Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

1884: Πώς συνδύασαν οι Αγρινιώτες το γάλα με τον καπνό!

1884: Πώς συνδύασαν οι Αγρινιώτες το γάλα με τον καπνό!
Φωτό εκείνης περίπου της εποχής. Στοιχεία για τη φωτό πατήστε ΕΔΩ
Φωτό εκείνης περίπου της εποχής. Στοιχεία για τη φωτό πατήστε ΕΔΩ

Eνδεικτικό για την καθημερινότητα στο Αγρίνιο στα τέλη του 19ου αιώνα ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Η Αιτωλοακαρνανία με τα μάτια των περιηγητών» (2004) του Ευθύμιου Πριόβολου. Εξιστορεί την εμπειρία του Δημήτρη Βικέλα την 23η Απριλίου 1884. Το απόσπασμα:
Ο Δημήτριος Βικέλας (1853 – 1904), συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής, εξέχουσα προσωπικότητα του 19ου αιώνα, κατά την επιστροφή από το ταξίδι του στη Νικόπολη της Ηπείρου πέρασε από το Αγρίνιο στις 23 Απριλίου 1884. Η πόλη είχε τότε περίπου 6.000 κατοίκους.
Γράφει, μεταξύ άλλων, ότι βρήκε την πόλη σε πρόοδο και ανάπτυξη. Αναφέρει δυο ξενοδοχεία τα οποία είχαν την ίδια επιγραφή: “Ξενοδοχείον του ύπνου”. Τα ξενοδοχεία αυτά δεν νοίκιαζαν δωμάτια αλλά κρεβάτια. Τα σεντόνια ήταν καθαρότατα και ο μάγειρας του ξενοδοχείου φορούσε φουστανέλα.
Η κύρια αιτία, όπως πληροφορήθηκε, ήταν ο αξιόλογος δήμαρχος Μιχαήλ Μπέλλος, εκλεγμένος για νέα τετραετία. Ο νέος φόρος καπνού που επιβλήθηκε άφησε στάσιμη τη δημοτικότητα του Τρικούπη στην πόλη. Βρέθηκε όμως τρόπος να μην πλουτίσει το εθνικό ταμείο από αυτόν το φόρο. Του είπαν, οι ίδιοι οι Αγρινιώτες, ότι μετά την ψήφιση του νόμου, μετέτρεψαν τα καπνοπωλεία σε γαλακτοπωλεία χωρίς φυσικά να επέλθει έλλειψη καπνού για τους ντόπιους και ξένους καπνιστές!!!
Την άλλη μέρα, 24 Απριλίου 1884, ο Βικέλας ξύπνησε πολύ πρωί – για να προλάβει τ’ αηδόνια στα γεφύρια του Αλάμπεη – και αναχώρησε για το Μεσολόγγι με αυτήν την πολύτιμη πληροφορία: Πώς συνδύασαν οι Αγρινιώτες το γάλα με τον καπνό!

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΒΛΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    Τότε (1884) οι Αγρινώτες πίναν πολύ γάλα.Σήμερα οι Αγρινώτες (2016) καπνίζουν μόνο και πίνουν φραπέ.΄Αρα χωρίς γαλακτοπωλεία μπορούν να ζήσουν χωρίς καπνοπωλεία όμως όχι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.