Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

1965-1966: Γιατί η αριστερή ΕΔΑ είχε τους πιο πολλούς οργανωμένους στην Αιτωλοακαρνανία

1965-1966: Γιατί η αριστερή ΕΔΑ είχε τους πιο πολλούς οργανωμένους στην Αιτωλοακαρνανία

Του Λίνου Υφαντή,

Ένα σχήμα οξύμωρο για το πολιτικό σκηνικό της εποχής επικρατούσε στην Αιτωλοακαρνανία. Αφορούσε τον αριθμό οργανωμένων μελών του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος της εποχής της ΕΔΑ, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος στην Αιτωλοακαρνανία σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα έφτασε να αριθμεί 2370 μέλη το 1965 όταν την ξεπερνούσαν οριακά οι εργατουπόλεις Βόλος Μαγνησίας και Καβάλα το 1965 και 1966 αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα αντλούσε  τη δύναμή της τόσο  από τα αστικά κέντρα της περιοχής όπως το Αγρίνιο (630 μέλη το 1965) , το Μεσολόγγι (422 μέλη το 1964), αλλά και από την επαρχία Ξηρομέρου (410 μέλη το 1964) και κυρίως από το ημιαστικό κέντρο της, τον Αστακό (210 μέλη).

Ίσως η δύναμη της ΕΔΑ αποτύπωσε τα τραυματικά γεγονότα των αιματηρών επεισοδίων του 1962 όπου υπήρξε ο θανάσιμος τραυματισμός του καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου ( δείτε εδώ παλαιότερο άρθρο του agrinionews.gr). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σχεδόν τα μισά μέλη της ΕΔΑ προέρχονταν από την τότε αγροτική τάξη σύμφωνα με τα παρακάτω διαγράμματα. Επίσης η ΕΔΑ Αιτωλοακαρνανίας την περιοδο 1959-1960 ήταν 6η περίπου πάνελλαδικά σε αριθμό οργανωμένων μελών κάτι που άλλαξε άρδην μετά τα αιματηρά επεισόδια των καπνοπαραγωγών στη Σφήνα ( Κυψέλη) Αιτωλοακαρνανίας.

Ωστόσο το οξύμωρο του πράγματος ήταν ότι η δύναμη της ΕΔΑ σε οργανωμένα μέλη δεν αποτυπώθηκε σε εκλογικό αποτέλεσμα. Απόδειξη ότι η ΕΔΑ αν και με έντονη δράση και δυναμική δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή το 1965 στην Αιτωλοακαρνανία. Τη μερίδα του λέοντος είχε η Ένωση Κέντρου με 5 βουλευτές ( Χούτας Στυλιανός .  Παπαδημητρίου Γεώργιος,  Σερπάνος Γεώργιος, ] Πετρόπουλος Κωνσταντίνος,  Αθανασιάδης-Νόβας Γεώργιος,  Κατσώτας Σπυρίδων) έναντι τριών της ΕΡΕ ( Σταμάτης Γεώργιος , Τρικούπης Κωνσταντίνος ,  Σταυρόπουλος Παναγιώτης).

Με πληροφορίες από:

Παπαθανασίου Ιωάννα, Όρια και δυναμική της ένταξης στην προδικτατορική ΕΔΑ: απόπειρα καταγραφής της
αριθμητικής εμβέλειας, της γεωγραφικής κατανομής και της κοινωνικής σύνθεσης του αριστερού πληθυσμού. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, Τομ. 86, Αθήνα: 1995.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.