Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Aπό αναβολή σε αναβολή το Εφετείο…

Aπό αναβολή σε αναβολή το Εφετείο…

Την αισιοδοξία του προηγούμενου διαστήματος για τη θετική έκβαση της ίδρυσης του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, διαδέχεται η καχυποψία του νομικού κόσμου που βλέπει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας καθυστερεί να ολοκληρώσει την επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος. Μια διαδικασία που ολοκληρώνεται συνήθως σε μια συνεδρίαση, τώρα «τραβάει» για μέρες, προκαλώντας αναστάτωση για το τι μπορεί να κρύβει αυτή η χρονοτριβή. Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι μπορεί να υπάρξει ακόμα και πισωγύρισμα της κυβέρνησης, υπό το φόβο νέων κοινωνικών εντάσεων, στο ίδιο επιβαρυμένο κλίμα, λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων.
Η τριμελής επιτροπή του Ε’ τμήματος του ΣτΕ ξεκίνησε την επεξεργασία των τεσσάρων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Εφετεία με έδρα το Ηράκλειο, το Αγρίνιο, τη Χαλκίδα και τη Μυτιλήνη την περασμένη Πέμπτη. Η συνεδρίαση διακόπηκε και μέχρι χθες δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, όπως έχει διαρρεύσει, η απόφαση θα κοινοποιηθεί σε δύο εβδομάδες. Προβληματισμό προκαλεί το αν αυτό είναι εφικτό, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της επιτροπής…
Ενα σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει εκρήξεις στα ήδη ανοιχτά μέτωπα των περιοχών που αντιδρούν στην ίδρυση των νέων Εφετείων, μέσα σε μια κατάσταση ήδη ζοφερή. Με το να «τρενάρει» την εξέλιξη της υπόθεσης, κρατά σε αναμονή και τις δύο πλευρές σε κάθε περίπτωση, με στόχο η όποια ανακοίνωση να γίνει σε ανύποπτο χρόνο μέσα στο καλοκαίρι.
Μια άλλη υπόθεση που γίνεται από όλο και περισσότερους είναι ότι τα Προεδρικά Διατάγματα προωθήθηκαν σε μια προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις των περιοχών, οι οποίες διεκδικούν τα Εφετεία. Η όποια αρνητική εξέλιξη θ’ αποδοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τότε θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος προετοιμασίας φακέλων από κάθε περιοχή.
Παράλληλα, μπορεί οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων Ηρακλείου, Χαλκίδας, Αγρινίου και Μυτιλήνης να έχουν συμφωνήσει στο «ή όλα ή κανένα», όμως δεν αποκλείεται να προχωρήσει η ίδρυση όχι όλων, αλλά ενός ή δύο Εφετείων. Σ’ αυτή την περίπτωση οι αντιδράσεις θα είναι πολλαπλές, όμως κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ότι θα γίνει κάτι τέτοιο.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, έχει καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των δικηγόρων ότι είναι βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού να προχωρήσει το θέμα και η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων, όπου τίθεται και χρονοδιάγραμμα ίδρυσης των νέων εφετειακών εδρών, αποτέλεσε εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Ομως, τα ίδια τα γεγονότα έχουν δείξει ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο.
Στην πολυετή προσπάθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης έχουν υπάρξει πολλές ανατροπές. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας την έκδοση της απόφασης με συγκρατημένη αισιοδοξία. Αυτό που περιμένουν είναι το αυτονόητο, δηλαδή η ικανοποίηση του αιτήματός τους, με δεδομένο ότι έχουν προσκομίσει ένα πλήρη φάκελο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη είναι σαφές ότι θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.

Πηγή: tolmi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.