Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Απολογισμός και απαντήσεις εφ’ όλης της υλης από τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου

Απολογισμός και απαντήσεις εφ’ όλης της υλης από τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου

Εφ όλης της ύλης  συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο  διοικητής της Νοσηλευτικής Μονάδας Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Τσώλης.

Επιχείρησε έναν απολογισμό πεπραγμένων της θητείας του στον 1,5 περίπου χρόνο που κατέχει τη θέση και απάντησε  σε ερωτήματα των δημοσιογράφων αναφορικά με διαχρονικά αλλά και επίκαιρα ζητήματα  του νοσοκομείου Αγρινίου.

Αν και η διοίκηση είναι ενιαία και για το νοσοκομείο Μεσολογγίου,  ο κ.Τσώλης επεσήμανε πως θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της νοσηλευτικής μονάδας του Αγρινίου καθώς «για του Μεσολογγίου υπάρχει ο κ. Παπαδόπουλος».

«Το νοσοκομείο είναι οι εργαζόμενοι και όχι ο εκάστοτε διοικητής. Είναι αυτοί που μοχθούν για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών και στήριξαν το σύστημα υγείας παρά την οικονομική τους εξόντωση και τους απευθύνω ένα μπράβο», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης  Τύπου εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση  για την ενεργειακή  αναβάθμιση  του Κέντρου Ψυσικής Υγείας που βρίσκεται στο στάδιο της δημοπρασίας αλλά ιδιαιτέρως για αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου για το οποίο ευχαρίστησε προσωπικά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Σημαντική ωστόσο είναι η αναφορά του πως ξεκινούν οι διαδικασίες συγκρότησης του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου

Σύμφωνα με τον κ. Τσώλη «ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στη νοσηλευτική μονάδα Αγρινίου» και αυτό αποτυπώνεται σε αριθμούς ενώ  υπογράμμισε πως «το προσωπικό που επανδρώνει την νοσηλευτική μονάδα Αγρινίου είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο»

«Η μηνιαία προσέλευση στα ΤΕΠ είναι 4.500 άνθρωποι. Παράλληλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία έχουν επισκεψιμότητα 4.000 ανθρώπων το μήνα. Ετησίως συνολικά περίπου 103.000 άτομα είναι αυτά που επισκέπτονται τις δομές του νοσοκομείου Αγρινίου.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου επικαλέστηκε συγκριτικά στοιχεία οικονομικής διαχείρισης  και εξέφρασε ευχαριστίες  στην 6η ΥΠΕ κάνοντας λόγο για «αρκετά  καλή εικόνα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση του νοσοκομείου».

«Το 2018 είχαμε χρηματικά διαθέσιμα περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ,  μια οικονομική ευρωστία που διαθέσαμε για να εξοφλήσουμε δαπάνες. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια της πρώην ηγεσίας της 6ης ΥΠΕ για ενίσχυση του νοσοκομείου. Προσπάθεια που συνεχίζει και η τωρινή διοίκηση.

Με τον αυξημένο προϋπολογισμό του 2019 καταφέραμε -παρά την αύξηση των τιμολογίων -να μειώσουμε τα ανεξόφλητα σε σχέση με αυτά του 2018 και μειώσαμε παράλληλα και τα ληξιπρόθεσμα. Άμεσα τα ταμειακά μας διαθέσιμα μπορούν να καλύψουν τα ανεξόφλητα τιμολόγια», ανέφερε.

Ειδικότερα,  έκανε λόγο για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και  αύξηση των λοιπών δαπανών λόγω προσλήψεων επικουρικών ιατρών. Σημείωσε πως  «μετά από προσπάθεια της 6ης ΥΠΕ για ενίσχυση του νοσοκομείου» σημειώθηκε αύξηση του γενικού προϋπολογισμού το έτος 2019, κατά περίπου 800.000 ευρώ.

Διαδικασίες για νέο οργανισμό ξεκίνησαν σύμφωνα με τον   κ. Τσώλη.   «Πήραμε έγγραφο από το υπουργείο και μπαίνουμε σε διαδικασία μέσω των υπηρεσιών να αναπροσαρμόσουμε επιτέλους αυτό τον οργανισμό στις ανάγκες του νέου νοσοκομείου. Για παράδειγμα, όταν με βάση τις παλιές ανάγκες χρειαζόταν οκτώ παθολόγοι, οι νέες ανάγκες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πλήρως και πρέπει να προσλάβουμε επικουρικό προσωπικό», σχολίασε χαρακτηριστικά .

Τους αριθμούς του  έμψυχου δυναμικού ανέφερε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος.Μόνιμοι είναι 380, ειδικότερα στην ιατρική υπηρεσία 68, στη νοσηλευτική υπηρεσία 220,  στη διοικητική υπηρεσία 92

Το επικουρικό προσωπικό ανέρχεται σε 37 άτομα  ως εξής 14 στην ιατρική υπηρεσία,  13στη νοσηλευτική υπηρεσία και 10 στη Διοικητική υπηρεσία:
Οι ανάγκες – κενές θέσεις κατά την εκτίμηση είναι 64 (βάσει τον παλαιό οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας), ως εξής: 15 στην ιατρική υπηρεσία,   11 στη νοσηλευτική υπηρεσία και 37 στη διοικητική.

Έγινε λόγος για μεγάλες ελλείψεις στους ειδικευόμενους ιατρούς. «Υπάρχουν προβλεπόμενες 45 θέσεις ειδικευόμενων και υπηρετούν μόνο 23. Οι κενές θέσεις είναι 22. Αυτό το νούμερο έχει να κάνει και με τη φυγή των νέων επιστημόνων από την Ελλάδα», είπε ο κ.Τσώλης.Ο διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρθηκε και στην τελευταία προκήρυξη τεσσάρων θέσεων αλλά και αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2018 για έξι  ιατρούς που θα στελεχώσουν το ΤΕΠ για την οποία εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα  .

«Πέρα από την ανανέωση των συμβάσεων προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης, χάρη στην αυξημένη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού προχωρήσαμε σε οκτώ προσλήψεις στην ιατρική υπηρεσία, πέντε προσλήψεις στην νοσηλευτική υπηρεσία, επτά προσλήψεις στην διοικητική υπηρεσία και δύο στο παραϊατρικό προσωπικό», πρόσθεσε.

«Έχουμε μία από τις καλύτερες διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες», ανέφερε εξάλλου ο κ.Τσώλης. «Έχουμε από τις καλύτερες διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν το λέω γιατί προέρχομαι από αυτό τον κλάδο αλλά και από την προηγούμενη δουλειά μου στον Δήμο Αγρινίου καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να τηρείς το νόμο και η υπηρεσία του νοσοκομείου το έχει καταφέρει στο 99,9%».

Ευχαριστημένος εμφανίστηκε   ο κ. Τσώλης  για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που βρίσκεται στο στάδιο της δημοπρασίας ενώ  αποκάλυψε πως    σε ΕΣΠΑ εντάχθηκε  η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου ευχαριστώντας   τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριο Φαρμάκη

«Ενεργειακή αναβάθμιση έχει εγκριθεί στο κέντρο ψυχικής υγείας που βρίσκεται στην οδό Αναστασιάδη και Βότση. Είναι της τάξης των 400.000 ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο της δημοπρασίας. Το νέο είναι ότι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη εντάχθηκε σε ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Αγρινίου. Πολύ σημαντικό έργο της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ που θα βοηθήσει το νοσοκομείο σε εξοικονόμηση πόρων. Έχουμε ήδη κάνει την αίτηση και μετά θα ξεκινήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση. Αυτό θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει ανάσα στην αγορά. Οφείλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη».

  Χαρακτήρισε αδιανόητο να παραμένει αχρησιμοποίητος και αδιαμόρφωτος ο τελευταίος όροφος του νοσοκομείου: «Έχω απευθυνθεί στις υπηρεσίες του νοσοκομείου να κάνουν προτάσεις, να γίνει μελέτη σκοπιμότητας και όταν ολοκληρωθεί να γίνει φάκελος και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα».

Για  το παλαιό νοσοκομείο ο κ.Τσώλης ανέφερε πως  θα γίνει αναδιαμόρφωση τμημάτων   όπου θα στεγαστούν το ΕΚΑΒ,   ο ΕΟΠΥΥ και το ΔΙΕΚ. «Έτσι θα εκμεταλλευτούμε τους χώρους του παλαιού νοσοκομείου το οποίο όποιος το έχει επισκεφθεί καταλαβαίνει το μέγεθος της ντροπής για αυτό που έχει γίνει. Το μέγεθος της εγκατάλειψης και της λεηλασίας», είπε.

Για το γεγονός πως το παλαιό νοσοκομείο είναι…αυθαίρετο, ανέφερε:  «Το 2019 ενώ είχαμε υπογράψει την σύμβαση με περιφέρεια και ΥΠΕ όταν πήγαν οι μηχανικοί της περιφέρειας ανακαλύψαμε ότι δεν υπήρχε άδεια. Ψάχναμε τον τρόπο να γίνει το έργο. Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τη διαδικασία. Φυσικά και δεν πίστευε κανένας ότι δεν υπήρχαν άδειες. Αλλά το να μην υπάρχει φάκελος με τις μελέτες για να μπορούμε να δούμε αν υπήρχε στατική επάρκεια των κτιρίων; Κάποιοι τους εξαφάνισαν. Προφανώς για να μη φαίνεται ποιο ήταν το πραγματικό κόστος. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Μπήκαμε λοιπόν σε μια γραφειοκρατική περιπέτεια. Ποια ήταν αυτή; Να νομιμοποιήσουμε αυτά τα κτίρια βγάζοντας άδεια».

Ερωτώμενος  για τις χημειοθεραπείες και την έλλειψη ογκολόγου, απάντησε τα ακόλουθα ο κ.Τσώλης.«Για μένα ισχύει ότι επίσημα βγαίνει από τα χείλη της διοίκησης. Όταν προέκυψε το ζήτημα, είπα σε συνάδελφό σας ότι δεν τίθεται θέμα χημειοθεραπειών και δεν το είδα δημοσιευμένο πουθενά. Την επόμενη ημέρα είδα δημοσιευμένο κάτι που ανέβασε πολίτης στο facebook.

Εγώ θα μείνω σε αυτά που αναφέρονται στο δελτίο τύπου. Εμείς ποτέ δεν διανοηθήκαμε να σταματήσουμε τις χημειοθεραπείες αλλά πρέπει να τις εντάξουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αν αύριο βρείτε έναν ογκολόγο, παθολόγο, εγώ θα τον πάρω και θα τον καταστήσω υπεύθυνο.

Όλα πρέπει να γίνονται κάτω από το πλέγμα της νομιμότητας και της επιστημονικής θεώρησης προς το καλό των ασθενών. Πολλά θέματα κινούνται στα όρια της νομιμότητας».

«Οι χρόνοι αναμονής προκειμένου να χειρουργηθούν οι ασθενείς είναι σε πολύ καλό επίπεδο», ανάφερε ο κ. Τσώλης. Ειδικότερα ανέφερε πως «στη χειρουργική κλινική η αναμονή είναι στους δύο μήνες. Στην οφθαλμολογική μειώθηκε στους τρεις μήνες από τους οκτώ που ήταν παλαιότερα. Για την ωχρά κηλίδα που υπήρχε χρόνος αναμονής τώρα κατορθώσαμε να εξυπηρετούνται τα περιστατικά σχεδόν χωρίς καθόλου αναμονή».

Κατά καιρούς υπήρξαν καταγγελίες για ιατρικά λάθη στο Νοσοκομείο Αγρινίου με τις υποθέσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και την τοπική κοινωνία να οργίζεται με όσα λέγονταν.  Ευλόγως σήμερα οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον διοικητή  σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ΕΔΕ για τους θανάτους για τις περιπτώσεις των οποίων εξετάζεται το ενδεχόμενο ιατρικών ευθυνών.

Η απάντηση ήταν πως οι ΕΔΕ βρίσκονται «σε στάδιο μη ολοκλήρωσης ακόμη».« Δεν μπορώ να σας πω τα πορίσματα της ΕΔΕ γιατί υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες υπάρχει το διοικητικό και το ποινικό κομμάτι. Όταν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης αν κάποιος καταδικαστεί στη διοικητική και αθωωθεί για παράδειγμα στην ποινική επανεξετάζεται. Όλες οι ΕΔΕ είναι σε στάδιο μη ολοκλήρωσης ακόμη», είπε ο κ.Τσώλης.

Ερωτηθείς  για τις καταγγελίες  για έλλειψη αντιγριπικών τεστ, απάντησε: «Δεν θα εισέλθω σε θέματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του νοσοκομείο, όσον αφορά ευθύνες ή δυσλειτουργίες κλπ. Αν έχει γίνει κάποιος κακός προγραμματισμός ενδεχομένως, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις που να απαιτούν αντί για 100, 200. Μπορεί να συμβεί. Σχετικά με τα αντιγριπικά μπορεί κάποιος να κάνει προγραμματισμό χωρίς να γνωρίζει τον κόσμο που θα έρθει στο νοσοκομείο; Πώς λειτουργείς δηλαδή; Με στατιστικά δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς. Δεν έχει κοπεί καμία προμήθεια στο νοσοκομείο επί θητείας μου. Αν παρουσιάστηκε κάποια στιγμή κάποιο έλλειμμα λόγω κακού προγραμματισμού είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.».

Σημειωτέον πως δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ο κ.Τσώλης όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και όλο το προσωπικό για κάθε βοήθεια που έχουν προσφέρει
Ευχαρίστησε επίσης  τα μέλη του Δ.Σ. που η θητεία τους έληξε τον Αύγουστο και τα μέλη που η θητεία τους βρίσκεται σε ισχύ για την προσφορά τους  αναφέροντας πως  «κύριο μέλημά μας είναι πρώτα απ’ όλα ο πολίτης».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.