Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Ρίχνουν τις τιμές στο ενεργειακό πιστοποιητικό οι μόνιμοι ελεγκτές

Ρίχνουν τις τιμές στο ενεργειακό πιστοποιητικό οι μόνιμοι ελεγκτές

Ρίχνουν τις τιμές στο ενεργειακό πιστοποιητικό οι μόνιμοι ελεγκτές

Με εξετάσεις από το ΤΕΕ θα αντικατασταθούν

 

Από το τέλος του 2009 όταν και άρχισε να υπάρχει η ανάγκη για ενεργειακή εκτίμηση για κάθε κτήριο- παλιό και νέο- προκειμένου να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί άρχισε σταδιακά να βγαίνει από τον παρανομαστή η Πολεοδομία και να μπαίνουν οι ίδιοι οι μηχανικοί.

Ειδικά στο Αγρίνιο που είχε πολλά σπίτια νεόκτιστα μετά τον οικοδομικό οργασμό περίπου 15 χρόνων οι μεσίτες αλλά και οι ιδιώτες έβαλαν στο κεφάλι τους ένα βραχνά περίπου 500 ευρώ. Όμως τα καλά νέα είναι ότι από τον Οκτώβριο όταν και τελειώνει η παράταση στη θητεία των «προσωρινών» ενεργειακών ελεγκτών θα υπάρξει ένα συγκροτημένο σώμα μόνιμων μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών υπό την αιγίδα του ΤΕΕ του νομού.

Θα υπάρξουν εξετάσεις και μάλιστα θα χρειάζεται σε αυτές ποσοστό επιτυχίας 90% στα θέματα, κάτι που εκτιμάται ότι αυτομάτως θα αποκλείσει τουλάχιστον τους μισούς που θα εξεταστούν. Αρκεί να ειπωθεί ότι μια φουρνιά που πρόσφατα μπήκε με εξετάσεις στο χώρο με απαιτητό ένα 67% ποσοστό επιτυχίας είχε στο νομό πάρα πολλές απώλειες.

Όμως ουσιαστικά η αποσύνδεση των ενεργειακών αδειών για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις από την Πολεοδομία αλλά και άλλες παρεμβάσεις όπως των συμβολαιογράφων έφερε μεν ένα κόστος που έχουμε περιγράψει πιο πάνω αλλά αυτό το κόστος ήδη έχει υποχωρήσει και αναμένεται κάτω και από τα…150 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Γενικότερα, με το ειδικό άρθρο που προβλέπεται για Κτηματολόγιο μέχρι το 2015 στο Μεσοπρόθεσμο αλλά και με το λογισμικό που διαθέτει το ΤΕΕ για να υπολογίζει αξίες και αποδόσεις τελειώνει οριστικά μια ολόκληρη εποχή συνδιαλλαγής και αγκυλώσεων. Και μόνο η ηλεκτρονική υποβολή των αιτούμενων αδειών έπαψε οριστικά τη γνωστή διαδικασία με τον φάκελο που περίμενε την εξέτασή του υπομονετικά. Για να γίνει αντιληπτό πάντως πόσο αναγκαίες ήταν αυτές οι αλλαγές αρκεί να πούμε ότι υπάρχουν κάποιες διαβαθμίσεις στην ενεργειακή κλάση των κτηρίων. Για παράδειγμα δεν μπορεί ποτέ ένα κτήριο να είναι από τη δεκαετία του ’70 και του ’80 και να είναι πάνω από την βαθμίδα Δ. Κι όμως οι μέχρι τώρα επιθεωρητές σε όλη τη χώρα έχουν… καταφέρει να έχουν χαρακτηρίσει 1800 κτήρια πάνω από 30ετία, σε βαθμίδα Β! Κάτι που το βλέπουν οι σοβαροί μηχανικοί και γελάνε. Όπως λένε άνθρωποι του ΤΕΕ όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πάρτυ σύντομα θα χάσουν όχι μόνο τη θέση του ενεργειακού επιθεωρητή, αλλά και αυτή την άδεια του επαγγέλματός τους.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Θανος

    Και που να δείτε τώρα που έχει πάει η τιμή για ενεργειακό πιστοποιητικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.