Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γιάννης έδωσε ρέστα χτες..

Ο Γιάννης έδωσε ρέστα χτες..
Ένα αξιόλογο γεγονός έλαβε χώρα χτες στην πόλη μας.Στο καφέ Κρόταλα( Δημοτσελίου 3) διοργανώθηκε ποιητική βραδιά και ο συντοπίτης μας αναγνωρισμένος ποιητής Γιάννης Υφαντής διάβασε ποίηση.Περισσότερα για αυτόν μπορείτε να δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.yfantis.gr/

Για όσους δεν γνωρίζουν κατατάσσεται στους σπουδαιότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο της Λογοτεχνίας της Γ Λυκείου.
Ο Γιάννης Υφαντής θεωρείται από εμάς ως ο ποιητής της νεολαίας.Γι αυτό χτες στο Κροταλα, η πλειοψηφία των παρόντων (γύρω στα 70 άτομα) ήταν ( ή συμπεριφέρονται ως…) νέοι.
Σχετικά με την εκδήλωση,θα σταθούμε στα εξής σημεία:
-Ο Γιάννης ξεκίνησε από ξένους ποιητές.Αφετηρία του στους Έλληνες ήταν ο Καβάφης.Στη συνέχεια έκανε μια καλή στάση σε Ρίτσο και στο β μέρος πέρασε σε Καρυωτάκη και μετά στα δικά του.
-Από ξένους ο Pazollini μας έκανε αίσθηση που διάβασε και φυσικά την άποψη που έχει για τους “αντιφασίστες”( τους βάζουμε σε εισαγωγικά προς αποφυγή παρεξηγήσεων)
-Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Ρίτσο, απ΄τον οποίον εισέπραξε, όπως ο ίδιος μας εκμυστηρεύτηκε, την πιο σημαντική “τιμή” της ζωής του.
-Τα αίματα ανέβηκαν ( θετικά πάντα)όταν διάβασε τα δικά του.Από το κοινό απαιτήθηκε σε κάποια φάση να διαβαστεί η.. Κοντολίζα.( ποίημα του Γιάννη).Ο Γιάννης πέταξε το γάντι στο κοινό, και ανταποκρίθηκε ένας εκ των παρευρισκομένων που σηκώθηκε και το διάβασε.
-Την ποιητική βραδιά συνέχισε κάποιος άλλος εκ των παρευρισκομένων που αυτοσχεδίαζε βρισκόμενος σε “ευφορία” .
Εδώ να ξεχωρίσουμε τη μορφή του Παπά- Ηλία Υφαντή, αδελφού του Γιάννη, που ήταν παρών.Για όσους δεν γνωρίζουν ο Παπά-Ηλίας Υφαντής αρθογραφεί τακτικά στον τοπικό τύπο ( παλιότερα στην Αναγγελία και τώρα στην Εβδομάδα) ενώ άρθρα του έχει δημοσιεύσει ακόμα και στο Indymedia!(athens.indymedia.org).Λίγο σπάνιο για ιερείς να εκφράζονται από το Indymedia.Βέβαια ο σωστός ανατρεπτικός λόγος πρέπει να βρίσκει βήμα.Επομένως ωραίος ο Παπα-Ηλίας και πολύ καλά κάνει!!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.