Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Περί αγροτικών…

Περί αγροτικών…
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας στηρίζοταν και στηρίζεται (;) στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η επόμενη μέρα σε ότι αφορά τα αγροτικά ζητήματα προδιαγράφεται δυσσοίωνη ή τουλάχιστον απαιτεί προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις. Όπως φαίνεται, μέλλον σε αυτό τον τομέα έχουν μόνο οι βιολογικές καλλιέργειες. Επίσης αποδοτικές θεωρούνται και οι αντίστοιχες των σπαραγγιών και εσπεριδοειδών ( πορτοκάλια), τα οποία συναντάμε κυρίως στο δήμο Οινιαδών κ.α., καθώς επίσης και οι ελιές. Ο καπνός δυστυχώς «έχει πεθάνει» κάτι το οποίο δεν αποτελεί πια είδηση. Η τελευταία απόπειρα είχε γίνει με τα virginia, τα οποία με τον καιρό εξαφανίστηκαν και αυτά από την αγορά.

Εμείς θα σταθούμε στο θεσμό των νέων αγροτών, ο οποίος αριθμητικά τα τελευταία 3 χρόνια υπολογίζεται γύρω στους 400 για το νομό μας. Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στη Βόνιτσα, στην Αμφιλοχία και στον Ίναχο. Πρόκειται για αριθμό σχετικά ικανοποιητικό. Βέβαια σε άλλους μικρούς ορεινούς δήμους ( Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων) οι νέοι αγρότες είναι μόνο λίγες δεκάδες.
Ο εν λόγω θεσμός είχε συνδεθεί παλαιότερα με όσα άτομα αποσκοπούσαν μέσω αυτού την απόκτηση υλικών αγαθών που θα τους εξασφάλιζαν απλά και μόνο «εφήμερη» ευδαιμονία (πολυτελή αυτοκίνητα κτλ), δίχως καν να πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις! Αυτό είναι πια μύθος, καθώς όσοι αποφασίζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει τουλάχιστον 10 χρόνια να μείνουν στον τόπο που έχουν δηλώσει και φυσικά να αλλάξουν ασφαλιστικό ταμείο (ΟΓΑ). Αποφάσεις αρκετά δεσμευτικές για… αρπακτές! Μακάρι να βρεθούν περισσότεροι άνθρωποι να παραμείνουν σε περιοχές που μαραζώνουν και να τονώσουν έτσι τόσο το ατομικό τους εισόδημα, όσο και την οικονομία της περιοχής μας. Γιατί αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ότι ακόμα και αυτοί που έχουν λιοστάσια πληρώνουν μετανάστες, κυρίως από την Αλβανία, για να μαζέψουν τις ελιές το Νοέμβριο…!!!
Εν όψει του τέταρτου κοινοτικού πλαίσιου στήριξης…ο χρόνος θα δείξει!

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο, σε πανελλαδικό οι καπνοπαραγωγικές ενώσεις διοργανώνουν αυτή την Πέμπτη συλλαλητήριο στην Αθήνα, κατόπιν πρωτοβουλίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ. Όπως ενημερωθήκαμε, κύριο αίτημα είναι η συνέχιση της ενίσχυσης του καθεστώτος του καπνού, ως έχει, μέχρι το 2013, αφού όπως υποστηρίζουν η νέα ΚΑΠ μειώνει το εισόδημά τους κατά 50% μετά το 2009. Επίσης αντιδρούν και στο υψηλό ποσό που θα παρακρατηθεί απ’το εισόδημά τους, προκειμένου αυτό να μεταφερθεί στο 2ο πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη). Μάλιστα, για την καλύτερη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, τα μέλη των προεδρείων της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, ”όργωσαν” τις προηγούμενες μέρες τα μεγάλα καπνοπαραγωγικά κέντρα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Αγρινίου, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.