Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Αναβολή της συζήτησης στο ΣτΕ για την ελιά καλαμών

Αναβολή της συζήτησης στο ΣτΕ για την ελιά καλαμών

Για τις 15 Δεκεμβρίου 2020 αναβλήθηκε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής που έχει καταθέσει ο «Σύλλογος υπέρ των μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης –ΣΥΜΕΠΟΠ για την ονομασία της ποικιλίας «Ελιά Καλαμάτας».

Η εκδίκαση αυτής της σημαντικής για την Αιτωλοακαρνανία υπόθεσης ήταν προγραμματισμένη για χθες, 26 Μαΐου, αλλα πήρε νέα αναβολή.

Ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης (του Β. Αποστόλου) που αφορούσε τα συνώνυμα της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, ωστόσο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η επίδικη αίτηση ακύρωσης, 65.000 τόνοι επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών που εξάγονται με την γνωστή εμπορική ονομασία (Kalamataolives), θα αλλάξουν άμεσα την εμπορική ονομασία τους, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές των αγορών του εξωτερικού με σοβαρές επιπτώσεις.

Οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας ζητούν να μην γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, γιατί θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα του νομού που είναι η σπουδαιότερη περιοχή παραγωγής.

Με βάση τα στοιχεία την ετήσια παραγωγή της ποικιλίας «Καλαμάτα» που καταλήγει σε επιτραπέζια χρήση προέρχεται κατά 44% από την Αιτωλοακαρνανία, 28% από την Λακωνία, 18% από την Φθιώτιδα, 7% από άλλες περιοχές και μόλις 3% από την Μεσσηνία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.