Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Αγρίνιο: το “ασφαλές άνοιγμα των σχολείων” ζητούμενο για τους φορείς της εκπαίδευσης- “όλα έτοιμα” λέει ο αντιδήμαρχος

Αγρίνιο: το “ασφαλές άνοιγμα των σχολείων” ζητούμενο για τους φορείς της εκπαίδευσης- “όλα έτοιμα” λέει ο αντιδήμαρχος

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων σε όλη την επικράτεια, με τα μέτρα προστασίας και τον συνολικότερο τρόπο λειτουργίας τους να είναι στο προσκήνιο αλλά και αφορμή αντιπαραθέσεων .

Τα «μέτωπα» είναι πολλά και δεν περιορίζονται μόνο στη χρήση της μάσκας. Ο Σύλλογος Δασκάλων Αγρινίου με ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αρκετοί μπορεί να θεωρείτε πως η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τμήματα των 17 μαθητών, με όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους ήδη από τον Αύγουστο και σχολεία στελεχωμένα με καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική».

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των εκπαιδευτικών, λοιπόν, για τη στελέχωση των τμημάτων (με το ανώτατο όριο μαθητών να έχει ανεβεί στους 25), για τις ελλείψεις σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, τις ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας αλλά και στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Tο Υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων και με συνεχείς ΚΥΑ που εκδίδει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία διαμορφώνει το πλαίσιο για να στηρίξει την υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας από όλους τους μαθητές. «Με τον τρόπο που πρόκειται να εφαρμοστεί αυτό η χρήση της μάσκας, όχι μόνο δε διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών, αλλά φοβόμαστε πως θα οδηγήσει ακόμη και σε συγκρούσεις μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς το Υπουργείο δεν έχει στείλει καμία σχετική εγκύκλιο στους εκπαιδευτικούς για τη διαχείριση περιπτώσεων που αφορούν στην λανθασμένη -ή και καθόλου- χρήση μάσκας από τους μαθητές», τονίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων.

«Στον Δήμο Αγρινίου, μόλις χθες, προσλήφθηκαν 108 καθαρίστριες. Όμως, για να λειτουργήσουν τα σχολεία, όπως προβλέπεται από τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας, χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 30 προσλήψεις και μετατροπή όλων των υπαρχουσών συμβάσεων μειωμένου ωραρίου σε πλήρους. Μόνο έτσι είναι δυνατό να βρίσκεται μια καθαρίστρια σε κάθε σχολείο του Δήμου Αγρινίου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Και φυσικά αυτό είναι ανέφικτο να γίνει ως τη Δευτέρα», σημειώνει ο Σύλλογος των Δασκάλων.

Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του δήμου ως προς την λειτουργία των σχολείων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγρινίου,   Χρήστος Ζαρκαβέλης, τόνισε ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα.

Οι μάσκες αναμένονται στο Αγρίνιο από μέρα σε μέρα ενώ ήδη έχουν παραδοθεί τα παγουρίνο. Όλα όσα αναφέρονται μέσα στις ΚΥΑ θα πρέπει να εφαρμοστούν ευλαβικά ενώ σε ότι αφορά και το ζήτημα του προσωπικού καθαριότητας, για το οποίο εκφράστηκαν ενστάσεις για το αν επαρκεί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες (σημειωτέον ότι μόλις πρόσφατα προσλήφθηκαν 108 καθαρίστριες), ο κ. Ζαρκαβέλης υπογράμμισε ότι η τοποθέτησή τους βρίσκεται σε τελικό στάδιο και μέσα στο Σαββατοκύριακο όλα τα σχολεία του Αγρινίου θα έχουν την πρέπουσα εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση, στις 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι θα ηχήσει και είναι σαφές ότι απαιτείται ένα πρώτο διάστημα προσαρμογής της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Χθες πάντως έλαβε χώρα στο Αγρίνιο και συνάντηση των Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων Αγρινίου- Θέρμου και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αγρινίου με θέμα το “ασφαλές άνοιγμα” των σχολείων. Συζητήθηκε εξάλλου και το ενδεχόμενο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Δευτέρα στην κεντρική πλατεία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.