Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων: προτάσεις για την επιβίωση των μικρών εμπόρων του Αγρινίου

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων: προτάσεις για την επιβίωση των μικρών εμπόρων του Αγρινίου

Ανακοίνωση της παράταξης Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΟΒΣΑ, για την πανελλήνια ημέρα δράσης στους αυτοαπασχολούμενους, καταθέτει στον εμπορικό κόσμο της περιοχής τις προτάσεις της για την επιβίωση των μικρών εμπόρων του Αγρινίου.

Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες και κρίσιμες στιγμές, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να έχει ξεπεράσει τα όριά του, με κλειστές τις πόλεις μας, με εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και πάνω από όλα με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες επιβάλλουν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα, που η κυβέρνηση δεν πήρε όταν έπρεπε, αφήνοντας αθωράκιστο τον λαό και τη χώρα μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μέτρα που επανειλημμένα πρότειναν οι επιστήμονες, οι υγειονομικοί, οι σύλλογοι, τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς. Η κυβέρνηση, αντί να πάρει αυτά τα μέτρα, εγκλημάτησε απέναντι στο λαό μας. Όλο αυτό το διάστημα πορεύθηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ”ατομικής ευθύνης”.

Το Νοσοκομείο Αγρινίου, ορίστηκε σαν αναφοράς, χωρίς καν την ύπαρξη μοριακού αναλυτή, με εξαντλημένες τις κλίνες, ενώ το προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, δίνουν μάχες, αντιμέτωποι με τις συνέπειες της έξαρσης του κορονοϊού πάνω στους ίδιους, με απανωτά κρούσματα και αυξανόμενη διασπορά. Οι υγειονομικοί, όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απαιτούν επαναλαμβανόμενα test και την πλήρη ενημέρωσή τους για τη διασπορά που εκδηλώνεται, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας, είναι και η μεγάλη διασπορά σε ασθενείς που νοσηλεύονταν και στο προσωπικό, με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες. Το δίλημμα είναι καθαρό: Θα ανεχτούμε να γίνονται η υγεία, η ζωή και τα δικαιώματά μας συντρίμμια ή θα βγούμε μπροστά με διεκδικήσεις, ενάντια στη βαρβαρότητα που μας παρουσιάζουν ως κανονικότητα;

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, η νέα κρίση και οι πολιτικές που τη συνοδεύουν, μας οδηγούν στην χρεοκοπία και το λουκέτο. Το lockdown εξανέμισε το εισόδημα, διογκώνει τα χρέη. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που λίγοι θα πάρουν, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα που παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι.

Μας λένε ότι οι διεκδικήσεις μας, για αφορολόγητο, για μείωση της φοροληστείας, για διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, για επιδότηση των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών- δήθεν δεν χωρούν στις αντοχές της οικονομίας, δεν μας πείθουν. Ξέρουμε καλά ότι την ίδια ώρα μοιράζουν δισεκατομμύρια σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, ξενοδόχους, πολυκαταστήματα, τραπεζίτες, ακόμα και για νέους νατοϊκούς εξοπλισμούς. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα, 5 δις παραπάνω προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός από την φορολογία.

Ταυτόχρονα με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, οι τράπεζες βάζουν χέρι στα σπίτια και τα μαγαζιά, με νέα διάταξη διευρύνουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Φέρανε νόμο που βάζει “στο γύψο” τις διαδηλώσεις, γιατί ετοιμάζονται να περιορίσουν τη συνδικαλιστική δράση, γιατί διατηρούν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ιδιώνυμο αδίκημα το μπλοκάρισμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Δεν μας ξεγελούν πια, τους έχουμε καταλάβει. Είναι αδίστακτοι.
Αρκετά πληρώσαμε στην προηγούμενη κρίση. Δεν θα πληρώσουμε και πάλι για τα κέρδη βιομηχάνων, εφοπλιστών, ξενοδόχων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών !

Αγώνας μαζικός για την επιβίωση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες κάθε επαγγελματία και εργαζόμενου!

Καλούμε τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου να πάρει θέση στον αγώνα.

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν μικρότερα εισοδήματα, κάτω των 12.000 ευρώ.

Απαιτούμε:
– Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού
– Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
– Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
– Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
– Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
– Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
– Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α
– Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
– Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων
9/12/2020

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.