Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Φορολογική τιμωρία στις οικογένειες με παιδιά

Τι αλλάζει με το νέο νόμο

Νέα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Τρόικα. Από το 2103 τιμωρούνται οι οικογένειες με παιδιά (ακόμα και οι πολύτεκνες) καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο, όσοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, όσοι λαμβάνουν εφάπαξ, ενοίκια κλπ. Βέβαια όσον αφορά το εφάπαξ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά κυβερνητικών στελεχών τα οποία εξηγούν ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί. Σχετικό αίτημα έθεσε και ο βουλετυής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Κατόπιν τούτου πληροφορίες αναφέρουν ότι η φορολόγηση στο εφάπαξ θα απραμείνει ως έχει και δεν θα αυξηθεί. Το μείζον ζήτημα που τίθεται πλέον είναι εάν οι φορολογούμενοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις της εφορίας κάτι που ακόμα και στελέχη του υπουργείου οικονομικών το θεωρούν πρακτικά αδύνατο.

Αναλυτικά σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα τα «ΝΕΑ»
1. Από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 10% θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες που αφορούν στο προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, επιβάλλεται κλίμακα για την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων, η οποία θα έχει συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια, 30% για το εισόδημα από 12.000 – 60.000 και 45% για εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ από ενοίκια.

2.Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα έχει μόνο τρία κλιμάκια και μηδενικό αφορολόγητο όριο. Η νέα κλίμακα ανακοινώθηκε από την ίδια την Τροίκα την προηγούμενη Δευτέρα στο Eurogroup. Ο φορολογικός συντελεστής για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 25.000 ευρώ ορίστηκε στο 21%, για το τμήμα του εισοδήματος από 25.000 έως 48.000 ευρώ ορίστηκε στο 36% και για εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ ορίστηκε στο 45%. Αντί για αφορολόγητο όριο θεσπίζεται επιστροφή φόρου ύψους 1.950 ευρώ η οποία δίνεται ολόκληρη σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Η επιστροφή φόρου μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος από τα 18.000 έως τα 19.000 ευρώ και κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος από τα 29.000 ευρώ και πάνω. Με βάση αυτό το σύστημα υπολογισμού του φόρου η επιστροφή μηδενίζεται για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

3. Kαταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη. Στις περιπτώσεις αρνητικού φόρου μετά την αφαίρεση της επιστροφής φόρου το ποσό του αρνητικού φόρου δεν επιστρέφεται.

4. Καθιερώνεται φορολογική κλίμακα, χωρίς αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις. Το πρώτο κλιμάκιο θα φτάνει έως τα 50.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή 26% και το δεύτερο θα επιβάλλεται σε υψηλότερο εισόδημα με συντελεστή 33%. Η κλίμακα αυτή φέρνει πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις σε όσους έχουν εισόδημα έως 55.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα και ατομική επιχείρηση και ελαφρύνσεις για μεγαλύτερα εισοδήματα.

www.protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.