Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Δημόσιος απολογισμός 2007-2008 του δήμου Αγρινίου

Δημόσιος απολογισμός 2007-2008 του δήμου Αγρινίου
Ολοκληρώθηκε ο δημόσιος απολογισμός του Δήμου Αγρινίου για τα έτη 2007 και 2008. Πριν αναφερθούμε σε αυτόν, ας δούμε πρώτα συγκεκριμένα έργα& δράσεις που ουσιαστικά προανήγγειλε για τα επόμενα χρόνια:
-Έργο της διάνοιξης της περιμετρικής οδού τμήμα Β-Γ (τούνελ) από την οδό Μιχαλακέα έως την περιοχή του Νοσοκομείου ενώ δημοπρατήθηκε το έργο της αναδιαρρύθμισης της Εθνικής Οδού από τον κόμβο Αλιμέντα εως την Ερμίτσα. Πρόκειται για δύο έργα όντως πολύ σημαντικά αλλά και πλέον απαραίτητα, διότι ήδη το κυκλοφοριακό της πόλης λόγω της αύξησης των οχημάτων που κυκλοφορούν βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ειδικά τις ώρες αιχμής.
– Θεσμοθέτηση επιχειρηματικού πάρκου κατά μήκος της εθνικής οδού.
– Χοροθέτηση βιοτεχνικών πάρκων για τις επιχειρήσεις. Για να γίνει βέβαια αυτό πρέπει να παραμείνουν στη πόλη μας επιχειρήσεις και να μην κλείσουν άλλες, διότι οι καιροί δυστυχώς είναι πλέον δύσκολοι. ( τρανταχτό παράδειγμα το κλείσιμο της Κεραμοποιία «Κατσίκη»
Επίσης προαναγγέλλεται η δημιουργία δημοτικής αστυνομίας και η εκ νέου αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης. Με βάση αυτή θα δοθεί περιοσότερη έμφαση στους δρόμους που περνάνε περιμετρικά την πόλη και φυσικά στην εθνική οδό, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως «αστική λεοφώρος».
Αναφορά γίνεται και στις γραμμές αστικής συγκοινωνίας με Mini Bus, οι οποίες όμως δεν θα λειτουργήσει ακόμα.
Απολογισμός.
Ο Δήμος Αγρινίου δίνει έμφαση ιδιαίτερη στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, το οποίο μέχρι στιγμής λειτουργεί στη πράξη αρκετά ικανοποιητικά. Το «ισχυρό χαρτί» βέβαια της δημοτικής αρχής δεν είναι άλλο από τα έργα μέσα στη πόλη. Πρόκειται κυρίως για διανοίξεις δρόμων, αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις σε πολλά σημεία της πόλης. Πολλές από αυτές κατά καιρούς έχετε δεί και στο παρόν ιστολόγιο. Αυτή τη περίοδο εκτελούνται συνολικά 27 έργα σε διάφορα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα. Δεσπόζουσα θέση μεταξύ αυτών έχει η ανάπλαση της πλατείας , η οποία θα κοστίσει 1.600.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα «Θησέας».
Πολύ σημαντικό με την δικιά του ιδιαιτερότητα για την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης θεωρούμε την μετατροπή της παλαιάς λαχαναγοράς σε πολιτιστικό κέντρο. Σε αυτό συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση του παλαιού σταθμού του τρένου.
Γενικά, το Αγρίνιο, ως σύγχρονη πόλη, έχει ανάγκη από την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του. Δεν είναι λίγα όμως τα παλαιά κτήρια που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καπναποθήκες Παπαπέτρου. Ευελπιστούμε να ανοίξει και για αυτές σύντομα ο δρόμος για την αξιοποίησή τους.
Στο θέμα του πολιτισμού το Αγρίνιο ανταποκρίνεται αρκετά καλά καθώς, αναλογικά για το μέγεθος της πόλης, φιλοξενεί πολλές και καλές εκδηλώσεις ενώ ανάλογη είναι και η πολιτιστική δράση. Ξεχωρίζουμε τον ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου στη μνήμη του Μιχάλη Κούση, το grand prix κολύμβησης των Χριστουγέννων, φυσικά τη πορεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, και τη Φιλαρμονική ορχήστρα. Πολλές προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Κάρολος Παπούλιας, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, η κ. Γλυκαντζή Αρβελέρ, η κ, Μαρία Λαμπράκη-Πλάκα και άλλοι επισκέφτηκαν το Αγρίνιο. Στο πολιτισμό συγκαταλέγεται και η παροχή δωρεάν Internet. Οι τεχνικές εργασίες ( εγκατάσταση μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών) βέβαια δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Αφήσαμε τελευταία το θέμα πρασίνου, το οποίο – όπως και εσείς αναδείξατε μέσα από τα σχόλια σας- είναι ίσως το πιο τρωτό σημείο της πόλης. Βέβαια το πρόβλημα έλλειψης πρασίνου έχει τις ρίζες του στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ,όταν το Αγρίνιο άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία. Εκείνα τα χρόνια ουδείς ενδιαφέρθηκε να διασφαλίσει χώρους πρασίνου, μέσα στο κέντρο της πόλης. Στον παρόντα απολογισμό ο δήμος Αγρινίου αφιερώνει πολλές σελίδες σε φωτογραφίες με χώρους πρασίνου, Όλες όμως έχουν ένα κοινό: Δεν βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
Το μεγάλο στοίχημα στο θέμα αυτό δεν είναι άλλο από το αν η καινούργια πλατεία δημοκρατίας, που είναι στη καρδιά της πόλης, θα έχει πράσινο. Ο καιρός βέβαια θα δείξει..
Αυτός ήταν συνοπτικά ο απολογισμός. Τα σχόλια δικά σας..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.