Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Βουκάτιο, Αρχαίο Θέρμο και Τριχωνίδα με τα μάτια τριών φοιτητών

Βουκάτιο, Αρχαίο Θέρμο και Τριχωνίδα με τα μάτια τριών φοιτητών

 

voukation

Φίλοι συντοπίτες διηγούνταν την επιθυμία τριών φοιτητών να δουν τις ομορφιές και αρχαιότητες της περιοχής. Τους πρότεινε γύρω Τριχωνίδας  και ξεκίνησε λοιπόν η ξενάγηση.

Ο χρόνος περιορισμένος. Ημέρα Σάββατο, ώρα 15:00 έως 18:00 το απόγευμα.

Δεν υπήρχε πολυτέλεια χρόνου για Βλοχό οπότε Πρώτος σταθμός το Βουκάτιο στην Παραβολα: Αφού ανεβήκαν στο λόφο, μπήκαν στον περίβολο της εκκλησίας παιρνώντας μέσα από το νεκροταφείο – ευτυχώς ήταν ανοικτό- για να δουν το κάστρο και τη θέα στην πεδάδα της Τριχωνίδα μέσα από το παράθυρο του.

 

Οι φοιτητές είχαν μείνει με το στόμα ανοικτό. Αν και είχαν χρόνια στο Αγρίνιο, δεν πίστευαν ότι υπήρχαν αρχαιότητες αυτού του τύπου.  Φωτογράφιζαν με πολύ πάθος το τοπίο θυμίζοντας κυριολεκτικά γιαπωνέζους τουρίστες στην Ακρόπολη. Το έκαναν αληθινά. Αυτό ώθησε το φίλο να τους πάει στο αρχαίο Θέρμο.

arxaiologiko1

Ώρα 16:00.

Εικόνα σουρεαλιστική. Κάποιος κόσμος μαζεμένος σε αγώνα της τοπικής ομάδας του Απόλλωνα.  Αφήνοντας πίσω τις φωνές του γηπέδου, πλησιάζουμε στον Αρχαιολογικό Χώρο. Δεξιά προβάλλει το καινούργιο Μουσείο. Προκάλεσε την εντύπωση, δυστυχώς δεν έχει  ανοίξει ακόμα για το κοινό. Επόμενος σταθμός αρχαιολογικός χώρος. Κλειστός αφού το ωράριο είναι 8-3 όπως ισχύει πανελλαδικά.  Την ηρεμία της ένδοξης αρχαίας πόλης του Θέρμου διέκοπτε το κουδούνι των προβάτων και από το υπερπέραν κάποιες φωνές στο γήπεδο.

Πάνω από μισή ώρα παρέμειναν έξω από τον αρχαιολογικό χώρο ρωτώντας να μάθουν λεπτομέρειες την παρέα των Αγρινιωτών που πήγαν μαζί τους. Στο τέλος όμως έφυγαν σκεφτικοί ίσως και η συζήτηση συνεχίστηκε σε καφέ της περιοχής. Φυσικά επεκτάθηκε στην απορία τους για το ότι δεν γνώριζαν τίποτε για όλα αυτά,  για την ύπαρξη τους , την πρόσβαση αλλά και τη γενικότερη σύνδεση με την ελληνική ιστορία .

thermo1

Συμπεράσματα:

1) Τα τμήματα ΑΕΙ που λειτουργούν στο Αγρίνιο μήπως θα έπρεπε να οργανώνουν τέτοιου είδους εκδρομές για αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά αξιοθέατα; Αν και έγινε στο παρελθόν κάποιες φορές, δεν συνεχίστηκε.

2) Το είχαν επιχειρήσει φορείς όπως η Αρχαιολογική Εταιρεία και προσφάτως το Εκδρομικό Τμήμα της ΓΕΑ για Αιτωλοακαρνανία. Όμως είναι δύσκολο για φοιτητές να ακολουθήσουν φορείς ξένης για αυτούς πόλης αν δεν έχουν άμεση εμπλοκή τα τμήματα ή οι διδάσκοντες που φοιτούν.

3) Το ωράριο 8-3 είναι πανελλαδικό το χειμώνα σε όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους. Μήπως θα ήταν καλύτερο να

μετατεθεί δύο ώρες αργότερα ειδικά τα Σαββατοκύριακα;

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνηγορούν στο να μην έχουν δει τρεις νέοι άνθρωποι τις περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές ομορφιές γύρω από την πόλη που ζουν. Και προπαντώς  να μεταφέρουν τον ενθουσιασμό που έδειξαν στην Αθήνα,  στην Θράκη και στην Κρήτη από όπου κατάγονται.

Δυστυχώς η ιστορία αυτή είναι απλά μια ιστορία απορρύθμισης παραγόντων που πρέπει να προβληματίσει φορείς αλλά και άτομα…

Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.