Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Εφορία – Ασφαλιστικά ταμεία: Ποιες υποχρεώσεις παγώνουν, ποιες πρέπει να πληρωθούν κανονικά

Εφορία – Ασφαλιστικά ταμεία: Ποιες υποχρεώσεις παγώνουν, ποιες πρέπει να πληρωθούν κανονικά

Μεγάλες προσδοκίες δημιούργησαν οι επί διήμερο ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε στη συνέχεια τα χρέη που θα έχουν συσσωρευτεί είτε από τους φόρους είτε από τις ασφαλιστικές εισφορές να τακτοποιηθούν στη συνέχεια σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Οι προσδοκίες όμως θα διαψευστούν σε μεγάλο βαθμό μόλις δημοσιευθούν οι σχετικές αποφάσεις από τις οποίες θα φανεί και το τι ακριβώς εντάσσεται στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Η ρύθμιση της εφορίας θα καλύπτει ουσιαστικά τις υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 μόνο από όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Ο κατάλογος της περιόδου εκείνης, περιλαμβάνει ρυθμίσεις δόσεων και ΦΠΑ. Τίποτα περισσότερο.

Αντίστοιχα, ο κατάλογος των ασφαλιστικών εισφορών περιλαμβάνει υποχρεώσεις που είχαν συσσωρευτεί από ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες έπρεπε να πληρωθούν πέρυσι και συγκεκριμένα εισφορές των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαίου. Τι δεν περιλαμβάνεται;

Οι δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ της τρέχουσας περιόδου και φυσικά τα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, μένει να διευκρινιστεί αν θα “παγώσουν” μέχρι τον Δεκέμβριο οι οφειλές από τις εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για το 2019. Αυτές οι οφειλές -που συνολικά ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ- έχουν μετατεθεί για το τέλος Μαρτίου και θα πρέπει να πληρωθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Ειδικά αν παραταθεί το lockdown και μετά το τέλος Φεβρουαρίου στα μεγάλα αστικά κέντρα, δύσκολα θα παραμείνει “σταθερή” αυτή η ημερομηνία.

Στην αγορά ζητούν ακόμη περισσότερες διευκολύνσεις. Ειδικά το β’ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, είναι πολύ βαρύ από πλευράς φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς πρέπει να πληρωθεί:

1. Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (και νομικών)

2. Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2020

3. Τα τέλη κυκλοφορίας με το υπουργείο Οικονομικών να μην θέλει να προχωρήσει σε νέα παράταση.

4. Ο ΦΠΑ για τις συναλλαγές του Ιανουαρίου από τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία αλλά και η 2η δόση του ΦΠΑ για το δ’ τρίμηνο του 2020 από τους επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία.

Οι δόσεις ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία οι οποίες και εξυπηρετούνται από πληττόμενους, θα ανασταλούν και αυτές, ενώ το ίδιο θα γίνει και για τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου και με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί κάπως ο συνολικός λογαριασμός. Ένας λογαριασμός όμως που θα παραμείνει “βαρύς” κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και ως αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ειδικά κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.