Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Διημερίδα για τη «συνεργατική ψηφιοποίηση φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος»

Διημερίδα για τη «συνεργατική ψηφιοποίηση φυσικού & πολιτιστικού περιβάλλοντος»

Άκρως επιτυχημένη και με πολύτιμα συμπεράσματα ήταν η Ενημερωτική Διημερίδα Ολοκλήρωσης του Έργου CD-ETA «Συνεργατική Ψηφιοποίηση Φυσικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς,», στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «INTERREG EUROPE», που διοργανώθηκε την Τρίτη 1 & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών. Σεβόμενοι τους υγειονομικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας COVID-19, οι εργασίες της διημερίδας υποστηρίχθηκαν και διαδικτυακά https://upatras-gr.zoom.us/meeting/register/tJwvduyurTssGNVbbanxYh8jFAk6uUx04w1D

Τις εργασίες άνοιξε ο Καθ. Φραγκίσκος Κουτελιέρης, Πρόεδρος του Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος του Παν. Πατρών, ο οποίος εξήρε την επιστημονική ομάδα του έργου για τις δράσεις που έχουν υλοποιήσει, δίνοντας επίσης έμφαση στη δικτύωση του Πανεπιστημίου με σημαντικούς φορείς απ’ όλη την Ευρώπη καθώς και τα τόσο χρήσιμα αποτελέσματα που προέκυψαν για όλη την περιοχή μετά από σχεδόν πέντε έτη υλοποίησης του εν λόγω έργου.

Στη συνέχεια ο Καθ. Ευάγγελος Παπαδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Παν. Πατρών, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση του έργου, των δράσεων που υλοποιήθηκαν, των συνεργιών που δημιουργήθηκαν, των εποικοδομητικών συναντήσεων της ομάδας έργου και τα οφέλη που αποκομίστηκαν για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με νέες προτάσεις για την ψηφιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατόπιν, η κ. Ελένη Αρβανίτη, μέλος της ομάδας έργου, παρουσίασε αναλυτικά όλη τη διαδικασία για την εκπόνηση του σημαντικότερου παραδοτέου, του Σχεδίου Δράσης. Αναφέρθηκε στα θεματικά σεμινάρια, στη συνεισφορά της τοπικής ομάδας έργου, στις εμπειρίες και νέα γνώση που αποκομίστηκε και συνετέλεσε στη δημιουργία του Σχεδίου Δράσης, ενός σχεδίου με άρτια δομημένες προτάσεις που απευθύνονται στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο τον εμπλουτισμό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου 2014-2020, αλλά και για την προετοιμασία του επόμενου. Τέλος, παρουσίασε, το βαθμό υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, με ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα.

Η κ. Ιωάννα Πετρή, στέλεχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε το διασυνοριακό έργο  «P.A.T.H. – Ενίσχυση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσω της προώθησης  του περιηγητικού τουρισμού ψηφιοποιώντας διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος. Μια νέα εναλλακτική τουριστική προσέγγιση». Το έργο P.A.T.H. πραγματεύεται αρκετά κοινά σημεία με τα έργο CD-ETA, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ψηφιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την ΠΔΕ.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με τη δίωρη συνάντηση εργασίας των μελών της ομάδας φορέων Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έκαναν ανασκόπηση των πεπραγμένων του έργου καθώς και του βαθμού συνεισφοράς τους στο Σχέδιο Δράσης και των νέων πρωτοβουλιών που προωθήθηκαν από την ΠΔΕ βασισμένες σε αυτό.

Την επόμενη ημέρα Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020, ο κ. Παναγιώτης Παπαδάτος, μέλος της ομάδας έργου παρουσίασε τις Καλές Πρακτικές του έργου CD-ETA σχετικά με την ψηφιοποίηση φυσικού περιβάλλοντος αλλά και καινοτόμες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό.  Ο Αναπλ. Καθ. Νικόλαος Κούτσιας, Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος Παν. Πατρών, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα την «Παρακολούθηση του φυσικού περιβάλλοντος εξ αποστάσεως: ο ρόλος της τηλεπισκόπησης και των νέων τεχνολογιών». Αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η ψηφιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος τονίζοντας και τη διάσταση της παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές και τους μελλοντικούς ερευνητές. Ο Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, Τμ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Παν. Ιωαννίνων παρέθεσε ομιλία με τίτλο “Ψηφιακές Εφαρμογές για το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό, έργα: QNEST & SMARTIMONY”. Η ομιλία πραγματευόταν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ψηφιακές εφαρμογές για το φυσικό περιβάλλον και για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στη συνέχεια ο Καθ. Σπύρος Συρμακέσης, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Παν. Πελοποννήσου, εστίασε στη θεματική «Tourism 4.0 and Heritage+: Δύο προοπτικές ανάδειξης τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος». Παρουσίασε ενδιαφέροντα παραδείγματα και εφαρμογές, οι οποίες αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο μέσω της ψηφιοποίησης την πολιτιστική μας κληρονομιά.  Ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, Τμ. Εικονικής Πραγματικότητας & Γραφικών, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, αναφέρθηκε στη «Χρήση ψηφιακών εικονικών συστημάτων μεγάλης κλίμακας για την προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ενώ οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την Αρχαιολόγο κ. Σοφία Κεκεμπάνου, από το Δ. Πατρέων,  η οποία έκανε παρουσίαση σχετικά με την «Ψηφιοποίηση ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς», παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες για παρατήρηση και διατήρηση του σημαντικού αυτού και άγνωστου για πολλούς τομέα.

Συνολικά, περισσότερα από 100 άτομα παρακολούθησαν την διημερίδα, η οποία ολοκληρώθηκε με πολύ ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές συζητήσεις, ενώ τα συμπεράσματα αποτελούν σημαντικό έναυσμα για νέες διαβουλεύσεις και συνεργασίες.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.