Τετάρτη, Ιανουάριος 23, 2019

Ανυπότακτο Αγρίνιο: η ονοματοδοσία δρόμων συντηρεί το τρίπτυχο της δικτατορικής περιόδου «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ-ΑΓΡΙΝΙΟ1 Η παράταξη «Ανυπότακτο Αγρίνιο» σε ανακοίνωση του αναφέρεται στην ονοματοδοσία  δρόμων του Αγρινίου η οποία εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» κάνει λόγο για «τοπικό  σκοταδισμό και πλιάτσικο» και για αποφάση που  αναπαράγει και διατηρεί τον κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό συντηρητισμό του τρίπτυχου της δικτατορικής περιόδου «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», με όρους βαθιά συντηρητικούς, φανατικά οπισθοδρομικούς και υπόγεια μισαλλόδοξους. Επισύναψε μάλιστα τα βιογραφικά των προσώπων που τιμήθηκαν. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τοπικός σκοταδισμός και πλιάτσικο

Όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Παρασκευής, καμία σημασία δεν έχει σ’ αυτόν το Δήμο, ποιος είναι ο Δήμαρχος, η δημοτική αρχή ή η αντιπολίτευση της κάθε δημοτικής περιόδου. Όλοι εκείνοι που έχουν το «γενικό πρόσταγμα» της ζωής, της «τιμής», και της «αξίας» του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της τοπικής μας κοινωνίας, κυκλοφορούν δίπλα μας, «ορατά αόρατοι», διαμορφώνοντας μια πλειοψηφική τοπικιστική συνείδηση, που χρόνια τώρα παράγει, αναπαράγει και διατηρεί τον κοινωνικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό συντηρητισμό του τρίπτυχου της δικτατορικής περιόδου «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», με όρους βαθιά συντηρητικούς, φανατικά οπισθοδρομικούς και υπόγεια μισαλλόδοξους.

Δεν είναι μέλη ενός συλλόγου, μιας επιτροπής ή μιας «εκκλησίας». Ζουν ανάμεσά μας, πανέτοιμοι ανά πάσα στιγμή να υποστηρίξουν με υπερβάλλοντα ζήλο τα «ιερά και τα όσια» της φυλής και του γένους, της «δεξιάς του Κυρίου τους», καθώς και των πιστών του· όπου «Κύριος», η ηθική της υποκρισίας τους και η «καμαρίλα» της «βαθιάς γονυκλισίας».

Η δύναμη και μόνο της ύπαρξής τους είναι ικανή να υπαγορεύσει σιωπηρά την απαγόρευση προβολής ταινιών, που δεν συνάδουν με τη φιλοσοφική και θρησκευτική τους θεώρηση, να ανασύρει σκελετούς «ιερών» τεράτων από τις πιο σκοτεινές κατακόμβες του πρόσφατου παρελθόντος και να τους στήσει οδοδείκτες των δρόμων, να επιβάλει «δημοκρατικά» (διαδικασία στην οποία συμμετέχουν επιτυχώς τα τελευταία σαράντα τρία χρόνια, μιας και τα «εργαλεία» της εξουσίας τους τα χρόνια πριν τη μεταπολίτευση ήταν άλλα) την «τιμή» και τη «δόξα», όλων εκείνων που υπηρέτησαν και υπηρετούν την «ορθοδοξία» τους και μόνο.

Δεν είναι μόνο ο «κομμουνιστοφάγος» Βενέδικτος Πετράκης το πρόβλημα.  Αυτός και η απόδοση τιμής στον «βίο και τη πολιτεία του» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η φιλοσοφία της επιλογής της συντριπτικής πλειοψηφίας των ονομάτων, που αφορά η απόφαση 300 της 9ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου το 2017. Μια ματιά στα βιογραφικά* που επισυνάπτουμε, καθώς και στην εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής ονοματοδοσίας για την οδό Απολλωνίας, με τα οποία η Επιτροπή Ονοματοθεσίας ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για τις επιλογές της, μπορεί περίτρανα αυτή τη φιλοσοφία, και να την αναδείξει και να την αποδείξει.

Ακόμα και αυτό το αθώο φαινομενικά όνομα της ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ, μιας αρχαίας πόλης που βρίσκεται στην Αλβανία, είναι φορτωμένο με τον εθνικιστικό μεγαλοιδεατισμό της φυλής. Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής, το παραπάνω όνομα δίνεται στο συγκεκριμένο δρόμο που ορίζει η απόφαση, γιατί οι «παρακείμενοι δρόμοι φέρουν ονόματα από τη Μεγάλη Ελλάδα  και ειδικά από τη Βόρειο Ήπειρο».

Το συμπέρασμα, στο οποίο θα καταλήξετε μετά την ανάγνωση των βιογραφικών για την φιλοσοφία της επιλογής όσων τιμήθηκαν, είμαστε σίγουροι, ότι είναι πασιφανές σε όλους μας. Δεν θα μπούμε λοιπόν, στον πειρασμό της περιγραφής του πασιφανούς. Άλλωστε η κοινωνική συνείδηση, ανεξάρτητα από τον σκοταδισμό που την πολιορκεί και την απόδοση της τιμής ή όχι από ένα δημοτικό συμβούλιο, έχει μετρημένο εδώ και καιρό πολύ το «μπόι» των πεθαμένων και τους έχει αποδώσει τις «τιμές» ή το «όνειδος» που τους αρμόζει.

Να εξαιρέσουμε από το παραπάνω πασιφανές την Ελένη Τσικνιά, μια πραγματικά σημαντική Δωρήτρια της πόλης του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής του νομού.

Αναφερόμαστε με το ονοματεπώνυμό της σε αυτή, για δυο λόγους: Πρώτον γιατί, η απόφαση αυτή έρχεται δικαιωματικά συμπληρώσει την ονομασία της οδού Σπύρου Τσικνιά, η οποία είναι αφιερωμένη στον σύντροφο της ζωή της. αφού και οι δύο διέθεσαν το σύνολο της περιουσίας τους στην δημιουργία της μεγαλύτερης υποδομής της δημόσιας υγείας στην πόλη του Αγρινίου: του νοσοκομείου, και δεύτερον, γιατί και ο Δήμος και οι δημοτικές αρχές, που τον κυβέρνησαν και τον κυβερνούν τα τελευταία χρόνια, αποδείχθηκαν προχθές, ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ των σημαντικών και αξιόλογων δωρεών των συμπολιτών μας.

Μάθατε, άραγε, τι απέγινε η δωρεά των μηχανημάτων και το αρχείο των εγγράφων που οι κληρονόμοι της καπνεμπορικής οικογένειας «Αφοί Παναγόπουλοι» χάρισαν στο Δήμο Αγρινίου, μέσω του καταργηθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, για την δημιουργία μουσείου καπνού και την μελέτη της καπνεμπορίας στην πόλη;

«Χάθηκαν! Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται»!

Αυτή είναι η επίσημη απάντηση του αντιδημάρχου Σπύρου Αδάμη στην αντίστοιχη έγγραφη ερώτησή μας. Έτσι απλά… «Χάθηκαν». Όπως χάθηκαν ένα σωρό άλλες δωρεές χρήσιμων ή πολυτελών αντικειμένων, που κοσμούσαν τα σπίτια και τα καταστήματα των συμπολιτών μας και οι οποίοι επέλεξαν τον Δήμο Αγρινίου ως κληρονόμο τους.

Και οι ευθύνες; Θα αποδοθούν ποτέ ή θα καταφεύγουμε σε φλύαρα λόγια και αμήχανες δικαιολογίες, γι’ αυτή τη μεγάλη χωματερή των περιουσιών, που προσφέρθηκαν για να αξιοποιηθούν, και να αναδείξουν όχι μόνο την κοινωνική ιστορία της πόλης του Αγρινίου, αλλά και για να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την δημοτική περιουσία;

Τι θα πει: «χάθηκαν»; Ποιος τα «έχασε», πότε τα «έχασε» και γιατί τα «έχασε»;

Και το σπουδαιότερο: «Ποιος τα «βρήκε», πότε τα «βρήκε» και γιατί τα «βρήκε»

Θα κλείσουμε αυτό το μακροσκελές δελτίο τύπου με τρεις υποσημειώσεις και δύο προτάσεις.

Υποσημείωση 1η: κ. Παπαναστασίου. Εάν επιθυμία σας είναι, να μην αναμοχλεύονται τα πάθη και οι διχασμοί του παρελθόντος, καλό θα είναι να μην συμβάλλετε ως Δήμαρχος και ιδιαίτερα ως επικεφαλής της δημοτικής πλειοψηφικής παράταξης, που είστε, στην κατασκευή ανδριάντων με τους σκελετούς των «κηρύκων» του διχασμού, οι οποίοι ουδέποτε μετανόησαν, γι’ αυτό τους το «κήρυγμα».

Υποσημείωση 2η: κ. Φωτάκη. Αν πρώτος εσείς δε σέβεστε τη διαδικασία, να είστε βέβαιος, πως στις επόμενες συνεδριάσεις θα ακουστούν πολύ χειρότερα λόγια, από αυτά που ακούστηκαν μέχρι σήμερα.

Επίσης, κ. Φωτάκη, η «πακετοποίηση» των προσώπων που οφείλει ο Δήμος να τιμήσει με απόφασή του, δεν τιμάει κανέναν. Ούτε το Δήμο, ούτε τα τιμώμενα πρόσωπα, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό από τον καθένα. Ούτε οι ζωντανοί, ούτε οι νεκροί, μπαίνουν στο «ίδιο τσουβάλι», για να τιμηθούν.

Υποσημείωση 3η: Συνδημότες και κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που αποφασίσετε να αφήσετε το σύνολο ή μέρος της περιουσίας σας στον Δήμο Αγρινίου, μπορεί το όνομά σας να φιγουράρει σε κάποιο στενάκι ή δρόμο ή πλατεία της πόλης του Αγρινίου, αλλά η περιουσία σας, είναι σχεδόν βέβαιο, πως «θα κάνει φτερά», χωρίς ποτέ κανείς να απολογηθεί γι’ αυτό.

Πρόταση 1η: Αν η δημοτική αρχή επιθυμεί μεγαλύτερη συναίνεση σε ζητήματα «απόδοσης τιμών», ας αυξήσει τα μέλη της Επιτροπής Ονοματοθεσίας, βάζοντας σε αυτή περισσότερους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, έτσι όπως αυτή συσπειρώνεται και εκφράζεται μέσα από συλλογικούς φορείς και οργανώσεις.

Πρόταση 2η: Να συσταθεί άμεσα επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου ή εκπροσώπους τους, η οποία θα αναλάβει να αναζητήσει και να καταγράψει τις μέχρι σήμερα δωρεές στο Δήμο Αγρινίου, να ενημερώσει για την τύχη τους το σώμα και να συντάξει το Περιουσιολόγιο του Δήμου Αγρινίου.

 ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΣΚΥ

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ 

 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ

 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΚΑΣ

__________________________________________________________

*Το βιογραφικό του Αθανασίου Παλιούρα, του Θεόδωρου Λαδά και της Ελένης Τσικνιά δεν διανεμήθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους. Στο διαδίκτυο βρήκαμε μόνο του πρώτου στην ιστοσελίδα http://www.epoxi.gr/persons18.htm

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. νέος

    Για το «ανυπότακτο Αγρίνιο» είναι μειονέκτημα, όπως φαίνεται, το τρίπτυχο πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια.
    Μπορείτε να μάς δηλώσετε, κύριοι, άλλα ιδανικά τέτοιου βεληνεκούς; Τί να έχουμε ως οδηγούς στη ζωή μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.