Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Αγία Σοφία: πένθιμα οι καμπάνες και στο Αγρίνιο-κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη (φωτό-βίντεο)

Αγία Σοφία: πένθιμα οι καμπάνες και στο Αγρίνιο-κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη (φωτό-βίντεο)

 24 Ιουλίου 2020, Παρασκευή, σήμερα και την ώρα που μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία οι καμπάνες των εκκλησιών στα περισσότερα μέρη της χώρας χτυπούν πένθιμα ώστε να δείξουν με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια των πιστών για τη μετατροπή σε τζαμί του ναού συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Πένθιμα λοιπόν χτύπησαν περί τις 10 το πρωί και για λίγα λεπτά οι καμπάνες των Ναών και της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ενώ κοσμοσυρροή καταγράφεται στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου όπου τελείται παράκληση προς την Παναγία (μονοεκκλησιά).
Αντίστοιχα στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου παράκληση  θα τελεσθεί το μεσημέρι στις  12:00’ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο Mητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κσομάς στη σύντομη ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “συναχθήκαμε σήμερα στους Ιερούς Ναούς για να μιλήσουμε στον Τριαδικό μας Θεό και στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους και να την παρακαλέσουμε να αποτρέψει την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό μνημείο, όπως την παρουσιάζουν. Η Αγία Σοφία είναι ο κυρίως Ορθόδοξος Ναός, ο πρώτος Ναός της Ορθοδοξίας. Στην Αγία Τράπεζά της λειτούργησαν μεγάλοι άγιοι Πατριάρχες και Αρχιερείς και τέλεσαν αναρίθμητες αναίμακτες Θυσίες, προσφέροντας στους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Και αυτός ο Ναός σήμερα παραδίδεται στην λατρεία του Αλλάχ”.

«Εμείς δεν μισούμε κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, «αλλά όμως μας μισούν οι Τούρκοι και έχουμε υπόψιν μας τα εγκλήματα που έκαναν οι εκείνοι κατά την Τουρκοκρατία. Διαβάζουμε τον Συναξαριστή των Νεομαρτύρων του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και φρικιούμε πραγματικά από τα τόσα πολλά φοβερά μαρτύρια στα οποία υπέβαλλαν τους νεομάρτυρες, που στην πλειοψηφία τους, ήταν νέα παιδιά αγόρια και κορίτσια. Έχουμε υπόψιν μας τα κατεχόμενα της Κύπρου όπου διέλυσαν και κατέστρεψαν Ιερούς Ναούς. Και τώρα η Αγία Σοφία…! Θα διατηρηθεί το κτίριο. Ναι. Θα βεβηλωθεί, όμως, ο Ναός. Εκεί που κατέρχονταν το Άγιο Πνεύμα και μετέβαλλε τον άρτο και τον οίνο σε Σώμα και Αίμα Χριστού, θα λατρεύεται μια ψευτοθρησκεία, η οποία είναι όχι μόνο ξένη, αλλά πέρα για πέρα αντίθετη με το πνεύμα του Χριστού».

Συνεχίζοντας ο Μητροπολίτης  την ομιλία του, παρότρυνε τους πιστούς, με πνεύμα να μετανοίας για τις πολλές αμαρτίες μας, να προσευχηθούμε στον Θεό και να ζητήσουμε το έλεός Του και την θεία Του παρέμβαση για όσα λαμβάνουν χώρα σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:«Ο πρώτος Πατριάρχης, μετά την άλωση, όταν τον ρώτησαν γιατί έπεσε η Πόλη απάντησε “δια τας αμαρτίας ημών”. Εμείς οι Έλληνες σήμερα έχουμε θερμή πίστη; Έχουμε θερμή προσευχή; Είμαστε άξιοι να μας ακούσει ο Θεός; Έχουμε πέσει πολύ χαμηλά, δυστυχώς. Η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα του Ακαθίστου Ύμνου, αλλά η Ελλάδα των διαστροφών και της αποποινικοποιήσεως τόσων φοβερών αμαρτημάτων.

Να προσευχόμαστε, αγαπητοί, λέγοντας: Θεέ μου σώσε την Ρωμηοσύνη. Σώσε τον Ελληνισμό μας. Σώσε το Γένος μας. Γιατί βλέπετε ότι και πέρα από την Κωνσταντινούπολη, είμαστε στα πρόθυρα συρράξεως. Να προσευχόμαστε να έχουμε ειρήνη εσωτερική, αλλά και εθνική. Και αν επιτρέψει ο Θεός σύρραξη, είμαστε έτοιμοι και το αίμα μας να δώσουμε για την Πατρίδα μας».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτή η σημερινή Παρακλητική Ικεσία πρέπει να γίνει η αφορμή για συχνή, θερμή και έμπονη προσευχή προς τον Θεό. «Αυτή η Παράκληση ήταν η αρχή, αγαπητοί. Να αρχίσουμε προσευχή θερμή. Κύριε σώσε την πατρίδα μας. Να ακούσει πόνο ο Θεός από την καρδιά μας, αναστεναγμό, με πίστη, και ο Θεός δεν θα μας αφήσει», τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως πως στην παράκληση στη Μητρόπολη Αγρινίου συμμετέχει πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών σε μια ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη.

 

 


Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Αναρχοκαπιτάλας

    Από τη μια ψηφίζουν Τσίπρα που δεν αναγνωρίζει σύνορα για να γλιτώσουν την αξιολόγηση στο δημόσιο, και από την άλλη μαζεύονται στην εκκλησία για την Αγιά Σοφιά. Λαός για φάπες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.