Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

CΝΝ, ΔΗΠΕΘΕ, Al Jazeera, Χρυσή Αυγή και αναρχοαριστεριστές δήμαρχοι!

CΝΝ, ΔΗΠΕΘΕ, Al Jazeera, Χρυσή Αυγή και αναρχοαριστεριστές δήμαρχοι!

unnamedΑν την παράσταση του έργου «Εκάβη, μια πρόσφυγας» στο θέατρο της Στράτου την παρουσίασαν η ΕΡΤ και ο Σκάι, εκείνη στο αρχαίο Θέατρο της Δήλου την «έπαιξαν» το CNN και το Al Jazeera! Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Μάλιστα, το αραβικό δίκτυο δεν κρύβει και την πολιτική διάσταση του θέματος και την στήριξη που έτσι παρέχεται στους πρόσφυγες, μαζί με την αλληλεγγύη στους μετανάστες γενικότερα. Αν θέλει να δει κανείς τον διεθνή αντίκτυπο του έργου στη Δήλο δεν έχει παρά να αναλογιστεί και ότι ο Ύπατος Αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι Άραβας, ενώ την προεδρεία του τομέα αυτού στον ΟΗΕ ασκεί αυτή την εποχή η Σαουδική Αραβία( ας μην το συζητήσουμε αυτό). Δεν είναι τυχαίο ότι οι τίτλοι στα μεγάλα αυτά δίκτυα κάνουν λόγο για «παράσταση υπέρ των προσφύγων σε θέατρο που άνοιξε μετά από 2.100 χρόνια».

Όμως η έμμεση πολιτική εμπλοκή του έργου, του ΔΗΠΕΘΕ αλλά και των δημάρχων Αγρινίου και Μυκόνου δεν σταμάτησε εκεί. Το κόμμα στο οποίο δόθηκε από τον νεοέλληνα ο ρόλος να μετατρέψει κάθε τι το εθνικό σε χουλιγκάνικο εθνικισμό, η Χρυσή Αυγή, δεν μπορούσε να λείπει από τον χορό…

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό(Πολιτισμού πρέπει να εννοεί) κατέθεσε λοιπόν ο Ηλίας ο Κασιδιάρης κάνοντας λόγο για «φοβερή προπαγανδιστική παράσταση», «βεβήλωση του αρχαίου χώρου της Δήλου» και «θίασο για λαθρομετανάστες και αναρχοαριστεριστές»! Να μην τα πολυλογούμε μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε την ερώτηση στο site του κόμματος αυτού, όπου αναρωτιέται ο συγκεκριμένος βουλευτής «Ποιος έδωσε το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας να βεβηλώνει ιερούς χώρους για το Έθνος μας, με σκοπό την καταστροφή της Ελλάδος και του πολιτισμού μας, που βασίζεται στο όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον και το ομότροπον;»!

Κι εδώ, αντί να πάρουμε σοβαρά αυτή την καταστροφολογική προσέγγιση, καλό είναι να σας παρουσιάσουμε ένα ευτράπελο από το περιθώριο των όσων έγιναν στη Δήλο που ίσως αποφορτίζει το κλίμα. Ένας από τους αντιδημάρχους της Μυκόνου, λοιπόν, που θεωρείται πειραχτήρι(τουλάχιστον)μόλις άκουσε ότι ο Κασιδιάρης έκανε λόγο στην ερώτησή του για «αναρχοαριστεριστές» δεν κρατήθηκε και είπε προς τους δύο δημάρχους. Αγρινίου και Μυκόνου, οι οποίοι είναι γνωστό ότι προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας: «Μα να σας πει εσάς αναρχοαριστεριστές που ένας κρατάει από δω το «Ν» και ο άλλος από κει το «Δ» και λείπει ένας στη μέση να κρατάει τη φλόγα;»!!!

Βεβαίως, καλή η πλάκα αλλά υπάρχει και η διάσταση της υπερβολής στο μήνυμα που έδωσε η παράσταση. Το ότι έχει αναλάβει η Χ.Α την υπεράσπιση των ιερών και οσίων του Έθνους δεν πρέπει να απαγορεύει ούτε την χαρά που η παράσταση πήρε παγκόσμια διαφήμιση αλλά ούτε και την κριτική πάνω στην ιστορία που αφηγήθηκε(δεν μιλάμε για το καλλιτεχνικό μέρος). Ο γράφων από τη πρώτη στιγμή αναγνώρισε ότι μόνο καλό θα κάνει στο Αγρίνιο όλη αυτή η προβολή, όπως και την αξία της έκφρασης.

Από την άλλη όμως, ισχύει ότι η «Εκάβη» είναι ένα παγκόσμιο έργο και μια παγκόσμια προσωπικότητα. Και καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Εκάβη ήταν μια βασίλισσα που συνδιαλεγόταν και έκλεινε συμφωνίες με τον εχθρό της, δεν ήταν μια «πρόσφυγας» σαν την εικόνα που έχουμε αυτές τις μέρες. Θυσίασε την ίδια την κόρη της για να τιμηθεί ο πιο μεγάλος πολεμιστής του εχθρού της. Έδωσε την άλλη κόρη της στο κρεβάτι εκείνου που σκότωσε τον γιό της για να τον πλησιάσει. Και τελικά του σκότωσε τα παιδιά και τον τύφλωσε. Η Εκάβη δεν χτυπιόταν μόνο στα βράχια διερωτώμενη «γιατί φοβόμαστε τα παιδιά», όπως διαβάζουμε σε κάποια πονήματα που θέλουν να πάρουν λίγη δόξα από το έργο. Ξέκανε τα παιδιά του εχθρού της! Αυτό για να είμαστε ξηγημένοι, γιατί δεν μπορεί να λουφάζουν τα πάντα σε αυτή τη χώρα πίσω από τους Κασιδιάρηδες…

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.