Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Με κάπνισμα και μετανάστες θα βγει ο χειμώνας

Με κάπνισμα και μετανάστες θα βγει ο χειμώνας

Στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία γίνεται όλο και πιο φανερό ότι τα οικονομικά περιέπεσαν πάλι σε λιμνάζοντα νερά. Με λίγα λόγια, «λίπος» πλέον δεν υπάρχει κι όσο έμεινε θα το πάρουν οι τράπεζες. Οι παραδοσιακοί παράγοντες δοξάζονται κρυπτόμενοι και κουτσομπολεύοντας ο ένας τον άλλο. Μάταια τα νέα πολιτικά στελέχη προσπαθούν να αλλάξουν μυαλά που έμαθαν αλλιώς. Δεν μαθαίνει ο γέρικος σκύλος καινούρια κόλπα.

Εν ολίγοις ο χειμώνας θα βγει με το σαφάρι για το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και τα μπινελίκια που θα πέφτουν σε όσους καταγγέλλουν καπνιστές. Οι μαγαζάτορες σε μια πόλη που αργοπεθαίνει και δεν έχει σχεδόν ποτέ κίνηση θα δουν άλλον ένα παράγοντα για να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Θα έχουν βοηθήσει και οι ίδιοι στην έλλειψη αλληλεγγύης γύρω τους. Όταν ο άλλος διαβάζει εδώ στο agrinionews.gr ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν πληρώνει ούτε τα τραπεζοκαθίσματα στους χώρους που καταλαμβάνονται δεν τα βάζει μόνο με τον δήμο. Σου λέει αυτό το 20% που πληρώνει, το κάνει για το ποτό που πίνεται «στην υγειά των κορόιδων»;

Και σου έρχεται κι ο υπουργός Υγείας με το επίδομα… θερμάστρας. Μιλάμε για τρομερά πράγματα. Υπουργός Υγείας που προσπαθεί να βρει επιδότηση για να καπνίζει ο κόσμος! Ούτε ο Πολάκης δεν θα το έθετε έτσι! Να πει, «παιδιά, αντιλαμβανόμαστε ότι το τέλος του καπνίσματος θα σας προκαλέσει χασούρα και θέλουμε να σας βοηθήσουμε με την τάδε σοβαρή ελάφρυνση από τέλη ή από φόρους», να το καταλάβουμε. Αλλά επιδότηση «για να καπνίζει ο κόσμος έξω, με θερμάστρες»; Ήμαρτον.

Το έτερο θέμα του βαρέως(ψυχολογικά)χειμώνα που έρχεται είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Σήμερα το πρωί έπεσε σύρμα ότι μια ομάδα 15 περίπου ανδρών, με τα μπαγκάζια στα χέρια, προφανώς ασιατικής καταγωγής, ανέβαινε από το Δοκίμι, στην Παπαϊωάννου, προς το κέντρο της πόλης. Τι ήταν; Ποιοι ήταν; Είχαν έρθει οι πρώτοι για μετεγκατάσταση. Τελικά μάθαμε ότι ήταν εργάτες γης, με άδεια για εποχική δουλειά. Έχουν καιρό εδώ; Όντες από το Αφγανιστάν μπήκαν παράνομα, παράτυπα, κρυφά (όλα έχουν συνώνυμο το επίρρημα που απαγορεύεται, το «λάθρα»)και πήραν την γνωστή εξάμηνη άδεια; Έχουν ζητήσει άσυλο; Δεν είναι από τις οικογένειες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή αλλά έχουν τσεκαριστεί κι έχουν προσωρινά χαρτιά; Έχουν καιρό εδώ ή τώρα ήρθαν;

Ερωτήματα. Όπως εκείνα που εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινότητας Καστρακίου. «Οι πρόσφυγες έλειπαν από το Καστράκι; Εμάς τους 200 της περιοχής δεν έπρεπε να μας ρωτήσει κανείς;(σ.σ. για να έρθουν συγκάτοικοι)». Άγνοια και αδράνεια σε μια κοινωνία που δεν ξέρει τι της γίνεται. Που ξέρει μόνο από επιδόματα και επιδοτήσεις. Πρώτο θέμα κάθε μέρα το «ποιοί θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα». Κάθε μέρα η απάντηση: «δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, περί τα μέσα Νοεμβρίου θα  μάθουμε»! Και κάθε μέρα «κλικ» πατάει το κορόιδο ο αναγνώστης!

Αν υπάρχει ένα καλό νέο που ίσως ευνοήσει την κοινωνική ζωή της πόλης(όπως και όλων των ελληνικών πόλεων και χωριών)είναι εκείνη η οδηγία που φέρεται να έφυγε από το υπουργείο Υγείας προς τους διοικητές, ότι πρέπει να είναι ή ο διοικητής ή ο αναπληρωτής του στο νοσοκομείο όταν υπάρχει εφημερία! Καταλαβαίνει κανείς πως αν ισχύσει κάτι τέτοιο όλη η φιλοσοφία που μας έχει πρήξει τα συκώτια τόσα χρόνια πάει περίπατο!

Τώρα, για τα υπόλοιπα, ότι θα απολύονται οι διοικητές ανά τρίμηνο αν δεν έχουν να επιδείξουν έργο ή ότι θα γίνεται διαλογή των περιστατικών στα ΤΕΠ, μακάρι να συνέβαιναν αυτά αλλά παραείναι σωστά για να είναι αληθινά. Το πρώτο θα προσκρούσει πάνω στο κόμμα και το δεύτερο πάνω στις… ευαισθησίες για τις αναξιοπαθούσες κοινωνικές ομάδες.

 

Γ. Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    ΜΗΝ ΛΕΣ ΤΕΤΟΙΑ.Η ΄΄ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΗ΄΄ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΕΙ !!!!!!! CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.