Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Σαν σήμερα, 1919: Η σφαγή των προσκόπων στο Αϊδίνι

Untitled-1

Στις 17 Ιουνίου 1919 το ελληνικό 4ο Σύνταγμα Πεζικού που βρισκόταν στο Αϊδίνι, περίπου από μηνός, αποχώρησε, και αυτή η αποχώρηση την επομένη (18 Ιουνίου) σήμανε για τους Τούρκους συναγερμό! Ορδές ένοπλων ατάκτων εισβάλλουν στην πόλη και επιδίδονται σε πρωτοφανείς βανδαλισμούς! Προβαίνουν τις επόμενες μέρες σε βιασμούς γυναικών και κοριτσιών, σκοτώνουν όσους Έλληνες συναντούν και βάζουν φωτιά στα σπίτια τους.
Πανικός επικρατεί παντού μέσα στην πόλη. Οι φωτιές δεν καίνε μόνο τα σπίτια Ελλήνων χριστιανών, αλλά και Τούρκων μωαμεθανών.
Μέσα στην πόλη βρίσκεται μια ομάδα που αποτελείται από 31 προσκόπους, με αρχηγό τους τον Νίκο Αυγερίδη, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες βοηθώντας, χωρίς διακρίσεις, Έλληνες και Τούρκους κατοίκους που απειλούνται μέσα στα φλεγόμενα σπίτια τους. Οι Τούρκοι μπαίνουν σε σπίτια, τα λεηλατούν, βάζουν παντού φωτιές και μετά συλλαμβάνουν τους προσκόπους μαζί με τον αρχηγό τους, τους εκτελούν όλους εν ψυχρώ και πετούν τα πτώματά τους σε παρακείμενο ξεροπόταμο.
Όταν ειδοποιήθηκαν ο ελληνικό στρατός και οι σύμμαχοι, ήταν πια πολύ αργά. Καταμετρήθηκαν νεκροί 125 άνδρες, 92 γυναίκες και 54 παιδιά, εκ των οποίων οι 31 πρόσκοποι. Πολλές εκατοντάδες τα σπίτια που κάηκαν…

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης
 pontos-news.grr
 

Untitled-2

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.