Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Αγρότες-κτηνοτρόφοι σε απόγνωση καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αμφιλοχίας

Νέο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να ανοίξουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας. Η απόγνωση μεγαλώσει στους κόλπους τους καθώς τα προβλήματα διογκώνονται και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας προγραμματίζει  συλλαλητήριο   στον κόμβο της Αμφιλοχίας που θα λάβει χώρα το πρωί (11.00) της προσεχούς Τετάρτης, 17  Οκτωβρίου.

«Με τις πλάτες της κυβέρνησης μια χούφτα μεγαλέμποροι και μεσάζοντες κερδοσκοπούν    σε βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών, στο νομό μας η κατάσταση  είναι τραγική  όπως φαίνεται και στην κτηνοτροφία, το καρτέλ των βιομηχάνων του κλάδου σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές στο γάλα και το κρέας θα οδηγήσουν στον αφανισμό τους κτηνοτρόφους», υποστηρίζει η ΟΑΣ με εκπροσώπους του αγροκτηνοτροφικού κόσμου να παραχωρούν σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο κάλεσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου   Θεόδωρος Γρίνος, υπογραμμίζοντας το υψηλό κόστος  χρεώνοντας στον ΕΛΓΑ «αρπαγή  χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα», επισημαίνοντας  τον υψηλό ΦΠΑ  και τις  «εξευτελιστικά χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας» όπως

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σπύρος Κοτοπούλης έκανε λόγο  για υπερβολικές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων και θύμισε πως αρκετοί βιολογικοί παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι από το 2015, ενώ κάποιοι ακόμη και από το 2012!

«Τα προβλήματά μας παραμένουν και αυξάνονται. Καταρρακώνουν τις τιμές σε κρέας και γάλα, γονατίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες και δίνοντας τον πλούτο στις βιομηχανίες. Οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν αφορούν τη μικρομεσαία αγροτιά. Έχουμε μείωση του αφορολόγητου κατά 3000 ευρώ άμεσα, αύξηση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου αλλά και αύξηση στο 100% του αγροτικού ρεύματος. Το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ που είχε εξαγγείλει ο κ. Αποστόλου για τον Αύγουστο του ’18  δεν το είδαμε να υλοποιείται »  υποστήριξε.

Δεν παρέλειψε το επίκαιρο θέμα του αποκλεισμού αγροτών από τις εξισωτικές αποζημιώσεις . « Πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάρτησε τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτικής αποζημίωσης για το 2019. Οι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Για παράδειγμα στον νομό μας μένουν εκτός πάνω από 50 τοπικά διαμερίσματα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μεγάλες.Με αυτήν την εξέλιξη οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι πρόκειται να δεχτούν ένα ακόμα χτύπημα που θα επιταχύνει με μαθηματική ακρίβεια το ξεκλήρισμά τους», αναφέρει η ΟΑΣ.

Επιγραμματικά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας αγωνίζεται για:

–    Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος..

–    Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος

–    Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.

–    Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει   ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.

–    Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο.

–    Άμεση πληρωμή των απλήρωτων προγραμμάτων φυτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.