Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Απώλεια για το Αγρίνιο: «έφυγε» ο μουσουργός Τάκης Παπαποστόλου

Απώλεια για το Αγρίνιο: «έφυγε» ο μουσουργός  Τάκης Παπαποστόλου

  Απώλεια μεγάλη για το Αγρίνιο. «’Έφυγε» σήμερα, σε ηλικία 76 ετών, ο μουσουργός Δημήτρης Παπαποστόλου. 

Η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 11 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου. Η ταφή στο Αγρίνιο στις 16.00.

O Tάκης Παπαποστόλου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1943. Σαν συνθέτης, μαέστρος και ερμηνευτής αναγνωρίστηκε ως ένα μουσικό ταλέντο διεθνούς ακτινοβολίας. Μέσω των έργων του το Αγρίνιο και η χώρα μας «ταξίδεψαν» και προβλήθηκαν αμέτρητες φορές στο εξωτερικό. Έγραψε πολλά έργα εκκλησιαστικής πολυφωνικής μουσικής. Δέχθηκε πολλές διακρίσεις – πάντα με ταπεινοφροσύνη – τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έργα του, όπως η μελοποίηση του υπέροχου ύμνου του Αποστόλου Παύλου «Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ  εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων … η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει», που πολλές φορές αναφέρεται ως ο ύμνος των ύμνεων, είχαν διεθνή απήχηση.

Ένα άλλο από τα πιο δημοφιλή έργα του, με διεθνή απήχηση, που δείχνει την προσωπικότητα του μεγάλου μουσικού, είναι η θαυμάσια σύνθεση της «Ραψωδίας του Αέναου» που τόσο λαμπρά φωτίζει την αιώνια διαδρομή του ανθρώπου προς τον τελικό προορισμό του που δεν είναι άλλος με ένα πέταγμα σαν αστραπή η ψυχή του να βρεθεί στα άστρα.

Έγραψε επίσης και τον ύμνο του Παναιτωλικού  που τον αποδίδουν αρμονικά ο ίδιος, μαζί με ένα υπέροχο σύνολο μουσικών. Αγωνίστηκε εξάλλου και διακρίθηκε ως επιθετικός στην ομάδα του Αγρινίου ενώ διακρίσεις κατέγραψε και στον Στίβο και συγκεκριμένα στο άλμα  επί κοντώ.

Αρθρογράφησε  σε εφημερίδες και περιοδικά και πρωτοστάτησε στην έκδοση του περιοδικού «Ρίζα»  των Εν Αθήναις Αγρινιωτών.

Ο Τάκης Παπαποστόλου ήταν παιδί υπερπολύτεκνης (με επτά παιδιά) οικογένειας από πατέρα ιερέα με καταγωγή από την Πετρώνα Βάλτου.  Το πατέρα του, Αθανάσιο, τον θυμούνται ο περισσότεροι Αγρινιώτες ως εφημέριο στον Μητροπολιτικό αλλά και σε άλλους ναούς.

Αδερφός του ήταν και ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Σπυρίδων Παπαποστόλου, μια σπουδαία προσωπικότητα με ανεξίτηλο κοινωνικό έργο στο Χάλανδρι, που έχασε τη ζωή του κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που συγκλόνισε την Ελλάδα.

“Το Αγρίνιο αποχαιρετά υποκλινόμενο τον Δήμητρη Παπαποστόλου”

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημήτρη Παπαποστόλου εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου:
Το Αγρίνιο αποχαιρετά υποκλινόμενο τον ΔήμητρηΠαπαποστόλου.
Μια κορυφαία προσωπικότητα της τέχνης. Έναν Αγρινιώτη του οποίου το μεγαλειώδες έργο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο γνωρίζοντας την καταξίωση.
Το αστείρευτο ταλέντο και η δημιουργικότητα του Τάκη Παπαποστόλου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν είτε προσωπικά είτε μέσα από το σπουδαίο έργο του.
Αυτό όμως που διαχρονικά θαυμάζαμε όλοι σε αυτόν ήταν η ψυχή του.
Το ανήσυχο πνεύμα που τον ωθούσε σε πράξεις γενναιοδωρίας και προσφοράς.
Η απώλεια είναι δυσβάστακτη. Προσωπικά, τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και τη φράση του Ηράκλειτου «ήθος ανθρώπω δαίμων». Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του.
Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του”.

Θερμά συλλυπητήρια της Χριστίνας Σταρακά προς την οικογένεια του Δημήτρη Παπαποστόλου

Η υποψήφια δήμαρχος Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την τεράστια απώλεια και το δυσαναπλήρωτο κενό από τον θάνατο του Δημήτρη Παπαποστόλου:

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου κι εγώ, όπως χιλιάδες Αγρινιώτες, για την απώλεια του Δημήτρη Παπαποστόλου και  παράλληλα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Αισθήματα συντριβής και θλίψης  κυριαρχούν μέσα μας καθώς αποχαιρετούμε αυτό το σπουδαίο τέκνο του τόπου μας, την μοναδική προσωπικότητα που υπήρξε ο Δημήτρης Παπαποστόλου.

Ήταν ένας σπουδαίους μουσουργός, ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης  αλλά κι ένας αληθινός άνθρωπος που σε κέρδιζε με το ανήσυχο πνεύμα και την γενναιοδωρία του. Καταξιώθηκε τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων αλλά παράλληλα ανέδειξε και την πατρίδα του.

Ο Δημήτρης Παπαποστόλου ήταν η έκφραση της ψυχής του τόπου μας, εκείνου του κομματιού μας που θέλουμε όλοι να δούμε να κληρονομείται στα παιδιά μας»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου Σταύρος Καμμένος προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του μουσουργού Δημήτρη Παπαποστόλου:«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για το θάνατο ενός μεγάλου δημιουργού στο χώρο της μουσικής. Ο Δημήτρης Παπαποστόλου έφυγε αφήνοντας ένα σπουδαίο έργο, το εύρος και το βάθος του οποίου αναδεικνύει το μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει ο χαμός του για τη μουσική τέχνη.
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».


Βιογραφικά στοιχεία από αφιέρωμα του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού, Βασίλη Σταρακά

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.