Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Δεύτερος σταθμός η Αμφιλοχία για το ντοκιμαντέρ «Κάποτε το ‘λέγαν Σακαρέτσι…»

Δεύτερος σταθμός η Αμφιλοχία για το ντοκιμαντέρ «Κάποτε το ‘λέγαν Σακαρέτσι…»

Η Βιβλιοθήκη Σπάρτου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφιλοχίας, διοργάνωσε το Σάββατο 30 Μαρτίου την παρουσίαση/προβολή του ντοκιμαντέρ του Σκηνοθέτη Νώντα Α. Σαρλή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου.

*Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων/νου Καρακώστας

Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος του θεατρικού τμήματος του Δήμου κύριος Κώστας Γεννάτος.
Σε μια γεμάτη αίθουσα με πολύ όμορφα λόγια παρουσίασε το τελευταίο ντοκιμαντέρ του καταξιωμένου σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…»

Ένα έργο πέραν της μιας ώρας όπου καταγράφονται φανταστικά τοπία της κοινότητας Περδικακίου, επιστήμονες ομιλητές που ξέρουν καλά τα ιστορικά του τόπου, κάτοικοι που μιλούν για τα «παλιά» και τραγουδούν δημοτικά τραγούδια μπροστά στον φακό χωρίς προσποίηση, και με φανερή στα πρόσωπά τους την αγάπη τους για τον τόπο που γεννήθηκαν αυτοί και οι προγονοί τους σε βάθος αιώνων.

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του «Μορφωτικού και πολιτιστικού ομίλου Περδικακίου» καλωσόρισε το κοινό και μίλησε για το ντοκιμαντέρ και τον επίμονο σκηνοθέτη που έκανε 20 ταξίδια τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή τραβώντας πλάνα.
Στην συνέχεια η κυρία Βάσια Οικονομοπούλου, καθηγήτρια μαθηματικός μέλος της εθελοντικής ομάδας της βιβλιοθήκης Σπάρτου, μίλησε και παρουσίασε κι αυτή τον σκηνοθέτη και το έργο του για το «Σακαρέτσι» χωριό καταγωγής της οικογένειάς του.
Ο Νώντας έλαβε τον λόγο και περιέγραψε πως “παρακινήθηκε” να δημιουργήσει αυτό το ντοκιμαντέρ.
Ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και στήριξαν με την συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή για την καταγραφή του παρελθόντος ενός τόπου που άλλαξε όνομα πριν έναν αιώνα σχεδόν, αλλά παραμένει
στις καρδιές των σημερινών κατοίκων, αλλά και όσων αναγκάστηκαν απ’ τις συνθήκες της ζωής να ζουν μακριά του, με το παλιό νοσταλγικό όνομα Σακαρέτσι.
Το αφιέρωσε στους γονείς-αδερφό και αδερφή του που πριν αυτός γεννηθεί, στα πολύ δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο ξεριζώθηκαν απ’ τον τόπο τους…
Η προβολή που ακολούθησε κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παραβρισκόμενων στην αίθουσα θεατών οι οποίοι καταχειροκρότησαν τον σκηνοθέτη και πριν αναχωρήσουντον αγκάλιασαν σαν «δικό τους» άνθρωπο και τον συνεχάρησαν .
Στο Περδικάκι έγινε η πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στις 3 Μαρτίου, δεύτερη παρουσίαση στην Αμφιλοχία και θα ακολουθήσουν δύο στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, μετά στο Αγρίνιο και το ταξίδι θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.