Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Αρχαία Αιτωλία: Το χρυσό δαχτυλίδι με τον φτερωτό έρωτα να στεφανώνει μία γυναίκα

Αρχαία Αιτωλία: Το χρυσό δαχτυλίδι με τον φτερωτό έρωτα να στεφανώνει μία γυναίκα

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Έρωτας υπάρχει ως μυθικό πρόσωπο στην Ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα ο  Έρως ήταν ο φτερωτός θεός της αγάπης. Συχνά σχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν χτυπούσε με τα βέλη του δύο ανθρώπους, αυτοί ερωτεύονταν παράφορα. Η ιδιότητα του αυτή έχει συνδεθεί με το μύθο του έως σήμερα.

Ο Έρωτας λοιπόν δεν άφησε αδιάφορη την Αιτωλική γη.  Έχει αποτυπωθεί στο παραπάνω χρυσό δαχτυλίδι που βρέθηκε στην Κυπάρισσο της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου. Όπως βλέπετε αναπαρίσταται όρθια γυναικεία μορφή ενδεδυμένη με πέπλο ζωσμένο στη μέση. Στο αριστερό της χέρι κρατά ένα στεφάνι και πλησιάζει το δεξί της σε ένα τριγωνικό σκεύος, ενδεχομένως θυμιατήρι. Τη γυναικεία αυτή μορφή, προφανώς ιέρεια, πλησιάζει να τη στεφανώσει ο φτερωτός Έρωτας.

Το χρυσό αυτό δακτυλίδι είχε βρεθεί από τον κο Β. Ευθυμίο στην Κυπάρισσο το 1982 στο χωράφι του. Αυτό μαζί με άλλα ευρήματα το παρέδωσε στην Αρχαιολογική υπηρεσία και έχει καταχωρηθεί στο Μουσείο Αγρινίου ως εύρημα. Χρονολογείται από την Ελληνιστική εποχή. Σε εκείνη την περίοδο ο Έρωτας είχε ήδη συνδεθεί ως αναπαράσταση με το Διόνυσο. Φαίνεται λοιπόν ότι ενέπνευσε και την Αιτωλία.

Τις πληροφορίες για το πολύ σημαντικό αλλά ξεχασμένο εύρημα μας τις διασώζει το άρθρο του Γ. Σταμάτη, οι αρχαιότητες του Δήμου Παρακαμπυλίων”, που δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του Συνεδρίου για τα Παρακαμπύλια Αιτωλοακαρνανίας το 2009.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.