Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Στην Αμφιλοχία η πρώτη ανεξαρτητοποίηση δημοτικού συμβούλου

Στην Αμφιλοχία η πρώτη ανεξαρτητοποίηση δημοτικού συμβούλου

Λίγες ημέρες πέρασαν από τις ορκομωσίες και ήδη στο δήμο Αμφιλοχίας καταγράφεται η πρώτη ανεξαρτητοποίηση δημοτικού συμβούλου. Ο Βαγγέλης Τσούκας αποχωρεί απο την “Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία” της οποίας επικεφαλής είναι ο Μάρκος Βασίλας.

Η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την απόφαση του συνδυασμού να συνεργαστεί με τον δήμαρχο Γιώργο Κατσούλα καταλαμβάνοντας μάλιστα ο σύμβουλος του Ανδρέας Ρεγκούτας τη θέση του αντιδημάρχου.

Ο κ.Τσούκας είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του στήριξε  -άτυπα έστω-το συνδυασμό του Μ. Βασίλα .Ήταν προφανές πως η συνεργασία με τον Γ.Κατσούλα θα επέφερε αναταράξεις όπως και συνέβη.

Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Β.Τσούκα:  

“Κύριε προεδρεύοντα του Δ.Σ.,

Αγαπητοί συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Με την παρούσα επιστολή καταθέτω δήλωση ανεξαρτητοποίησης και δηλώνω ότι πολιτικοί λόγοι με αναγκάζουν να καταθέσω την ανεξαρτητοποίησή μου από τη Δημοτική παράταξη «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», με την οποία αναδείχτηκα σ’ αυτή δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου του έτους 2019 στη Δημοτική Ενότητα Αμφιλοχίας.
Η συνείδησή μου και η ιδεολογία μου δεν ταυτίζονται πλέον με τον τρόπο προσέγγισης και μελέτης των διαφόρων σοβαρών θεμάτων αλλά και με την τακτική που υιοθετεί η πλειοψηφία της δημοτικής ομάδας της« ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», όσον αφορά την «πιλοτική συνεργασία», όπως την ονομάζει με την νέα Δημοτική Αρχή.
Η συνείδησή μου και η πολιτική μου διαδρομή δεν μου επιτρέπουν να στηρίξω τέτοιες πολιτικές επιλογές και με λύπη μου δηλώνω ότι οι προεκλογικές μας υποσχέσεις ως παράταξη όχι μόνο παραμένουν ανεκπλήρωτες , αλλά και έχουν αθετηθεί. Η έννοια της δημιουργικής και γόνιμης αντιπολίτευσης, η αναζήτηση των συγκλίσεων για το καλό του τόπου αντικαταστάθηκαν με εφήμερες συμπράξεις παρατάξεων και με « μοίρασμα θέσεων» στην Διοίκηση του Δήμου. Στην πολιτικού χαρακτήρα απόφαση της ανεξαρτητοποίησής μου δεν κατέληξα αβασάνιστα. Όμως πιστεύω ότι οι αξίες οδηγούν τις προτεραιότητες.

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα η εντολή των συμπολιτών μου να υπηρετήσω τα συμφέροντα της πόλης από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου για να προσπαθήσω με την δική μου συμβολή να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο χώρος διαλόγου και σύνθεσης απόψεων για τα μείζονος σημασίας ζητήματα της πόλης.
Κάνω λοιπόν σαφές ότι από τη θέση του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου θα συνεχίσω να εκφράζω δημόσια τους συλλογισμούς μου, να στηρίζω ιδέες και δράσεις προς την σωστή κατεύθυνση, να ασκώ καλοπροαίρετη κριτική, να καταθέτω προτάσεις και να προσπαθώ για το καλό του Δήμου και τα συμφέροντα των δημοτών.
Το οφείλω σε όλους τους συνδημότες μας … Σε αυτούς λογοδοτώ για να μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια.
Έτσι, σήμερα ενώπιον του σώματος, δηλώνω ότι αποχωρώ από την παράταξη « ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και παραμένω στο δημοτικό συμβούλιο ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

Βαγγέλης Τσούκας
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμφιλοχίας”

Tι αναφέρει η “Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία” για τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή

Η παράταξή μας ήταν και παραμένει πολιτικά ανεξάρτητη με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Αυτό με κάθε ευκαιρία το τονίζαμε στην προεκλογική περίοδο.
Σε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις τονίζαμε ότι πιστεύουμε στην απλή αναλογική (ίσως η μόνη παράταξη) και μετά τις εκλογές θα χρειαστεί να συνεργαστεί η παράταξη που θα εκλεγεί με το τρίτο και τέταρτο συνδυασμό. Δηλώναμε δε ότι εμείς θα συνεργαστούμε πάνω σε προγραμματική βάση και με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Το ίδιο δε δηλώσαμε ομόφωνα σαν δημοτική ομάδα με ανακοίνωσή μας και ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις…. «Έχουμε δηλώσει πως το νέο σύστημα της απλής αναλογικής θέλει να προχωρήσουμε με συνεργασίες και αυτό θα πράξουμε την επόμενη μέρα με βάση τις προγραμματικές μας θέσεις και με γνώμονα το καλό των δημοτών και του τόπου»…
Εμείς πιστοί στις προεκλογικές μας διακηρύξεις και λαβαίνοντας υπόψη μας το κοινό αίτημα των πολιτών, απαντούμε ναι στην τιμητική πρόταση που σε μας έκανε η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή για συνεργασία τριών αυτοδιοικητικών παρατάξεων , σε προγραμματική και αυτοδιοικητική βάση .
Η συνεργασία αυτή θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
1. Η συνεργασία αυτή γίνεται με βάση τον νόμο «κλεισθένης-Ν. 4555/2018» και όχι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν από την σημερινή κυβέρνηση και με τις οποίες διαφωνούμε στις περισσότερες και κυρίως με αυτές που αφορούν τα τοπικά συμβούλια. Δηλαδή συνεργαζόμαστε σαν παρατάξεις ανεξάρτητες και όχι συγχωνεύοντας τις παρατάξεις μας.
2. Ξεκινάμε πιλοτική συνεργασία σε καθαρά αυτοδιοικητική βάση και είναι συνεργασία τριών αυτοδιοικητικών παρατάξεων και όχι πολιτικών οργανισμών. Η συνεργασία αυτή δεν παράγει κανένα πολιτικό-κομματικό αποτέλεσμα. Η κάθε παράταξη διατηρεί την πολιτική της διάσταση. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία αυτή μπορεί να αρθεί αν προκύψουν προβλήματα λειτουργίας, με ανάλογη απόφαση της δημοτικής μας ομάδας.
3. Η όποια συμμετοχή μέλους μας σε θέση ευθύνης ( αντιδήμαρχος) θα γίνει με υπογραφές των συμβούλων της παράταξής μας και έχει ηθική υποχρέωση το μέλος αυτό να παραιτηθεί όταν για οποιοδήποτε λόγω αρθούν οι υπογραφές αυτές. Έχει υποχρέωση να λειτουργεί με βάση τις προγραμματικές αρχές της παράταξής μας και να ενημερώνει την παράταξη.
4. Στην ΠΕΔ και ΚΕΔΕ η συμμετοχή της παράταξή μας θα είναι με βάση τα δικά της αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και δεν θα επηρεάζεται από την συνεργασία.

Εμείς πιστεύοντας ότι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι δεν πρέπει να αποφεύγουν τις ευθύνες τους, ότι πρέπει να τηρούν τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και να φροντίζουν για την πρόοδο του τόπου. Mέσα από τη συνεργασία αυτή θα μπορέσουμε, στο μέγεθος της εκλογικής μας δύναμη, να υλοποιήσουμε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος που είναι γνωστό στους πολίτες μας. Σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον για την τοπική αυτοδιοίκηση , δεν πρέπει να λιγοψυχήσουμε, βλέποντας τις ευθύνες που μας αναλογούν, αλλά να τις αναλάβουμε. Δεν είναι δυνατόν να ήμαστε υπέρ της απλής αναλογικής και να αποφεύγουμε τη προσπάθεια για συνεργασίες επικαλούμενοι μικροκομματικές δικαιολογίες. Άλλωστε η μεγαλύτερη απόδειξη για τη χρησιμότητα της απλής αναλογικής θα είναι, το θετικότερο αποτέλεσμα που θα προκύψει για το τόπο και τους δημότες, με εφαρμογή της
Είναι πράγματι ένα πρωτόγνωρο επιχείρημα για την αυτοδιοίκηση και θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Τα μέλη της Δημοτικής ομάδας
Βασίλας Μάρκος
Τσόγκας Γεώργιος
Ρεγκούντας Ανδρέας
Μαλτέζος Χρήστος

Πηγή: e-maistros.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.