Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία η ονοματοθεσία δρόμων με αντιπαράθεση για τον πατέρα Βενέδικτο Πετράκη

Εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία η ονοματοθεσία δρόμων με αντιπαράθεση για τον πατέρα Βενέδικτο Πετράκη

pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (8)Η ονοματοδοσία και ονοματοθεσία ανωνύμων οδών και πλατειών του Δήμου Αγρινίου αποτέλεσε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Το θέμα επανήλθε εξ΄ αναβολής και εκ νέου αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης επικεντρωμένης στην περίπτωση του Αρχιμανδρίτη (Ιεροκήρυκα) Βενέδικτου Πετράκη του οποίου το όνομα προτάθηκε να δοθεί στην οδό που αρχίζει από Λεωφόρο Κων/νου Καραμανλή και τελειώνει στην οδό Γ. Γούναρη.
Kαταγράφηκαν αντίθετες προσεγγίσεις , δημοτών και συμβούλων, για τον βίο του Ιεροκήρυκα Βενέδικτου Πετράκη, ζήτημα άλλωστε χρόνιων διαφωνιών στο Αγρίνιο με τις κρίσεις κατά κύριο λόγο να έχουν ιδεολογικές αφετηρίες καθώς ο εκλιπών κατηγορήθηκε για αντικομμουνιστική εκστρατεία.
Ο πατέρας Βενέδικτος Πετράκης γεννήθηκε στο Ανήλιο Μετσόβου το 1905, σπούδασε στην Άρτα και Αθήνα, αλλά στο Αγρίνιο όπου ήρθε το 1946 έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό έργο . Μεταξύ άλλων έκτισε νοσοκομείο, πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, οικοτροφείο, κατασκηνώσεις. Βοήθησε φτωχούς και ανήμπορους και έκανε αγαθοεργίες. Εκοιμήθη το 1961 και υπήρξαν φωνές μέχρι και για αγιοποίηση του με τους εκκλησιαστικούς πρωτίστως κύκλους της περιοχής μας να κρατούν ζωντανή και να τιμούν τη μνήμη του.
Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο έργο του Βενέδικτου Πετράκη αναφέρθηκε επιγραμματικά ο πρόεδρος του συλλόγου Πολυτέκνων και μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Δ.Ντάουλας τονίζοντας μάλιστα πως ο δρόμος που προτείνεται τον αδικεί αναρωτώμενος παράλληλα γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 1961 που αποφάσισε να δοθεί το όνομα σε δρόμο της πόλης.
Υπήρξαν παρεμβάσεις δημοτών ενάντια στο να δοθεί το όνομά του πατέρα Βενέδικτου Πετράκη σε δρόμο του Αγρινίου. Οι αιτιάσεις έφτασαν μέχρι και σε πηγές(Κορνάρος) που τον κατηγορούν για αδικήματα αλλά και για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια της Κατοχής με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Θανάση Αλεξάκη να επιμένει πως ήταν «αποδεδειγμένα συνεργάτης των Γερμανών» χαρακτηρίζοντας παράλογο το να δοθεί το όνομα του σε δρόμο.

Ο π.Βενέδικτος Πετράκης
Ο π.Βενέδικτος Πετράκης

Άλλοι δημότες πήραν το λόγο και υπερασπίστηκαν το βίο του Βενέδικτου καταθέτοντας τις προσωπικές τους μαρτυρίες όπως αυτή συνταξιούχου δικαστικού που ανέφερε πως «ο πατέρας Βενέδικτος πέθανε στα χέρια του» επικρίνοντας ως «περιύβριση νεκρού» όσα αρνητικά ειπώθηκαν. Δημότες που οργίστηκαν με τα λεγόμενα όσων επέκριναν το βίο του εκλιπόντος.
Λάβρος εμφανίστηκε ο τ.Λυκειάρχης –και μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας-Φώτιος Μάλαινος για τις «φρικτές συκοφαντίες» που ακούστηκαν εκτιμώντας πως τίθεται και ηθικό χρέος καταμηνύσεως (των ομιλητών που «συκοφάντησαν») για «περιύβριση νεκρού». Υπογράμμισε ο κ.Μάλαινος την τεράστια και πανθομολογούμενη κοινωνική και θρησκευτική προσφορά του πατέρα Βενέδικτου τονίζοντας πως έζησε σε εποχή με αίμα και πόνο και δεν μπορεί να κριθεί με τα κριτήρια του 2017. Τα περί αντικουμμουνισμού ο κ. Μάλαινος τα απέκρουσε αναφέροντας πως ο Βενέδικτος διαφώνησε με το φιλοσοφικό μέρος του κομμουνισμού καθώς τόνιζε το ασύμβατο της χριστιανικής ταυτότητας με το ιστορικό και διαλεκτικό υλισμό και τον μαρξισμό ως θεωρία «αθεϊστική».
Το λόγο έλαβαν εν συνεχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι με τον Σπύρο Αδάμη να ζητά να σταματήσει ο διχασμός και να πάψουν να αποτιμώνται τα ιστορικά γεγονότα με ιδεολογικά κριτήρια. Υποστηρίζοντας πως το εν λόγω πρόσωπο διχάζει την απόσυρση του θέματος ζήτησαν οι σύμβουλοι Παππάς (της πλειοψηφίας), Αντωνάκος (Λαϊκή Ενότητα) και Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο) με τον τελευταίο να αναρωτιέται «αν κάποτε στο μέλλον θα δοθεί και το όνομα του Τολιόπουλου σε δρόμο του Αγρινίου».
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής τόνισε πως το μόνο που έχει αποδειχθεί είναι πως ο πατέρας Βενέδικτος ήταν απλά ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, λέγοντας «έχουμε δώσει όνομα ακόμη και προσώπων που έκαναν δολοφονίες σε δρόμους, πρέπει να είμαστε μονιασμένοι». Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η εισήγηση του αντιδημάρχου Νίκου Γκρίζη λέγοντας πως «η Ιστορία έχει γραφτεί και δεν θα κάνουμε αποτίμηση».
«Δεν νοιάζεται η σημερινή κοινωνία να ξαναγυρίσει σε εκείνα τα άθλια χρόνια», τόνισε για το θέμα ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου λέγοντας ότι για πάνω από μια ώρα το Συμβούλιο εξαντλήθηκε και πάλι σε στείρα αντιπαράθεση, ζητώντας να πάει η πόλη πιο μπροστά γιατί «η κοινωνία μας έχει ξεπεράσει» και δεν «μπορούν κάποιοι να θέλουν να έχουν λόγο μόνο μέσω του παρελθόντος».
Εν τέλει η εισήγηση για την ονοματοδοσία δρόμων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία . Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής πλην Παππά. Η παράταξη Μοσχολιού διαφώνησε μόνο για το όνομα του Βενέδικτου Πετράκη. Ο πρώην δήμαρχος Π.Μοσχολιός εξέφρασε τη λύπη του για την αντιπαράθεση τονίζοντας πως έπρεπε να είχε γίνει προεργασία ώστε να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο.
O κ. Μερμίγκης αποχώρησε λέγοντας ότι περιφρονήθηκε από τον πρόεδρο και δεν μπήκε σε ψηφοφορία η πρότασή του για αναβολή του θέματος.

Τα νέα ονόματα οδών:
-Θεοδώρου Λαδά (αντιδήμαρχος): αρχίζει από διασταύρωση με οδό Δορυμάχου και τελειώνει στην οδό Αντύπα (μετονομασία τμήματος της οδού Φ. Ακαρνάνος).
-Αθανασίου Παλιούρα (Καθηγητής Πανεπιστημίου): αρχίζει από τη συμβολή των οδών Αγ. Χριστοφόρου και Κολοκοτρώνη και τελειώνει στην οδό μεταξύ των Ο.Τ. 1045 και 1046 (οδός Μπόκα όπως καθορίζεται με την εν λόγω πρόταση).
-Γεωργίου Μπόκα (δωρητή): αρχίζει από την προτεινόμενη με το όνομα Αθανασίου Παλιούρα οδό και τελειώνει στην οδό Κυριλλή Χρ. Η αρίθμηση των κτιρίων γίνεται ενιαία με την οδό Αθανασίου Παλιούρα με αρχή από την συμβολή των οδών Αγ. Χριστοφόρου και Κολοκοτρώνη.
-Ελένης Τσικνιά (Δωρήτριας): προσθήκη του ονόματος Ελένης στην οδό Σπύρου Τσικνιά. Η ονομασία της οδού γίνεται «οδός Σπύρου και Ελένης Τσικνιά – δωρητών».
-Αποστόλου Παπαχρήστου (Υμνογράφος): αρχίζει από την οδό τέρμα Κόκκαλη και τελειώνει στην οδό Αγ. Λαύρας ( οδός με είσοδο του 19ου Δημ. Σχολείου).
-Αθανασίου Παπαποστόλου (Ιεραπόστολος): αρχίζει από την οδό Παπαστράτου και τελειώνει στην οδό Μαρία Κάλλας , πεζόδρομος με δύο τμήματα που διαχωρίζονται από νησίδα πρασίνου.
-Πλατεία Ομονοίας: κοινόχρηστος χώρος μεταξύ των Ο.Τ. 68, 68α και 68β.
-π. Πέτρου Νικόλσκυ (Ιερέας) :αρχίζει από την οδό Μπαϊμπά, διασχίζει την οδό Χαβέλα, στη συνέχεια διασχίζει την οδό Αφών Παναγοπούλου και τελειώνει στην οδό Γοργοποτάμου.
-Αρχιμανδρίτου Βενέδικτου Πετράκη (Ιεροκήρυκας): αρχίζει από Λεωφόρο Κων/νου Καραμανλή και τελειώνει στην οδό Γ. Γούναρη.
-Αφών Ντόβα: αρχίζει από την οδό Μακρή, διασχίζει την οδό Παπαφώτη και τελειώνει στην οδό Χαρ. Τρικούπη μετονομασία της οδού Β. Νικολακόπουλου (Βράχου).
– Β. Νικολακόπουλου («Βράχου») Δωρητή: αρχίζει από την οδό Παπαστράτου και καταλήγει στην Εθνάρχου Μακαρίου (πρώην Βάλτου) μετονομασία της οδού Ντόβα.
Απολλωνίας : πεζόδρομος, αρχίζει από την οδό Κρυστάλλη και καταλήγει στην οδό Προόδου.
Λοχία Βλαχόπουλου Κωνσταντίνου: Η κεντρική οδός του Τριχωνίου προς οικισμό Βλαχοπουλέικα.

pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (2) pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (18) pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (16) pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (14) pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (12) pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (11) pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (10) pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (8) pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (6) pol-dimotiko-symvoulio-29-9-2017 (4)

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. ευπλους

  Εδω εχουν βγαλει λεωφορους και πλατειες με ονοματα προδοτων και δολοφονων οπως καραμανλης,βελουχιωτης,κλπ ο παππας μας πειραξε…

 2. Νικος

  Σε Ολους του κουμμουνιστοσυμμοριτες που σφαξανε αθωο κοσμο εχει δωσει ονομα οδου ο δημος και τους ενοχλει ο π. Βενεδικτος Πετράκης που εσωσε το κοσμο απο τη πεινα και το δηλητηριο του κομμουνισμου;
  Μια μικρη μειοψηφια που απλα γαβγιζει δυνατα δε μπορει να κανει κουμαντο σε ενα δημο 100000.
  ΥΣ: και μετα σου λενε οι κομμουνιστες σεβομαστε την αντιθετη αποψη…..
  Φαιδρα προσωπα……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.