Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Δημαδάμα για γυναικοκτονία: Η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας

Δημαδάμα για γυναικοκτονία: Η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας

«Κρίσιμο και απαραίτητο βήμα η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία»

Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα*

Κρίσιμο και απαραίτητο βήμα η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ώστε να καταγράφονται ως τέτοιες, οι δολοφονίες γυναικών που διαπράττονται από τους οικείους τους και να αντιμετωπίζονται αρμοδίως από τη Δικαιοσύνη», τονίζει σε σχόλιό της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα.

Με αφορμή την υπόθεση των Γλυκών Νερών, που “πάγωσε” το πανελλήνιο, η κ. Δημαδάμα επισημαίνει πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ρητά ότι ο όρος «Γυναικοκτονία (femicide)» αφορά στην «ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση, λόγω φύλου, με σεξιστικά κίνητρα και αποτελεί την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας.

Η γυναικοκτονία (κοινωνιολογικός όρος), είναι ανθρωποκτονία και ούτε εξαίρει, ούτε στιγματίζει τις γυναίκες. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε εγκλήματα τα οποία στρέφονται κατά του γυναικείου φύλου και αντικατοπτρίζουν τα ισχυρά στερεότυπα των πατριαρχικών αντιλήψεων. Άρα με τον όρο γυναικοκτονία επιδιώκουμε να αναγνωρίζουμε το φαινόμενο αυτό, χωρίς να δημιουργηθεί ένα νέο αδίκημα, αλλά να είναι διακριτό ώστε να το κατανοούμε, να λαμβάνουμε εγκαίρως τα μέτρα αντιμετώπισης, εξάλειψης και πρόληψής του.

Κρίσιμο και απαραίτητο βήμα η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ώστε να καταγράφονται ως τέτοιες, οι δολοφονίες γυναικών που διαπράττονται από τους οικείους τους και να αντιμετωπίζονται αρμοδίως από τη Δικαιοσύνη. Η Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Ν. 4531/2018) προϋποθέτει τη συσχέτιση με τη γυναικοκτονία και προβλέπει ρυθμίσεις με έμφυλο χαρακτήρα για την προστασία των γυναικών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Όμως, η νομική αναγνώριση του όρου αυτού δεν έχει επιτευχθεί στη χώρα μας.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2013) αναφέρουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών, ηλικίας μεταξύ 16 έως 44 ετών, είναι η δολοφονία από κάποιο οικείο πρόσωπο!

Αντίστοιχα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με την έρευνα για την έμφυλη βία (FRA 2014) περίπου 50 γυναίκες στην Ε.Ε. δολοφονούνται κάθε εβδομάδα από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο! Θύματα είναι γυναίκες με αναπηρίες, γυναίκες μετανάστριες, εργαζόμενες, νοικοκυρές, κάθε μορφωτικού επίπεδου, τάξης ή εθνικότητας.

Ο όρος γυναικοκτονία ούτε αναιρεί, ούτε αντιτίθεται στον όρο ανθρωποκτονία, αλλά επιδιώκει την αναγνώριση και την τιμωρία της βίας που αναπαράγεται αποκλειστικά από τα έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις», καταλήγει η Ζέφη Δημαδάμα.

*Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ​, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΑΚΟΥ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ

    “Γυναικοκτονία” ,λοιπόν, και για την κα Δημαδάμα! Υιοθετεί και το ΚΙΝΑΛ αμάσητη την προπαγάνδα της ανερμάτιστης “Αριστεράς” . Δεν έχουν καταλάβει εκεί στο ΚΙΝΑΛ ότι υιοθετώντας αμάσητο ό,τι ακραίο και περιθωριακό πλασάρει η σημερινή “Αριστερά” απλώς παραδίδονται αμαχητί στην προπαγάνδα μιας δράκας περιθωριακών. Bullshit ! κα Δημαδάμα! Ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα γιατί σας έχει καταπιεί η “αριστερά” με τις εμμονές της . Η γυναίκα είναι άνθρωπος και το έγκλημα είναι ανθρωποκτονία! Η σημερινή γυναίκα στον δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχει ως αντίπαλο πλέον τον άνδρα, όπως θέλουν οι καλοθελητές φεμιναζί του μισανδρισμού, αλλά τα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής …
    Και για όσους έχουν αμφιβολίες , ιδού τι υποστηρίζει μια σπουδαία γυναίκα, η κα Γλύκατζη- Αρβελέρ:

    “Σήμερα η γυναίκα έχει καταφέρει να μπορεί να κερδίσει τη ζωή της. Κι αυτό την έχει κάνει να έχει οικονομική ανεξαρτησία, την έχει κάνει «αυτοδέσποτη», ανεξάρτητη, αυτόνομη, να λέει εσύ κι εγώ, εγώ κι εσύ. Πριν ήταν μόνο εσύ, για τον άνδρα της. Αυτά ως προς τα εφόδιά της. Τώρα τι έχει κάνει με αυτά τα εφόδια, εκείνη ξέρει…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.