Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Η Αιτωλοακαρνανία υπήρξε και…Ακαρνανοαιτωλία

akarnoaitolia Ο όρος Ακαρνοαιτωλία επικράτησε ως ονομασία του αντίστοιχου  διοικητικού προσδιορισμού “Αιτωλοακαρνανία”. Ο λόγος ήταν γιατί ο διοικητικός όρος “Αιτωλία και Ακαρνανία” συντάσσονταν  αντιστρόφως  ως “Ακαρνανία και Αιτωλία”

Η σύμπτυξη της “Ακαρνανίας σε Αιτωλίας” σε “Ακαρνοαιτωλία” απαντάται σε αυτοδιοικητικά έγγραφα του 19ου αιώνα που αφορούσαν τη Νομαρχία. Για παράδειγμα στην παραπάνω εικόνα που αναδημοσίευσε το Σ. Τσίρκας από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην ομάδα Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου είναι ευδιάκριτος ο όρος “Ακαρνοαιτωλία. Πρόκειται για Επιστολόχαρτο και σφραγίδα του 1846.

Η εκκλησιαστική “Ακαρνανοαιτωλία”

Ο όρος Ακαρνανοαιτωλία χρησιμοποιούνταν ευρέως και στην εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς η τότε Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας απαντώνταν ως “Ακαρνανοαιτωλίας”.Συγκεκριμένα στα 1833 ιδρύεται η Επισκοπή Ακαρνανίας που περιελάμβανε τον νομό Αιτωλοακαρνανίας με έδρα το Μεσολλόγι. . Στα 1842 στην Επισκοπή αυτή συνενώθηκε η Επισκοπή Καλλιδρόμης της Επαρχίας Ευρυτανίας και συγκροτήθηκε η Αρχιεπισκοπή Ακαρνανίας και Αιτωλίας.

Στα 1852 αποσπώνται από την ονομαζόμενη πλέον Αρχιεπισκοπή “Ακαρνοαιτωλίας” οι επαρχίες Ναυπακτίας και Ευρυτανίας και αποτελούν τήν ομώνυμη Επισκοπή.

Στα 1899 ο όρος Ακαρνανοαιτωλία de facto καταργήθηκε, καθώς η Αρχιεπισκοπή Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αφού προσαρτήθηκε σε αυτήν η Επαρχία Ναυπακτίας, υποβιβάσθηκε σε Επισκοπή Ακαρνανίας και Ναυπακτίας.

Πηγές:

ΓΑΚ

http://www.parembasis.gr/index.php/el/metropolis/history

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.