Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020

«Zoran do you know Prespes?» – Το σποτ του Τσίπρα για τη συμφωνία

«Είναι ιστορία, είμαι πολύ χαρούμενος φίλε μου», ακούγεται να απαντά στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Σκοπιανός ομόλογός του

tsipras-prespes_main01

Ένα ακόμη βίντεο της γνωστής πρωθυπουργικής σειράς… «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να παρουσιάσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Το νέο σποτάκι, ξεκινά δείχνοντας εικόνες από τις Πρέσπες, ενώ στη συνέχεια η κάμερα, μπαίνει στο γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μαζί με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου, Θανάση Καρτερό, συζητούν.

Ο πρωθυπουργός στο βίντεο μιλάει για την συμφωνία και την χαρακτηρίζει ιστορική ευκαιρία.

Στην συνέχεια – και όπως μια λεζάντα μας ενημερώνει, βρισκόμαστε στην 12η Ιουνίου- κάθεται στο γραφείο συσκέψεων, μαζί με τον διπλωματικό σύμβουλο, Ευάγγελο Καλπαδάκη, και καλεί από το κινητό του τηλέφωνο, τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός στ’ αγγλικά ρωτάει τον Ζόραν Ζάεφ αν ξέρει την περιοχή που λέγεται Πρέσπες. «Zoran do you know Prespes?», αναφέρει. «Εδώ είναι Βαλκάνια. Θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες αλλά μια μέρα η Ιστορία θα μας δικαιώσει», λέει ο πρωθυπουργός στον Σκοπιανό ομόλογό του.

Η αμηχανία του πρωθυπουργού είναι έκδηλη, τόσο από τον τρόπο που κουνάει τα χέρια του, όσο και από τις ζωγραφιές που έχει σχηματίσει στο χαρτί που έχει μπροστά του.

Στην συνέχεια, ακούγεται και η απάντηση του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος του λέει  «είναι ιστορία, είμαι πολύ χαρούμενος φίλε μου».

Στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της SevernaMakedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη».

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.