Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Αγέλη αδέσποτων προκαλεί φόβο και στο λιμάνι του Μεσολογγίου

Αγέλη αδέσποτων προκαλεί φόβο και στο λιμάνι του Μεσολογγίου

Καθημερινή εικόνα στην ευρύτερη περιοχή του “τουριστικού” λιμανιού του Μεσολογγίου: Μεμονωμένα ή ομάδες από αδέσποτα να επιτίθενται σε οχήματα, ανθρώπους ή άλλα ζώα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, προχτές Σάββατο απόγευμα, ηλικιωμένη τουρίστρια που έβγαλε από σκάφος το σκύλο της για βόλτα (ατυχώς, χωρίς λουρί-μέγα σφάλμα), βρέθηκε περικυκλωμένη και ακινητοποιημένη στην άκρη της προκυμαίας από αγέλη 12 τουλάχιστον σκύλων, τα οποία εμφανίστηκαν ξαφνικά και ρίχτηκαν προς το μέρος της, στοχεύοντας το ζώο της που ήταν ξένο και ενστικτωδώς, απειλή για αυτά.

Ευτυχώς η γυναίκα δείχνοντας εμπειρία, χειρίστηκε σωστά και ψύχραιμα την κατάσταση, χωρίς αντιδράσεις και κινήσεις πανικού που μπορεί να χειροτέρευαν τα πράγματα, καθότι λόγω απογεύματος και καύσωνα ήταν νεκρή ώρα για το λιμάνι χωρίς να υπάρχει άνθρωπος εκεί κοντά της και με τη συνδρομή και του …φωτογράφου απέφυγε τα χειρότερα.

Φυσικά δεν έχει όλος ο κόσμος την ίδια άνεση και γνώση χειρισμού τέτοιων καταστάσεων και δεν μπορεί να έχεις την απαίτηση να έχουν όλοι γνώσεις εκπαιδευτή σκύλων για να πάνε απλώς οι ίδιοι ένα περίπατο με ασφάλεια ή να βγάλουν το σκύλο τους βόλτα χωρίς τον κίνδυνο επίθεσης.

Η νέα Δημοτική Αρχή έχει πολλή δουλειά να κάνει στο ζήτημα αυτό και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους να να λάβουν άμεσα ρεαλιστικές αποφάσεις με βάση όσα προβλέπει ο σχετικός Νόμος (και η …κοινή λογική) για τη διαχείριση των αδεσπότων, δημιουργία σύγχρονου δημοτικού καταφυγίου, περισυλλογή, στειρώσεις και έλεγχο της διαβίωσης και αναπαραγωγής των δεσποζόμενων.

Πολλά αδέσποτα μπορεί να είναι κοινωνικοποιημένα και φιλικά, αλλά η εικόνα των τόσων περιφερόμενων ή των ταλαίπωρων από πείνα, δίψα και ασθένειες ζώων, δεν προσιδιάζουν σε πολιτισμένη πόλη και χώρα.

Κάθε επίθεση ή γάβγισμα με απειλή επίθεσης δεν σημαίνει ότι θα καταλήξει σε δάγκωμα ανθρώπου ή άλλου ζώου, αλλά ποιος εγγυάται γι αυτό και ποιος μπορεί να προβλέψει -ή να αναλάβει την ευθύνη για- τις συνέπειες από την αντανακλαστική αντίδραση φόβου ενός μη εξοικειωμένου και πανικόβλητου πεζού, ποδηλάτη ή μοτοσυκλετιστή;

Αν θέλουμε να γίνουμε κάποτε σύγχρονη πόλη και να έχουμε σοβαρές απαιτήσεις για τουρισμό και ανάπτυξη χωρίς τις γνωστές αποτρόπαιες εικόνες με ζώα θύματα τροχαίων, δηλητηρίων ή βίας και κακοποίησης.

Ανάρτηση του κτηνιάτρου Στάθη Πατσουράκη στο facebook

Πηγή: aixmi-news.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.