Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Αντικαπνιστικός νόμος: Άμεση εφαρμογή με εντολή Μητσοτάκη

Αντικαπνιστικός νόμος: Άμεση εφαρμογή με εντολή Μητσοτάκη

Εντατικοποίηση των ελέγχων, με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας, αλλά και με λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για την αναφορά παραβάσεων εντός εξαμήνου, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Η εφαρμογή του νόμου αποτέλει την πρώτη από τις άμεσες προτεραίοτητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο χώρο της υγείας, με τον νέο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να δίνει αυστηρή εντολή για τήρηση των όσων ορίζονται από την αντικαπνιστική νομοθεσία, δηλαδή την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Το 2018 καταγράφηκαν στην χώρα μας σχεδόν 10.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα (σύνολο 9.964, εκ των οποίων 7.862 άνδρες και 2.102 γυναίκες) και 8.500 περιστατικά ασθενών που διαγνώσθηκαν με άλλους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα (πχ του οισοφάγου).

Η Ελλάδα είναι 3η στη λίστα των χωρών με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, 4η στους τιμωρητικούς φόρους στον καπνό και 5η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να είναι κάποιος καπνιστής.

Παρ’ όλ’ αυτά, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κάθε χρόνο χάνεται από τον καρκίνο του πνεύμονα πληθυσμός ίσος με τους κατοίκους ενός νησιού, όπως η Ικαρία ή η Λέρος. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τους άλλους καρκίνους και τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, ο αριθμός των θανάτων θα εξαφάνιζε σε λίγα χρόνια τόσο πολλούς συμπολίτες μας, όσο ο πληθυσμός των νησιών των Κυκλάδων.

Προχτές ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και σε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας σε θέματα πρόληψης και βελτίωσης της δημόσιας υγείας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

  1. Anonimos

    Ερχονται τσουχτερα προστημα μεχρι και στις φυλακης τα σίδερα.😨😨😨😨

  2. Ανώνυμος

    ΄΄ΟΛΑ ΤΑΧΕΙ Η ΜΑΡΙΟΡΗ Ο ΦΕΡΕΤZΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΠΕΙ΄΄!!!!!!!!! CHRISTOS

  3. Τζιοβάνι

    Μόνο ένα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ χάρηκε εδώ πιο πάνω γιατί θα έχει κόστος αυτό για την ΝΔ όπως κάποτε για ΓΑΠ.Βιάζεται να πάει πάλι μετακλητός το παιδί..Οι υπόλοιποι ξέρουμε ότι δεν γίνεται αυτό να εφαρμοστεί και όλα ο.κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.