιογόνα τακτική στα εθνικά ζητήματα.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, από διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, το ανάγει σε εθνικό ή, το χειρότερο, σε ελληνοτουρκικό, έχοντας υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας , ως πρωθυπουργός της χώρας, πήγε τρεις φορές στην Τουρκία και συναντήθηκε εκεί με κυβερνητικούς παράγοντες και τον Ερντογάν. Ούτε μια στιγμή όμως δεν διανοήθηκε να κάνει εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσει τον πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας.

Σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση είναι εκρηκτική και η περιοχή μας θα είναι ένα από τα θύματα της εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, αδιαφορώντας για την σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφιλοχίας για απόρριψη της περιοχής του Αγρίλου ως κλειστής δομής φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, θα δημιουργήσουν στην περιοχή μας μια απέραντη φυλακή ανθρώπων με τεράστιες συνέπειες τόσο για την ανθρώπινη διαβίωση των εγκλείστων όσο και για την τοπική κοινωνία.

Δεν είναι μόνο η απλή διαπίστωση ότι στο πρώην στρατόπεδο Ψαρογιάννη δεν υπάρχουν καν οι βασικές υποδομές για τη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων (καταλύματα, πόσιμο νερό, αποχέτευση). Ούτε το συμπέρασμα ότι στερείται λογικής η πρόθεση δημιουργίας ενός κλειστού κέντρου κράτησης, ενός γκέτο που δεν θα είναι εκ των πραγμάτων δυνατόν να ελεγχθεί. Η εμπειρία δείχνει, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ότι ο σχεδιασμός για δομές που θα «φιλοξενούν» μεγάλο αριθμό ανθρώπων δεν εξασφαλίζει τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, εκθέτοντας σε κίνδυνο την σωματική και ψυχική υγεία των εγκλείστων. Μητέρες με μωρά, παιδιά και έφηβοι θα είναι αναγκασμένοι να συνυπάρχουν σε μια ιδιότυπη φυλακή μαζί με άλλους εξαθλιωμένους και ταλαιπωρημένους ενήλικες σε συνθήκες που εντείνουν την παραβατική συμπεριφορά ως αντίδραση στην καταναγκαστική και παρατεταμένη κράτηση.

Οι εικόνες των εξεγέρσεων και των βιαιοπραγιών εντός των δομών αυτών αλλά και των εντάσεων με την τοπική κοινωνία που έχουμε δει να συμβαίνουν στα νησιά δεν είναι μακριά. Είναι, επίσης, περιττό να τονίσουμε ότι αυτή η επιπόλαιη προσέγγιση εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ ρίχνει νερό στο μύλο του ρατσισμού και του φασισμού και δίνει την ευκαιρία στα ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία της κοινωνίας να τολμήσουν να ξαναβγούν από τις τρύπες τους, ειδικά σε μια στιγμή που η δική της εγκληματικής συμμορίας οδεύει προς το τέλος της και η πρόταση της εισαγγελίας ξεπλένει την ηγεσία της.

Ως πολιτικό πρόσωπο και ως εκλεγμένος αυτοδιοικητικός δεν θα ανεχθώ από εδώ και στο εξής προκλητικές δηλώσεις και προβοκατόρικα σχόλια διαστρέβλωσης των θέσεών μου και του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκω. Δεν θα δείξω καμία ανοχή σε συκοφαντίες (όπως το σημερινό σχόλιο στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook για το προσφυγικό) και σε κάθε τέτοια ανάλογη περίπτωση θα κινούμαι δικαστικά.

Κάνω ξεκάθαρο ότι οι πιθανοί κατά παραγγελία συκοφάντες και οι εμπαθείς δεν μπορούν να κηλιδώσουν την εντιμότητα και την ηθική όλων όσοι ακολουθούμε τη φωνή της συνείδησής μας και υπηρετούμε χωρίς κανένα συμφέρον το δημόσιο βίο.

Αυτού του είδους η παρασκηνιακή πολιτική τορπιλίζει το πολιτικό κλίμα σε τοπικό επίπεδο και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία εντάθηκαν παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη. Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος μειώθηκαν κατά πολύ, όπως και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ενώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των μικροεπαγγελματιών και συντελείται οικονομική αφαίμαξη κτηνοτρόφων και αγροτών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην κινείται χρήμα στην αγορά και να πλήττονται ανεπανόρθωτα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους εργολάβους.
Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες και έχουν συγκεκριμένο χρώμα.

*ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αμφιλοχίας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.