Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

”Βγήκαν τα μαχαίρια” για τη Διοικούσα Επιτροπή.

”Βγήκαν τα μαχαίρια” για τη Διοικούσα Επιτροπή.

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Έντονο παρασκήνιο και εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις στον πανεπιστημιακό κόσμο του Αγρινίου προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας ,πέντε μέρες πριν τις εκλογές, να διορίσει την Διοικούσα Επιτροπή του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα το θέμα έχει πάρει μια διαφορετική διάσταση μετά την κυβερνητική αλλαγή στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων αναπληρωτής Καθηγητής κ. Παναγιώτης Δημόπουλος απέστειλε επιστολή σχετική με το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη νέα υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Η επιστολή είναι προϊόν της ομόφωνης απόφασης της Γ.Σ. του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου αναφορικά με τις υποδομές, την χρηματοδότηση αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το πιο σημαντικό είναι πως οι άνθρωποι του τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Πόρων ζητούν την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης διορισμού της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον επισημαίνουν πως για την πράξη διορισμού «εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητά της καθώς δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 28 του ν. 2190/1994». Ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση που γίνεται μέσω της επιστολής «να αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεσμευτικά μέσω οδηγίας/κατεύθυνσης που θα προστεθεί στην Υπουργική Απόφαση διορισμού νέας Διοικούσας Επιτροπής, να προετοιμάσει σε χρονικό διάστημα 12 μηνών όλα όσα απαιτούνται για την οργάνωση και λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο η γενική συνέλευση του τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Πόρων προτείνει «η 9μελής Διοικούσα Επιτροπή που θα αναλάβει χρέη Συγκλήτου του Ιδρύματος να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα δημιουργίας των βασικών διοικητικών και οικονομικών διαχειριστικών υποδομών». Τέλος στην επιστολή γίνεται η πρόταση «στη σύνθεση της νέας Διοικούσας Επιτροπής να μετέχουν τα αιρετά μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου αφενός διότι θα μετείχαν αυτοδικαίως στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και αφ’ ετέρου διότι διασφαλίζουν τη σύνδεση της Διοικούσας Επιτροπής με τα υφιστάμενα Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας».

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που διατείνονται πως το θέμα με τη Διοικούσα Επιτροπή αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ πανεπιστημιακών. Σε επίρρωση αυτού του συλλογισμού πολλοί κάνουν λόγο για ανθρώπους του πανεπιστημίου που αδυνατούν να «απεξαρτηθούν» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πράγμα που επιβεβαιώνεται για τους ίδιους, από το γεγονός ότι μερικοί δεν υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της αυτονόμησης του πανεπιστημίου. Από την άλλη ο κ. Παναγιώτης Κοντός, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, φέρεται να τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας να συναντήσει τη νέα υπουργό Παιδείας ώστε να την ενημερώσει για όλα τα ζητήματα που αφορούν το νεοϊδρυθέν πανεπιστήμιο. Ωστόσο πολλοί θεωρούν, στην περίπτωση που γίνουν αλλαγές στη διοικούσα επιτροπή, ως λύση για την θέση του πρόεδρου της επιτροπής τον Αγρινιώτη καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανάσιο Παλιούρα (εξέλιξη που θα τον ενδιέφερε) αν και ο ίδιος φέρεται να μην ήταν ενήμερος όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου η απόφαση του υπουργείου τον συμπεριελάμβανε ως μέλος της επιτροπής.

Η σύνθεση της επιτροπής δεν άλλαξε σημαντικά σε σχέση με την προσωρινή διοικούσα επιτροπή που είχε οριστεί την άνοιξη. Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής παρέμεινε ο κ. Παναγιώτης Κοντός, γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με πριν είναι η συμμετοχή του Αγρινιώτη Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανάσιου Παλιούρα. Εκτός από τον κ. Παλιούρα νέα μέλη της επιτροπής είναι ο κ. Καρβούνης Σωτήριος ως αντιπρόεδρος της επιτροπής, ο κ. Ηλίας Μαλάς που κατέλαβαν τις θέσεις της Μαρίας Θωμαδάκη, του κ. Συριόπουλου Κωνσταντίνου και του κ. Δημήτρη Γεωργακέλλου.

Πηγή : Εφημερίδα ”Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων” (http://e-politeia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3151&Itemid=1)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.