Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Μεσολόγγι: Tα οφέλη από την ένταξη

Μεσολόγγι: Tα οφέλη από την ένταξη

στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unescoau (1)


Κορυφώνει τις ενέργειες του ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου για την ανάδειξη του Μεσολογγίου ως μνημείου διεθνούς εμβέλειας και την ένταξη του στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco. Σε αυτήν την κατεύθυνση η σημερινή Δημοτική αρχή  του Πάνου Κατσούλη, έχει προχωρήσει σε αρκετές ενέργειες με την οργάνωση ημερίδων, εκδηλώσεων, την σύνταξη φακέλου και κυρίως την συγκρότηση ενός μετώπου υποστήριξης του αιτήματος από κορυφαίους φορείς και προσωπικότητες.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών ο Δήμος Μεσολογγίου μαζί με άλλους φορείς οργανώνει ημερίδα στην Αθήνα  από την  Πέμπτη 21 Νοεμβρίου έως και το Σαββάτο 23 Νοεμβρίου με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, έκθεση  χαρακτικής αλλά και ημερίδα που θα γίνει στη Στοά του Βιβλίου , όπου μεταξύ άλλων θα γίνουν ομιλίες για τα κριτήρια ένταξης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ,  την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής του κλπ

Οι προσπάθειες για την ανάδειξη των μνημείων του Μεσολογγίου δεν είναι τωρινές. Από την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης είχε αναδείξει με παρεμβάσεις του τη σημασία να ενταχθεί το τείχος του Μεσολογγίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και ειχε κάποιες πρώτες απαντήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με τα χρόνια και με την υπόθεση να αναθερμαίνεται, θεωρήθηκε ως πιο ρεαλιστικό να επιδιωχθεί η ένταξη του συνόλου της πόλης του Μεσολογγίου στα Μνημεία της Unesco ως ένα ενιαίο οικοσύστημα – πολιτιστικό περιβάλλον. Έναν χώρο με ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι σε διπλή κατεύθυνση: Καταρχήν στη σύνταξη  και υποβολή ενός άρτιου φακέλου , αφού τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα και αυστηρά και στην συγκρότηση ενός μετώπου υποστήριξης της υποψηφιότητας από κορυφαίους φορείς και προσωπικότητες; “Για παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό το ότι μας στηρίζει το “Διάζωμα” και ο Σταύρος Μπένος, το Διεθνές Δίκτυο των πόλεων – αγγελιοφόρων της Ειρήνης, ή και προσωπικότητες όπως ο Νίκος Αλιάγας” τονίζει χαρακτηριστικά στο “Γεγονός” ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης που σημειώνει ακόμη τη σημασία διεύρυνσης αυτού του μετώπου στήριξης και προώθησης της υποψηφιότητας.

Απαιτείται ακόμη η καλύτερη δυνατή στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, που θα παραλάβει τον φάκελο υποψηφιότητας από το Ελληνικό ICOMOS και που στη συνέχεια θα προωθηθεί στην Unesco η οποία και εξετάζει τέτοια αιτήματα μια φορά το χρόνο.Ο φάκελος της υποψηφιότητας του Μεσολογγίου αναμένεται να έχει συνταχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2014 και η Unesco θα αποφανθεί περίπου σε έναν χρόνο από σήμερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

To  τριήμερο εκδηλώσεων,από  Πέμπτη 21 Νοεμβρίου έως και Σαββάτο 23 Νοεμβρίου 2013, για την ένταξη της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι.

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

(Νεοκλασικό Κτίριο του «ICOMOS» , Πειραιώς 73)

18:00 Έναρξη Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων

19:10 Έναρξη Εκδηλώσεων – Χαιρετισμοί Διοργανωτών

20:00 Εγκαίνια Έκθεσης Χαρακτικής «Γνωρίστε το Μεσολόγγι μέσα από την τέχνη», της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης «Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου»

20:30 Τοπική Γευσιγνωσία, από το Σεφ Νικόλαο Νούλα με προϊόντα από την επιχείρηση «Αυγοτάραχο Στέφος Α.Ε.» και Μποχωρίτικες Πίτες από το Σύλλογο «Άγιος Ιωάννης Ευηνοχωρίου».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

(Νεοκλασικό Κτίριο του «ICOMOS» , Πειραιώς 73)

18:00 Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

20:00 Παραδοσιακοί Χοροί, από το Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

20:30 Τοπική Γευσιγνωσία

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (Στοά τού Βιβλίου, Πεσματζόγλου 5)

18:30 Έναρξη Εργασιών

18:30-19.00 Χαιρετισμοί

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

19:00-19:10 Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων & Κέντρων UNESCO για την Ευρώπη & την Βόρεια Αμερική. Τα κριτήρια ένταξης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

19:10–19:25 Νακάσης Αθανάσιος, Πρόεδρος του Ελληνικού ICOMOS. “Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής του”

19:25–19:35 Γαλάνης Αριστείδης, Εθελοντική Ομάδα ανάδειξης του μνημείου “Άγιος Νικόλαος Κρεμαστός”. «Παρουσίαση του μνημείου Άγιος Νικόλαος Κρεμαστός»

19:35–19:45 Καρκανιάς Κώστας, Πρόεδρο της Αδελφότητας των Απογόνων, “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”. «Η Πύλη, το Τείχος, οι λοιπές οχυρώσεις του Μεσολογγίου αιώνιο Μνημείο Ελευθερίας»

19:45-20:00 Κοντός Παναγιώτης, Πρόεδρος ΑΙ.ΠΟ.Ε. « Το πολιτισμικό και περιβαλλοντικό ανάγλυφο της περιοχής».

20:00 – 20:10 Καλατζής Πάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Κατοχιανών. «Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών, αρχαίο Νεώριο.»

20:10 – 20:25 Παναγιώτης Κατσούλης, Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. « Οι προϋποθέσεις ένταξης της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO»

20:25 -21:00 Ερωτήσεις – Συμπεράσματα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

* ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

* ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΙΛΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ UNESCO

* ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ & ΣΟΦΙΑΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

* ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ»

* ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΙ.ΠΟ.Ε)

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΤΟΧΙΑΝΩΝ

* ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.