Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: ψήφισμα ενάντια στην ένταξη ΔΕΚΟ στο νέο “υπερταμείο”

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: ψήφισμα ενάντια στην ένταξη ΔΕΚΟ στο νέο “υπερταμείο”

dscn3670

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, κατά την σημερινή του συνεδρίαση υπερψήφισε ομόφωνα και ως είχε, την πρόταση ψηφίσματος, που κατέθεσε το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή και αφορά στις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών» (ΕΔΗΣ), το νέο μεγάλο υπερταμείο. Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που προηγήθηκε αρχικά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η εισήγηση θα μιλούσε μόνο για την ΔΕΥΑΑ και την ΕΥΑΘ, αλλά τελικά διευκρινίστηκε ότι το σώμα ψηφίζει και για την ΕΛΒΟ και για το ποσοστό ιδιωτικοποίησης τη ΔΕΗ, για τον πρώην ΟΣΚ, το Μετρό κλπ. Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να διευκρινιστεί το θέμα και μάλιστα υπήρξε και ένταση όταν πάνω στον διάλογο που υπήρξε όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το αν οι παρατάξεις έχουν κομματική αναφορά. λέγοντας “εμείς στηριχτήκαμε με ανακοίνωση του ΚΚΕ και το ίδιο έγινε και στις παρατάξεις εδώ από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ” για να δεχτεί τις έντονες αντιδράσεις των επικεφαλής και ειδικά του κ. Τραπεζιώτη που φάνηκε να εξοργίζεται λέγοντας “λέτε ψέματα, ουδέποτε έβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ για την παράταξή μας προεκλογικά”. Κατά την ψηφοφορία ο δήμαρχος Αγρινίου εξήγησε ότι και η παράταξή του ψηφίζει συνολικά το θέμα για να υπάρξει εικόνα σύμπνοιας, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Μοσχολιός από την πλευρά του. Επί της ουσίας,  δηλαδή, ακόμη και παρατάξεις που συμφωνούν με ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις υπερψήφισαν θεωρώντας μείζονος σημασίας το να βγει ομόφωνο το ψήφισμα, ειδικά για το νερό.

H ανακοίνωση της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» που έφερε το θέμα προς ψήφιση:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, κατά την σημερινή του συνεδρίαση (Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016) υπερψήφισε ομόφωνα και ως είχε, την πρόταση ψηφίσματος, που κατέθεσε το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή και αφορά στις επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών» (ΕΔΗΣ) του Υπερταμείου που έχει δημιουργηθεί για το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας.

Το ψήφισμα έχει ως ακολούθως:

«Με διαδικασία fast track και με νομοσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή και αύριο Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 ψηφίζεται, η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιούνται.

Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου και στο άρθρο 2 του Β Κεφαλαίου αναφέρεται ότι στο Παράρτημα του νόμου 4389/2016 οι επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στον ΕΔΗΣ – ομάδα Β είναι: ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ΔΕΗ. «Οι μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων αυτών μεταβιβάζονται στην “Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών” (ΕΔΗΣ) αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα».

Για το λόγο αυτό και

Επειδή το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, απόλυτα συνδεδεμένο με την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής και η επαρκή, ασφαλή, αποδεκτή, σωματικά προσβάσιμη και προσιτή παροχή του, για προσωπική και οικιακή χρήση, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα (ΟΗΕ 3/8/2010 – A/RES/64/292)

Επειδή με την ένταξη των δύο παραπάνω εταιρειών ύδρευσης στην ΕΔΗΣ (θυγατρική του Υπερταμείου «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.») παύουν να αποτελούν εταιρείες κοινής ωφέλειας, με αντικείμενο την απρόσκοπτη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθιστά το αντικείμενο της απρόσκοπτης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης απλώς «μετοχική αξία» στο χαρτοφυλάκιο της ΕΔΗΣ με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσουν εξ ορισμού τον «ειδικό σκοπό» του Υπερ-ταμείου, όπως αυτός περιγράφεται στο άρθρο 185 παρ.1: «Η Εταιρία διαχειρίζεται και αξιοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να: α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και β) συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας σύμφωνα με τον Νόμο 4336/2015 (Α’ 94)».

Επειδή και οι δύο εταιρείες παραχωρούνται προς ιδιωτικοποίηση κατά παράβαση του Συντάγματος, όπως κρίθηκε με την απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ 1906/2014 (μετά από προσφυγή σε αυτό της ΕΥΔΑΠ) αφού και αυτές και οι θυγατρικές τους μεταβιβάζονται στο Υπερ-ταμείο που «δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται» (άρθρο 184 παρ.4).

Επειδή με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η πλήρης εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού

Επειδή η ιδιωτικοποίηση αυτή θα συμβάλλει στην αύξηση των τιμολογίων και στην παραμέληση επενδύσεων στις υποδομές και τα δίκτυα και θα αυξήσει τον αριθμό πολιτών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας του ανθρωπίνου δικαιώματος για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή

Καλούμε

Την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει το προτεινόμενο νομοσχέδιο

Το ελληνικό κοινοβούλιο να το καταψηφίσει

Και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου να υπερψηφίσει το παρόν ψήφισμα.»

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.