Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο μενού με το κουαρτέτο

Δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο μενού με το κουαρτέτο
13a8f44fd2717be8ae927384fa1be196Δύσκολα και κρίσιμα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-θεσμών την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων δημοσιονομικά θέματα (εκτέλεση προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο), η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η αναμόρφωση του νόμου Δένδια.

Ειδικότερα, με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) θα αρχίσουν την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Στις 12:00 τη σκυτάλη παίρνει ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος που θα συζητήσει με τους θεσμούς μέχρι τις 13:00 (βάσει προγράμματος) για συνταξιοδοτικά θέματα – ουρές της α΄αξιολόγησης.

Στο τραπέζι όμως θα τεθεί και το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί το πάγωμα των παλαιών χρεών για όσους πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές. Επίσης θα συζητηθεί και το θέμα του πλαφόν 10% στα αναδρομικά όσων υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (16% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ).

Στο πρόγραμμα προβλέπεται μία ώρα διάλειμμα για τους εκπροσώπους των θεσμών πριν καθίσουν στις 14:00 στο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν θέματα χρηματοπιστωτικά με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια και η αναμόρφωση του νόμου Δένδια (για τη διευθέτηση του συνόλου των χρεών των επιχειρήσεων) με έμφαση στην αποτελεσματικότερη εξωδικαστική διαδικασία, η οποία θα προβλέπει και την αποβολή του μη συνεργάσιμου μετόχου. Ενδεικτικό της κρισιμότητας του θέματος είναι ότι βάσει προγράμματος έχουν προβλεφθεί 4 ώρες για αυτή τη συνάντηση.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν από τραπεζικά στελέχη περί σύστασης bad bank για τη διαχείριση μεγάλων προβληματικών δανείων απάντησε: «Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό,τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε».

Οι συναντήσεις του κουαρτέτου ολοκληρώνονται με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, με τον οποίο θα συζητήσουν ζητήματα της αρμοδιότητάς του (18:30-19:30).

Α.Τ
Newsroom ΔΟΛ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.