Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

5ο ΓΕ.Λ. Αγρινίου: εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής στον προγραμματισμό για μαθητές δημοτικού

5ο ΓΕ.Λ. Αγρινίου: εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής στον προγραμματισμό για μαθητές δημοτικού

ΘΚΓΓΓΚ

Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής στον προγραμματισμό για μαθητές Δημοτικού, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 1 Ιουνίου έως 9 Ιουνίου 2016στο 5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου.Η ανακοίνωση του σχολείου αναφέρει:

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής στον προγραμματισμό, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 1 Ιουνίου έως 9 Ιουνίου 2016στο 5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου. Μέσω της εκπαιδευτικής δράσης επιμορφώθηκαν 57 μαθητές από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Κωνσταντίνου και το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων και 6 εκπαιδευτικοί συνοδοί των συγκεκριμένων σχολείων. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται εθελοντικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ο βασικός σκοπός είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον προγραμματισμό υπολογιστών.

Οι μαθητές διδάχθηκαν προγραμματισμό στο Scratch 2.0 και τη δημιουργία ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στο μικροελεγκτήArduino. Το Scratch είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο MIT των ΗΠΑ (https://scratch.mit.edu/) και ενσωματώνει χαρακτηριστικά παιγνιώδους μάθησης, που το καθιστά εύκολο στη χρήση σε μαθητές μικρών ηλικιών. Είναι κατάλληλο για εκμάθηση των βασικών εννοιών προγραμματισμού, αλλά επιτρέπει και την ανάπτυξη πολύπλοκων εφαρμογών. Οι μαθητές δημιούργησαν εκπαιδευτικά παιχνίδια στο Scratch.

Στο δεύτερο τμήμα της εκπαίδευσης, οι μικροί μαθητές χρησιμοποίησαν τον μικροελεγκτήArduino για τη δημιουργία ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Το Arduinoείναι μια ηλεκτρονική πλακέτα που προγραμματίζεται μέσω υπολογιστή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων, αλλά και πιο σύνθετων κατασκευών που εμπίπτουν στην κατηγορία της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Μέσω του Arduinoοι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν σε πρακτικό επίπεδο κάποιες από τις έννοιες Φυσικής που διδάχθηκαν θεωρητικά στο σχολείο τους.

Υπεύθυνος για τη διδασκαλία ήταν ο Δρ. Φώτης Λαζαρίνης, Υπ/ντής και καθηγητής Πληροφορικής του 5ου ΓΕΛ Αγρινίου. Διοικητικά η δράση υποστηρίχθηκε από τη Δ/ντριατου 5ου ΓΕΛ κα Αργυρούλα Ίσκου. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά το προηγούμενο σχολικό έτος η μεταφορά μαθητών, η γραφική ύλη και το μικρό γεύμα που προσφέρθηκε στους μαθητέςέγινε μέσω ενός προγράμματος της Googleκαι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας, ενώ φέτος τα έξοδα καλύφθηκαν από το σχολείο μας. Η δράση αποκόμισε πολύ θετικά σχόλια από τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούςκαι θα γίνει προσπάθεια ετήσιας επανάληψής της. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Διευθυντές των δημοτικών σχολείων, που δέχθηκαν να συμμετέχουν στη δράση, τους μικρούς μαθητές για την άψογη συμπεριφορά τους και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς Ε. Λιβάνη (κλ. ΠΕ70), Ν. Διδασκάλου (κλ. ΠΕ20), Α. Καρκαμπούνα (κλ. ΠΕ20), Ε. Μητσοστέργιου (κλ. ΠΕ70), Ε. Καρακόλη (κλ. ΠΕ70)καιΑ. Τάσκηνα (κλ. ΠΕ70).

ΥΘΤΘΤΘ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.