Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Μόνη ελπίδα το ΕΣΠΑ για να τελειώσει και η Λαχαναγορά

Μόνη ελπίδα το ΕΣΠΑ για να τελειώσει και η Λαχαναγορά

Μόνη ελπίδα το ΕΣΠΑ για να τελειώσει και η Λαχαναγορά

Σε αναμονή νόμου μεταφοράς από τον «τελειωμένο» Θησέα…

Δεν είναι μυστικό ότι η χρηματοδότηση πολλών έργων που είχαν προγραμματιστεί έχει πάει στις καλένδες γιατί λεφτά δεν υπάρχουν. Πολλά εργοτάξια χάσκουν μέσα στην πόλη και με τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να συνεχιστούν. Κλασσικό παράδειγμα για το Αγρίνιο η ανάπλαση μιας ολόκληρης περιοχής στην παλιά Λαχαναγορά που πιθανότατα θα άλλαζε και την όψη του κέντρου της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinionews.gr στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αισιόδοξη φημολογία που λέει ότι τα έργα που είχαν κολλήσει στο παρελθόν λόγω της ένταξής τους στον περίφημο «Θησέα», που μας άφησε χρόνους, θα περάσουν στο ΕΣΠΑ που τελικά αποδείχτηκε έξτρα απορροφητικό… Υπάρχουν λοιπόν πολλά έργα και της περιοχής, για τα οποία υπάρχει η πιθανότητα να ξεκολλήσουν οριστικά με κυριότερο και πιο εμφανές μέσα στην πόλη αυτό της ανάπλασης της παλιάς Λαχαναγοράς, που εδώ και καιρό δεν μπορεί να βρει την υπόλοιπη χρηματοδότηση για να προχωρήσει. Αν αυτό συμβεί θα είναι μόνο με ειδική νομολογία που θα αναφέρει ότι μπορούν τα έργα που είχαν ξεκινήσει με τον «Θησέα» να συνεχιστούν μέσω του ΕΣΠΑ. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το άλλο πρόγραμμα που ουσιαστικά δεν υφίσταται πια, το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που αφορά σε υποδομές για τη γεωργία και την κτηνοτροφία και χάθηκε μέσα στη περιβόητη κρίση.
Φυσικά, μας αρέσει ή όχι, ο πολυαναμενόμενος νόμος πρέπει να περάσει και από την έγκριση των δανειστών της χώρας. Ακόμη όμως και αν οι τελευταίοι ζητήσουν να μην υπάρξει μαζική μεταφορά των ενταγμένων έργων, περιπτώσεις σαν αυτή της Λαχαναγοράς θα προχωρήσουν γιατί είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Το ερώτημα είναι όμως ως πότε θα αναχαιτίζει-αν κάτι τέτοιο συμβεί, που δεν είναι καθόλου βέβαιο- το ΕΣΠΑ την απόλυτη ένδεια πόρων που έχει ειδικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.