Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Σε καθεστώς ομηρίας οι τεχνητές λίμνες του νομού μας

Σε καθεστώς ομηρίας οι τεχνητές λίμνες του νομού μας

Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι τεχνητές λίμνες του νομού μας ( Καστρακίου, Στράτου, Κρεμαστών)βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας. Παρόλο που οι λίμνες αυτές διαμορφώνουν ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία στη χώρα μας, συνεχίζουν να μένουν ανεκμετάλλευτες από τουριστικής πλευράς. Και αυτό γιατί πολλά ευρωπαικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την τουριστική ανάπτυξη η τον αγροτουρισμό δεν μπορούν να επενδυθούν στις παραλίμνιες εκτάσεις των τεχνητών λιμνών, διότι οι τελευταίες ανήκουν στη δικαιοδοσία της ΔΕΗ.
Πέραν αυτού, εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά, τα σπίτια όπου παλιά διέμεναν οι εργαζόμενοι στον οικισμό Ορφανό, έχουν τώρα εγκαταληφθεί στη τύχη τους. Αντίθετα στη λίμνη Πλαστήρα που είναι επίσης τεχνητή, το καθεστώς είναι διαφορετικό. Αποτέλεσμα; Η λίμνη να γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.
Κάποτε για να γίνουν οι τεχνητές λίμνες ξεριζώθηκαν άνθρωποι από τις εστίες τους. Αυτοί όντως αποζημιώθηκαν. Τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες ήταν πενιχρά.
Κατά καιρούς έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου η διοίκηση της ΔΕΗ να δώσει το πράσινο φώς για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και των παραλίμνιων εκτάσεων είτε από την ίδια είτε από ιδιώτες. Τα αιτήματα αυτά είτε έχουν μείνει στα συρτάρια των γραφείων, είτε παραπέμπονται σε γενικόλογες υποσχέσεις από πλευράς εμπλεκομένων.
Βέβαια οι μεμονωμένες φωνές δεν φέρνουν την άνοιξη. Η κατάσταση απαιτεί συντονισμένες ενέργειες με σύσσωμη την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών & εκστρατεία ενημέρωσης όλων. Διότι γραφειοκρατεία τέτοιου τύπου δεν έχει θέση στο σκεπτικό της προόδου και της ανάπτυξης.
Μέχρι τότε όμως ας ατενίζουμε από τη μια τις ανεκμετάλλευτες φυσικές ομορφιές των λιμνών, και ας πληρώνουμε από την άλλη τις αυξήσεις που έρχονται συχνά-πυκνά στο τιμολόγιο του ρεύματος που καταναλώνουμε..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.