Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Aγρίνιο: ελάχιστοι μαθητές της Γ’ Λυκείου επέστρεψαν στα θρανία

Aγρίνιο: ελάχιστοι μαθητές της Γ’ Λυκείου επέστρεψαν στα θρανία

Οι μαθητές της Γ’ λυκείου είναι οι πρώτοι που επέστρεψαν στα θρανία στο πλαίσιο της σταδιακή επανεκκίνησης των μαθημάτων που διακόπηκαν στις 11 Μαρτίου λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Την επόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου και των γυμνασίων ενώ θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα η ενδεχόμενη επάνοδος στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου των  μαθητών δημοτικών και  νηπιαγωγείων .

Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή των μαθητών γίνεται σε ένα πρωτόγνωρο και αμήχανο περιβάλλον , όμοιο του δεν υπήρξε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της χώρας καθώς όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας  έχουν συνέχεια στο μυαλό τους τα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση η προσέλευση των μαθητών της Γ΄τάξης είναι ιδιαίτερα μικρή  στα λύκεια της περιοχής του Αγρινίου και ενδεχομένως δεν ξεπερνά το 30-40%.  Οι περισσότεροι μαθητές παρέμειναν στο σπίτι τους ενώ στις σχολικές αίθουσες κυρίως προσήλθαν μαθητές με σκοπό να διευθετήσουν διαδικαστικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εικόνα απο το 3ο Λύκειο Αγρινίου

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Η σημερινή  επιστροφή  πάντως γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.

– Είσοδος και έξοδος από τον χώρο του σχολείου: Για να περιοριστεί ο  συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

– Δεκαπέντε μαθητές ανά αίθουσα, με ανοικτά παράθυρα

Πλέον, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο . Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Όσον αφορά στη διαρρύθμιση των αιθουσών, η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.

Οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλερά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

– Χωριστά στα διαλείμματα: Από σήμερα και μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το διάλειμμα του σχολείου θα είναι διαφορετικό. Οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα, προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων. Η εικόνα των μαθητών που ξεχύνονται στο προαύλιο αποτελεί παρελθόν, αφού προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον, κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

– Αντισηπτικά, προαιρετική η χρήση μάσκας.

Επραξε τα δέοντα λέει ο δήμος Αγρινίου 

Σημειωτέον πως την περασμένη Παρασκευή υπήρξε συνάντηση του Αντιδημάρχου Αγρινίου Χρήστου Ζαρκαβέλη με μέλη του Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για τις συνθήκες επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το θέμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής διαβεβαίωσε πως ο δήμος Αγρινίου ακολούθησε τις οδηγίες  του Ε.Ο.Δ.Υ. (κόψιμο χόρτων, προμήθεια αντισηπτικών, απόσπαση καθαριστριών από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια κ.α.) και πως τα σχολεία θα προμηθευτούν και τα υπόλοιπα προϊόντα υγειονομικού υλικού (ποδιές μιας χρήσης για τις καθαρίστριες)

«Εν κατακλείδι τα μέλη του Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ευχαριστήσαμε τον κ. Αντιδήμαρχο και για την πρόσκληση και για τις ενέργειες-παρεμβάσεις που έχει κάνει μέχρις στιγμής ο Δήμος Αγρινίου, τονίσαμε όμως την επιφύλαξή μας πως αυτά τα μέτρα ίσως αποδειχθούν ανεπαρκή στο μέλλον», αναφέρει η Β΄ΕΛΜΕ που παράλληλα με άλλη ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεση της στη μαγνητοσκόπηση των μαθημάτων (ΕΔΩ).

EUROKINISSI

«Τα σχολεία ανοίγουν ομάλα» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ 

Για την σημερινή πρεμιέρα των σχολείων μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, αναφέροντας ότι “τα σχολεία ανοίγουν ομαλά, Υπάρχουν οι ενημερώσεις και από αύριο σιγά σιγά αρχίζει το μάθημα στη Γ΄ Λυκείου”.

Δεν έχουν έρθει όλες οι αιτήσεις των παιδιών που θα εξαιρεθούν, δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά θα έρθουν σήμερα και τρίτον σήμερα είναι μέρα προσαρμογής” εξήγησε   ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ αναφορικά με την επανεκκίνηση των σχολείων. Ο ίδιος, ωστόσο, χαρακτήρισε “αδύνατο” να πραγματοποιηθεί η βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει ενσύρματο διαδίκτυο στις αίθουσες των σχολείων”. Στην ίδια κατεύθυνση, “ο εκπαιδευτικός στο καθηκοντολόγιό του δεν υποχρεούται ούτε να φέρνει λάπτοτ με μικρόφωνο ούτε σύγχρονο κινητό” δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη σχετική απόφαση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. veggos

    Mετά την 25η Μαρτίου ανέκαθεν τελείωνε η χρονιά για τη Γ’ λυκείου στα σχολεία, δεν πατούσε κανείς μαθητής. Ποιος τρελός θα πήγαινε τώρα σχολείο για 3 εβδομάδε;
    Kαλό διάβασμα παίδες!

  2. ΦΩΤΗΣ

    Η σεμνη τελετή για το σχολικο ετος 2019-2020, ελαβε τελος !!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.