Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Η επιρροή των Αρχαίων Αιτωλών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο

aitoloiproxenoijohngraideraitolianleague2000ok
Πηγή: John Graiden

Του Λίνου Υφαντή

Συνήθως αρχαιολογία να εστιάζει αποκλειστικά σε θέσεις και ευρήματα Αρχαίων Αιτωλικών πόλεων. Είναι όμως αναγκαία η συνολική αποτύπωση της Αιτωλικής επιρροής στον Αρχαίο Κόσμο. Ένα τέτοιο δείγμα υπάρχει σε σύγραμμα του  John Graiden για την Αρχαία Αιτωλία. Στον παραπάνω χάρτη αποτυπώνονται οι Πρόξενοι που είχαν οι Αιτωλοί σε όλον το αρχαίο κόσμο. Ο θεσμός του προξένου ισοδυναμούσε με διπλωματικές σχέσεις ή επιρροή στις αντίστοιχες πόλεικς κράτη. Τον 3ο αιώνα π.Χ. λοιπόν οι Αρχαίοι Αιτωλοί φαίνεται να είχαν προσβάσεις παντού,  όχι μόνο σε πόλεις του σημερινού Ελλαδικού χώρου και του Αιγαίου, αλλά και με την Κάτω Ιταλία, την Μικρά Ασία και την Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα αποτυπώνονται θέσεις προξένων στις Συρακούσες, την Αλεξάνδρεια, τη Ρώμη, όλη την Κάτω Ιταλία ακόμα και τη σημερινή Συρία. Η Ρώμη και η Αλεξάνδρεια ήταν από τις πιο σημαντικές πόλεις του αρχαίου κόσμου και το γεγονός ότι είχαν διπλωματικές σχέσεις με την αρχαία Αιτωλία αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Μετά λοιπόν το ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας, το Ηπειρωτικό κράτος της Αιτωλίας μεσουρανούσε όχι μόνο στον Ελληνικό κόσμο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο εκείνη την εποχή, μέχρι την επικράτηση των Ρωμαίων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.