Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Απέρριψε η Αποκεντρωμένη και την προσφυγή του δήμου Αγρινίου για το πολυτεκνικό επίδομα

Απέρριψε η Αποκεντρωμένη και την προσφυγή του δήμου Αγρινίου για το πολυτεκνικό επίδομα

Ερωτηματικό αποτελεί πλέον εάν ο δήμος Αγρινίου προσφύγει και ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

Τον περασμένο Αύγουστο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για τη χορήγηση εφάπαξ πολυτεκνικού επιδόματος (3000 ευρώ) σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο τέκνο και για κάθε επιπλέον τέκνο.

Η απόφαση δεν είχε εκπλήξει κανέναν καθώς ήταν απολύτως αναμενόμενη. Η δημοτική αρχή Αγρινίου , όπως είχε προαναγγείλει, προσέφυγε κατά της  απόφασης αλλά-αναμενόμενο και αυτό- η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε και την προσφυγή.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει αντιπαράθεση  καθώς η δημοτική αρχή Αγρινίου από μερίδα της αντιπολίτευσης επικρίθηκε έντονα για λαϊκισμό και κοροϊδία. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε πως προέβη σε μια κίνηση με ψηφοθηρικό σκοπό γνωρίζοντας πως η Αποκεντρωμένη θα ακύρωνε την απόφαση όπως άλλωστε είχε ήδη πράξει με το δήμο Θέρμου που είχε λάβει πρώτος αντίστοιχη πρωτοβουλία.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου υπεραμύνθηκε τότε της απόφασης του  χαρακτηρίζοντας την πρωτίστως «πολιτική» με σκοπό να διαφανεί η βούληση του δημοτικού συμβουλίου να συνδράμει σε όσους αγωνίζονται για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας  και για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών. Είχε αναφέρει πως αν η απόφαση απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη τότε ο δήμος θα προσφύγει για να την ανατρέψει. Ακυρώθηκε τελικά και η απόφαση και η προσφυγή και αποτελεί ερωτηματικό πλέον εάν ο δήμος Αγρινίου επιμείνει και προσφύγει και ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

Θυμίζουμε πως απορρίπτοντας την απόφαση ο Αναπληρωτής  Συντονιστής της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Διονύσης Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει πως  μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται σε οικονομικά αδύνατους πολίτες και σε πολύτεκνους χρηματικά βοηθήματα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό οι  αρμοδιότητες που αφορούν την άσκηση της δημογραφικής πολιτικής και της προστασίας των πολυτέκνων αφορούν σε σκοπό ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος που επεκτείνεται σε ολόκληρο των εθνικό χώρο και δεν  περιορίζεται μόνο στα όρια των ΟΤΑ. Ουσιαστικά αναφέρει πως η χορήγηση των επιδομάτων είναι ζήτημα της κεντρικής εξουσίας και όχι της Αυτοδιοίκησης.

Όπως προαναφέρθηκε,  πρώτος ο δήμος Θέρμου έλαβε απόφαση χορήγησης πολυτεκνικού επιδόματος την οποία απέρριψε η  Αποκεντρωμένη προϊδεάζοντας και για τη συνέχεια με τον δήμο Αγρινίου. Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θέρμου Θόδωρος Κασόλας έκανε γνωστή την προ ημερών απόρριψη από την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων  και της προσφυγής του δήμου Αγρινίου για χορήγηση εφάπαξ πολυτεκνικού επιδόματος σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο τέκνο και για κάθε επιπλέον. «Επειδή δεν πρέπει να δημιουργούνται φρούδες ελπίδες στους δημότες, οι ιθύνοντες  οφείλουν να μην προτρέχουν και κάνουν ανακοινώσεις απλά και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων», ανέφερε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Αρτέμης STIHL ο πολύτεκνος

  Ροδίτη να βάλω μπροστά για το 4ο; Εγγυάσαι εσύ για το επίδομα;
  Σε θυμάμαι λαλίστατο για το θέμα. Για γράψε και τώρα καμιά δικαιολογία για τον δήμαρχο.

 2. Αρτέμης STIHL ο πολύτεκνος

  Έτσι. Μούγκα.
  Αααααακη το επίδομα Αααααακη.
  Ααααακη τα φορτηγά Ααααακη.
  Τα χορτάρια Αααααακη
  Ααααακη πανωλεθρία Ααααακη.

 3. Αρτέμης STIHL ο μπουκάλας

  Άκη θα ήθελες να είσαι καλά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.