Κυριακή, Ιούνιος 16, 2019

Αναθεώρηση: Αποσυνδέθηκε η εκλογή προέδρου από πρόωρες εκλογές

Με μεγάλη πλειοψηφία 221 και 220 βουλευτών πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία της Βουλής το άρθρο 32 παράγραφος τέσσερα και πέντε για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της βουλής.

Η μεγάλη πλειοψηφία συγκεντρώθηκε από την από το άθροισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο.

Όμως νέα δεδομένα προκύπτουν από την απόρριψη του άρθρου 30 παράγραφος 1 με 148 ψήφους που ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο άρθρο που απερρίφθη ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή ή από εκλογικό σώμα.

Η απόρριψη του άρθρου – όπως εκτιμούσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης – κλείνει το δρόμο στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αφού παραμένει το άρθρο 30 παράγραφος 1 ως έχει στο ισχύον Σύνταγμα στο οποίο αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή σύμφωνα με τα άρθρα 32 και 33».

Πάντως για να αναθεωρηθούν τα συγκεκριμένα άρθρα από την επόμενη Βουλή με 151 ψήφους θα πρέπει και στη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί ένα μήνα μετά να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 ψήφους.

Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το άρθρο 30 είναι δεδομένο ότι καταψηφίστηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα κατά του άρθρου 30 ψήφισε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Νίνα Κασιμάτη. Κατά της άμεσης εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό είχε ταχθεί και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντινής στην ομιλία του στη Βουλή, ο οποίος είχε αναφέρει ότι έτσι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του πολιτεύματος.

Ωστόσο, αναλυτικά τα ψηφοδέλτια με το τι ψήφισε κάθε βουλευτής θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα.

Σύγχυση για το άρθρο 40

Σύγχυση υπάρχει και με την καταψήφιση του άρθρου 40 παράγραφος 2 το οποίο πήρε 150 ψήφους.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίστηκε καταργούσε τη διάταξη που έλεγε ότι η βουλή διαλύεται υποχρεωτικά σε περίπτωση που δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις διατάξεις του άρθρου 32 το οποίο όμως βρίσκεται υπό αναθεώρηση, προβλέπει την μη διάλυση της βουλής και συγκέντρωσε 221 ψήφους. Άρα για το συγκεκριμένο άρθρο θα παραμένει θα πρέπει να υπάρξει τις επόμενες μέρες διευκρίνιση η ερμηνεία αν προκαλεί εμπόδια στην μη διάλυση της βουλής.

Η ανατροπή με το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο

Η ανατροπή στη Βουλή ήρθε με το άρθρο 3 για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι δεν μπήκε στα υπό αναθεώρηση άρθρα καθώς συγκέντρωσε 150 ψήφους, τελικώς ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι πέρασε με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων.

Ετσι, θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής που ακολουθεί στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.

Με 151 ψήφους πέρασαν οι αλλαγές στην παράγραφο 1 και 2 του άρθρου. Η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 συγκέντρωσε 167 ψήφους.

Βούτσης: Εγινε επανακαταμέτρηση, το 151 ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε στις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης ότι όλες οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος τελικά υπερψηφίστηκαν.

Οταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν υπήρξε επανακαταμέτρηση στο συγκεκριμένο,  παραδέχθηκε ότι σε μια σειρά άρθρων όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό, μπορεί να χρειάστηκαν ακόμη και τρεις ή και τέσσερις επανακαταμετρήσεις. Σχολιάζοντας δε το αποτέλεσμα 151 που πήρε το συγκεκριμένο άρθρο, είπε με νόημα πως «αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή εκδοχή».

Το διορθωμένο αποτέλεσμα

Η επανακαταμέτρηση αποδεικνύεται και από την παρακάτω φωτογραφία: Αρχικά το άρθρο 3 είχε μετρηθεί με 150 ψήφους και κατόπιν διορθώθηκε στους 151. Ετσι αποτυπώνεται ότι η αρχική πληροφορία δεν ήταν κάποια «δόλια διαρροή» αλλά η αρχική εικόνα που είχαν οι ψηφολέκτες ότι το εν λόγω άρθρο απερρίφθη.

Μαξίμου: «Κάποιοι βιάστηκαν»

«Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης», σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης, που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα», επισημαίνεται στο σχόλιο.

Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου όπου συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες επικρατούσε εκνευρισμός και ανησυχία μεταξύ των στελεχών του κόμματος. Τελικώς… ανέπνευσαν με την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 αφορά στους σχέσεις Eκκλησίας και Πολιτείας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να αλλάξει με το «ουδετερόθρησκο», με την κατοχύρωση δηλαδή, της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

Μαξίμου: Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους

Σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών.

Συγκεκριμένα:

– Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).

– Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).
Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ’ αυτή την πρώτη ψηφοφορία.

 iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.