Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

150 έργα Τέχνης της Αρχαίας Ελλάδας στο «Παιδικό Μουσείο της Ιντιανόπολις» των ΗΠΑ       

150 έργα Τέχνης της Αρχαίας Ελλάδας στο «Παιδικό Μουσείο της Ιντιανόπολις» των ΗΠΑ        

Tου Παναγιώτη Δρέλλια*

Μία σημαντική έκθεση με τίτλο «Treasures of Ancient Greece. Life, Myth and Heroes» (Θησαυροί της Αρχαίας Ελλάδας. Ζωή, Μύθος και Ήρωες) πραγματοποιείται από 15 Ιουνίου 2019 μέχρι 5 Ιανουαρίου 2020 για το αμερικανικό κοινό στο Children’s Museum of Indianapolis (Παιδικό Μουσείο της Ιντιανάπολις), παρουσιάζοντας 150 έργα τέχνης υψηλής αισθητικής και μεγάλης επιστημονικής αξίας.

Σε μια έκταση 800 τ.μ. εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά έργα από Μουσεία της Ελλάδας, αναπτυγμένα σε δύο ενότητες. Η μία για τις εκφάνσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε πολιτειακό – κοινωνικό – καλλιτεχνικό επίπεδο και η δεύτερη για τις αποτυπώσεις στην Τέχνη των αρχαίων μύθων και του Δωδεκάθεου. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών εκθεμάτων περιλαμβάνονται: το άγαλμα της Αρτέμιδος(Αρχ. Μουσείο Μεσσήνης), το χάλκινο άγαλμα του εφήβου(Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων Κύθνου), το άγαλμα Κόρης(Μουσείο Ακρόπολης), το χάλκινο κάτοπτρο(Αρχ. Μουσείο Λαμίας), το ψηφιδωτό της Αφροδίτης(Αρχ. Μουσείο Πάτρας) και  ο βωμός των 12 Θεών(Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας).

Πρόκειται για μια φιλόδοξη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Κρατικών Μουσείων με το γνωστό Αμερικανικό Ίδρυμα, μια διάδραση που αναδεικνύει τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Όπως γνωρίζουμε, η αρχαία Ελλάδα υπήρξε γενέτειρα της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, του θεάτρου, των Ολυμπιακών Αγώνων, της αρχιτεκτονικής, της ιστοριογραφίας, των καλών Τεχνών και των Επιστημών.  Οι θεμελιώδεις κατακτήσεις του Διαφωτισμού, η γέννηση των σύγχρονων δυτικών κρατών, οι μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, η δραματουργία στο θέατρο, το Ολυμπιακό αθλητικό ιδεώδες και πολλά άλλα, εδράζονται αναμφίβολα  στην κλασική ελληνική περίοδο, απηχώντας μια ανθρωποκεντρική θεώρηση του κόσμου, εκείνες τις πρωταρχικές εκπληκτικές ιδέες του Πλάτωνα και  του Αριστοτέλη.  Η αυστηρότητα των αρχαϊκών Κούρων και η ήρεμη βεβαιότητα των γλυπτών του Παρθενώνα  υπομνηματίζουν σ’ αυτή τη σημαντική  διεθνή έκθεση τη διαχρονική σημασία του ελληνικού πολιτισμού.

ΠΗΓΕΣ: Ιστοσελίδα Υπουργείου Πολιτισμού, ΑΠΕ

*panagd@otenet.gr(Μαθηματικός-ΦΠΨ-ΜΔΕ  Φιλοσοφίας)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.