Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

“Όχι στην απαξίωση των υποδομών του Αεροδρομίου Αγρινίου”

“Όχι στην απαξίωση των υποδομών του Αεροδρομίου Αγρινίου”

Οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Βασίλης Οικονόμου ζητούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εξηγήσεις για τη φημολογούμενη αναστολή λειτουργίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου.Επιπλέον, ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών του Υπουργείου, καθώς – λόγω της ιδιαιτερότητάς του – τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιεύτηκαν, όπως των υπόλοιπων Υπουργείων.Όπως τονίζουν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός σχεδίου για τις υποδομές του Αεροδρομίου Αγρινίου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός κόμβος για την περιοχή.Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

αεροδρόμιο-Αγρινίου-580x300Όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσανατολίζεται σε αναστολή της λειτουργίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου  (πρώην 132 Σμηναρχία Μάχης), στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για περαιτέρω αξιοποίηση του Αεροδρομίου, φαίνεται ότι υπάρχει ήδη σχέδιο πλήρους απαξίωσής του και αχρήστευσης των υποδομών του.

Για άλλη μία φορά, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες λανθασμένων κυβερνητικών πρακτικών, που προχωρούν σε κατάργηση δομών χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση, αλλά και χωρίς την ταυτόχρονη κατάθεση ενός σχεδίου για την άμεση αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.
Το Αεροδρόμιο Αγρινίου έχει έκταση 2.500 στρεμμάτων, διαθέτει σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και αεροδιάδρομο διαστάσεων αντίστοιχων των αεροδρομίων Αράξου και Ακτίου. Η περαιτέρω χρήση του,  θα μπορούσε να λειτουργήσει, λοιπόν, αναμφίβολα, ως μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή.
Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα είχε θέσει προ μηνών το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο, ζητώντας την αξιοποίηση του Αεροδρομίου Αγρινίου και τη μετατροπή του σε εμπορευματικό κόμβο, για να λάβει την απάντηση, ότι το Αεροδρόμιο έχει χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις κοινής υποδομής του ΝΑΤΟ και δεν δύναται να διατεθεί προς χρήση από τρίτους. Ταυτόχρονα, ζητούσε να ληφθεί υπόψη η  πρόταση για μετεγκατάσταση εκεί, πυροσβεστικών αεροσκαφών από το Αεροδρόμιο Ελευσίνας, λόγω και της κομβικής θέσης στην οποία βρίσκεται (γειτνίαση με περιοχές υδροληψίας). Το ΥΕΘΑ εκτίμησε ότι το κόστος θα ήταν υψηλό για την Πολεμική Αεροπορία.
Η τοπική κοινωνία αντίκειται σε μία σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου μάλιστα, ομόφωνα εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτήν την προοπτική.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.